Mainos

Vihdissä kymmeniä kilometrejä vaarallisia kouluteitä – "Pientareilla kulkevia lapsia on paljon"

Vihtiläiset ovat vaatineet pienen koululaisen surmatielle Olkkalantielle kevyenliikenteen väylää jo vuosia. Vihdin kunnanjohtajan Hannu Nummelan mukaan kunnassa on laajat haja-asutusalueet, joten pientareilla kulkevia koululaisia on paljonkin.

– Näitä paikkoja, joihin Vihdissä kevyenliikenteen väyliä tarvitaan, on todella paljon. Kilometrejä kertyy kymmeniä. Pientareilla kulkevia koululaisia on kunnassa paljonkin, Nummela sanoo.

Kouluteillä erilaiset vaarallisuusasteet

Vihdissä on käytössä niin sanottu koululiituohjelma, jossa koulutiet luokitellaan kunnissa vaarallisuusluokituksiin erilaisten muuttujien mukaan.

Ohjelmassa on mukana eri tekijöiden laskennallinen merkitys lasten liikenneonnettomuuksissa eli kuinka lapset kokevat liikennepsykologien mukaan tien vaarallisuuden.  

Tämän lisäksi vaarallisuus arviointiin vaikuttavat myös kuntien ja poliisin kokemusperäinen tieto teistä.

1:21

– Emme ole vielä tämän turman vuoksi kokoontuneet tai päättäneet tehdä mitään muutoksia Olkkalantielle. Surmansa saaneelle pojalle ei ollut koulukyytiä, koska hänen koulumatkansa oli alle kolme kilometriä. Tapahtuman selvittely on vielä kesken, sanoo Nummela.

Mitään muutoksia ei ole vielä tehty

Nummisen mukaan surman vuoksi kunnassa ei ole tehty minkäänlaisia muutoksia myöskään koululaisten kyyteihin.

– Olkkalantien varressa asuu jonkin verran lapsiperheitä. Muistutan kaikkia vanhempia siitä, että jos koulutie on luokiteltu vaaralliseksi kyydin voi saada lyhyemmällekin matkalle kuin kolme kilometriä. Varsinkin, jos tie on todettu vaaralliseksi, muistuttaa Nummela.

Nummelan mukaan vanhempien tulee tehdä erillinen koulukyytianomus, jos haluaa kyydin lyhyemmälle matkalle.

– Tulemme surman johdosta lisäämään infromaation jakamista vanhemmille, sen, millä perusteilla koulukyytiä voi anoa. Perusteena voi olla esimerkisti lääkärintodistus tai tien vaarallisuus.

Ote Vihdin koulukuljetusohjeista:

Maksuttomaan koulukuljetukseen ovat oikeutettuja:
• esiopetuksen ja 1-2-luokkien oppilaat, joiden koulumatka ylittää kolme (3) kilometriä
• 3-9 luokkien oppilaat, joiden koulumatka ylittää viisi (5) kilometriä
• oppilaat, joiden koulumatka on vaikea, vaarallinen tai rasittava viranomaislausunnon (esim. lääkärinlausunto, lausunto kouluteiden turvallisuudesta) perusteella
• oppilaat, jotka asuvat taloyhtiössä, joka on osittain koulukuljetukseen oikeuttavien rajojen sisäpuolella

Kriisiapua tarjolla 

Nummelan mukaan tätä järkyttävää tapahtumaa tullaan käymään läpi vielä pitkään.

– Koululaisille tarjotusta kriisiavusta olemme saaneet hyvää palautetta. Apua oli tarjolla jo turmapäivänä. Syysloma tulee nyt hyvään saumaan, pohtii Nummela.

Surman vuoksi Vihdissä tarkastellaan koulukyydityksen perusteita uudelleen.

– Katsomme nyt vaaralliseksi luokiteltuja teitä uudelleen, mutta mitään muutoksia ei siis nyt ole vielä tiedossa, päättää tapahtuneesta itsekin järkyttynyt Nummela.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.