USA: Hamasilla on komentokeskus al-Shifan sairaalan alla – MTV seurasi Israelin tapahtumia 14.11.

Israel käänsi aseensa pohjoiseen – video näyttää iskut Hizbollahin kohteisiin 0:46
Israel käänsi aseensa pohjoiseen – video näyttää iskut Hizbollahin kohteisiin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 14. marraskuuta 2023.

  • Israelin ja Hamasin sotaa on kestänyt yli kuukauden
  • USA: Hamasilla on komentokeskus al-Shifan sairaalan alla
  • Huthikapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin ohjuksin
  • Valkoinen talo kertoo, että Israel aloittaa päivittäiset tulitauot Gazan pohjoisosassa
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 11 240 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 13.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

 

21.33: USA: Hamasilla on komentokeskus al-Shifan sairaalan alla

Äärijärjestö Hamasilla on komentokeskus al-Shifan sairaalan alla Gazan kaupungissa, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirby. Hänen mukaansa Hamas on myös varastoinut aseita sinne.

Sairaalan ympärillä on käyty kiivaita taisteluja. Israel on perustellut hyökkäyksiään sairaalan lähettyville juuri Hamasin komentokeskuksella.

19.38: Guterres vaatii jälleen humanitaarista tulitaukoa Gazaan

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on järkyttynyt ”dramaattisesta ihmishenkien menetyksestä” useissa Gazan sairaaloissa. Pääsihteeri vaatii inhimillisyyden nimissä alueelle välitöntä humanitaarista tulitaukoa, Guterresin edustaja sanoo. (Reuters)

19.08: Bidenin neuvonantaja matkaa konfliktialueelle

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin asioiden neuvonantaja Brett McGurk on matkalla Lähi-itään keskustelemaan alueen viranomaisten kanssa. Valkoisen talon mukaan McGurkin on määrä käydä keskusteluja Israelissa, Länsirannalla, Saudi-Arabiassa, Qatarissa sekä muissa valtioissa.

Israelissa presidentin neuvonantajan on määrä keskustella Israelin turvallisuudesta, siviilien suojelemisesta Gazan sodassa sekä panttivankien vapauttamispyrkimyksistä. Asialistalla on myös Länsirannan väkivalta sekä Israelin siirtokuntalaisten ja palestiinalaisten väliset yhteenotot. (Reuters)

16.50: Hamasin mukaan suuri osa sairaaloista poissa toiminnasta pommitusten takia

Hamasin edustajan mukaan saarretun Gazan kaistaleen 35 sairaalasta 25 olisi poissa käytöstä Israelin hyökkäyksen ja pommitusten vuoksi. Hamas väittää myös 94 hallintorakennuksen sekä 253 koulun tuhoutuneen. Tiedoista kertoi medialle Libanonista käsin toimiva Hamasin edustaja. (Reuters)

15.55: Joukko kansanedustajia vaatii hallitusta tuomitsemaan Israelin toimet Gazassa

Suomessa 19 kansanedustajaa vaatii Petteri Orpon (kok.) hallitusta tuomitsemaan Israelin sotatoimet Gazassa. Vaatimuksen esittäjien joukko koostuu pääasiassa oppositiossa istuvien sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajista. Mukana on kuitenkin myös yksi hallituspuolue RKP:n kansanedustaja, Eva Biaudet, tiedotteesta ilmenee.

Vaatimuksen allekirjoittajien mukaan Israel rankaisee toimillaan Gazassa asuvia palestiinalaisia kollektiivisesti. Tämä on kansainvälisen oikeuden vastaista ja saattaa olla sotarikos, vetoomuksen allekirjoittajat sanovat.

He kertovat tuomitsevansa myös Hamasin rikokset ja vaativat kaikkien Gazassa pidettyjen panttivankien vapauttamista. Heidän mukaansa kansainvälisen yhteisön on varmistettava, että kummankin osapuolen vakaviin rikoksiin syyllistyneet tahot saadaan teoistaan vastuuseen. (STT)

14.27: Israel sanoo vallanneensa parlamentin ja muita Hamasin johtamia hallintoelimiä Gazassa

Israelin asevoimat kertoo vallanneensa parlamentin ja muita äärijärjestö Hamasin johtamia hallintoelimiä Gazan kaupungissa.

Asevoimien lausunnon mukaan israelilaisjoukot ovat hallintorakennusten lisäksi ottaneet haltuunsa Hamasin poliisin päämajan sekä aseiden tuotanto- ja kehityslaitoksena toimineen teknillisen tiedekunnan.

Israel aloitti ilmaiskut ja maahyökkäyksen Gazaan sen jälkeen, kun Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella.

14.25: Vasemmistonuoret vaativat kauppasaartoa – "Ei rahoiteta kansanmurhaa"

Vasemmistonuorten liittokokous vaatii Suomen asettavan Israelin kauppasaartoon heti.

Sen mukaan Suomen pitäisi myös edistää koko EU:n laajuista kauppasaartoa, kunnes Gazaan saadaan tulitauko, sen saarto lopetetaan ja Palestiinan miehitys päättyy.

– On häpeällistä, että Suomi ei kykene edes vaatimaan loppua siviilien tappamiselle, vaan sen sijaan aktiivisesti rahoittaa sitä. Viimeistään nyt on lopetettava kaikki asekauppa Israelin kanssa ja asetettava maa kauppasaartoon, Vasemmistonuorten liittokokouksessa jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Pinja Vuorinen toteaa tiedotteessa.

