Mainos

Professori: Pappien tekemät homovihkimiset ovat päteviä –"Kirkon tilanne on tulehtunut"

7:55

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas sanoo, että kirkko asettuu vihkimisoikeuslakia vastaan, jos se ei salli pappien vihkiä homopareja.

Uusi avioliittolaki tuli voimaan maaliskuussa, mutta evankelisluterilainen kirkko ei ole hyväksynyt samaa sukupuolta olevien parien vihkimystä. Tuore selvitys suosittelee, että tämä periaate pidetään ennallaan mutta homovihkimisiin valmiit papit saisivat niihin luvan.

Professori Kangas korostaa, että vihkimisoikeus on yhteiskunnan kirkolle antama oikeus. Myös pappien ilman kirkon lupaa suorittama vihkimys on virallinen.

– Jos pappi itse ajattelee, että hänellä on velvollisuus ja oikeus vihkiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä, tästä avioliitosta tulee pätevä.

Kangas suosittelee kirkolle homovihkimisten sallimista.

– Minusta ratkaisu olisi se, että papit jotka ovat virassa, voivat vihkiä avioliittolain mukaiseen avioliittoon kaikki ne, jotka lain mukaan voidaan avioliittoon vihkiä. Kirkko voisi olla tyytyväinen siihen, että sillä on seinät leveät. Kirkko pysyy keskellä kylää ja kaikki hyväksyvät sen.

Selvittäjä: Kirkon tilanne on tulehtunut

Kirkon vihkimisasioita selvittänyt professori emerita Eila Helander esitti Huomenta Suomi -ohjelmassa kompromissia, jossa kirkko pitäytyy avioliittoon vihkimisessä nykyiseen käytäntöön. Samalla kirkossa tulisi hyväksyä se että kirkon sisällä voisi toimia toisinkin eli vihkiä homopareja. Helanderin mielestä tulehtunutta tilannetta on muuten vaikea ratkaista.

– Nyt kannattaa kysyä, onko avioliittoon vihkiminen sellainen kysymys, jossa kaikkien on välttämättä ajateltava samalla tavalla.

Yhtenä vaihtoehtona on ehdotettu, että kirkko luopuisi vihkimisoikeudesta kokonaan. Helanderin mukaan tehty kysely ei tätä ratkaisua tue.

– Kun tiedusteltiin sitä tulisiko kirkon luopua vihkioikeudestaan, niin suomalaisista vain vajaa viidennes sitä kannatti. Kirkon jäsenistä vain 11 prosenttia olisi valmis siitä luopumaan. Luopuminen olisi aika radikaali ratkaisu. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.