11.14: Ruumiita haudattu joukkohautaan Gazan suurimmassa sairaalassa, kertoo sairaalan johtaja

Lähes 180 ruumista on haudattu joukkohautaan Gazan suurimmassa sairaalassa al-Shifassa, sairaalan johtaja sanoo.

Sairaalan johtajan mukaan haudattujen joukossa on polttoainepulan takia kuolleita vauvoja ja tehohoidossa olleita potilaita. Vauvoja on hänen mukaansa haudattu seitsemän, tehohoitopotilaita kolmisenkymmentä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan tilanne sairaalalla on muuttunut erittäin huonoksi. 

Sairaalassa työskentelevä lääkäri kertoi järjestölle tänään maanantaina, ettei sairaalassa ole sähköä, vettä eikä ruokaa. Hänen mukaansa sairaalan porteilla on haavoittuneita ihmisiä, mutta heitä ei voida enää ottaa sairaalaan sisään.

9.43: Viisi palestiinalaista kuoli Israelin operaatiossa Länsirannalla, kertoo sairaala

Viisi palestiinalaista on kuollut Israelin joukkojen operaatiossa Länsirannalla, paikallisesta sairaalasta kerrotaan. Sairaalan johtajan mukaan viisi palestiinalaismiestä kuoli Tulkaremin kaupungin alueella. Silminnäkijät kertoivat väkivaltaisista yhteenotoista.

Israelin asevoimat on vahvistanut suorittaneensa operaatiota alueella. Asevoimat ei kuitenkaan ottanut kantaa palestiinalaisuhreihin tai antanut syytä operaatiolle.

Viranomaistietojen mukaan ainakin 180 palestiinalaista ja kolme israelilaista on kuollut yhteenotoissa Länsirannalla sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

9.29: Israel: Koordinoimme keskoskaappien siirtämistä al-Shifan sairaalasta

Israelin armeija ilmoitti tiistaina koordinoivansa keskoskaappien siirtämistä al-Shifan sairaalasta, jotta vastasyntyneet vauvat saataisiin evakuoitua sairaalasta. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuva, jossa sotilas purkaa pakettiautosta keskoskaappeja. Kuva julkaistiin Reutersin mukaan sen jälkeen kun sairaalasta oli tullut hätäilmoituksia liittyen vastasyntyneisiin vauvoihin.

7.49: Gazan kaksi suurinta sairaalaa eivät ole enää toiminnassa

Gazan kaksi suurinta sairaalaa eivät enää ole toiminnassa polttoaineen ja sähkön puutteen vuoksi, kertovat palestiinalaisviranomaiset uutiskanava CNN:n mukaan.

Gazan suurimman sairaalan al-Shifan johtaja Mohammad Abu Salmiya on kuvaillut sairaalan olosuhteita katastrofaalisiksi.

Sairaalan johtajan mukaan ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja on yritetty pitää elossa lämpimällä vedellä ja käärimällä näitä folioon.

Hamasin hallinnoiman palestiinan terveysministeriön mukaan al-Shifan sairaalassa on kuollut polttoainepulan ja osastojen sulkemisen seurauksena ainakin 15 potilasta. Näistä kuuden kerrotaan olleen lapsia, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Israel on vaatinut, että se on oikeutettu ryhtymään sotatoimiin sairaalan ympärillä YK:n ja muiden tahojen kritiikistä huolimatta.

Tiedustelutiedoista perillä oleva yhdysvaltalainen virkamies kertoi CNN:lle, että Hamasilla olisi komentokeskus Al-Shifan sairaalan alla. 

Virkamiehen mukaan Hamas käyttää sairaalalle tarkoitettua polttoainetta ja ryhmittyvät sairaalan lähistölle.

Hamas ja sairaalan henkilökunta ovat kiistäneet, että sairaalan alla olisi tällainen komentokeskus.

Toiseksi suurimman sairaalan al-Qudsin ympärillä on käyty taisteluita, mikä on vaikeuttanut potilaiden ja henkilökunnan evakuointia sairaalasta. 

Israelin armeija on aiemmin kertonut tappaneensa ryhmän Hamasin taistelijoita al-Qudsin sairaalan sisäänkäynnin luona. Israelin mukaan siviileiksi sulautuneet taistelijat tulittivat sen joukkoja sisäänkäynnin luota.

Palestiinan Punaisen Puolikuun mukaan sairaalan sisällä ei ollut aseistettuja henkilöitä eikä laukauksia ammuttu sairaalan sisältä.

5.30: Viestintäyhteyksien pelätään katkeavan kokonaan Gazassa

Gazaa uhkaa viesti- ja internetyhteyksien täydellinen katkeaminen torstaihin mennessä, sanoo palestiinalaisten viestintäministeri Ishaq Sidr. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Viestintäministerin mukaan syynä on polttoainevarastojen loppuminen. Yhteyksien mahdollisen katkeamisen arvioidaan pahentavan Gazan jo ennestään katastrofaalista humanitaarista tilannetta.

CNN kertoo, että ei ole saanut yhteyttä Gazan pohjoisosissa oleviin palestiinalaisiin internetin välityksellä, vaikka puhelut ovat olleet mahdollisia useista katkoksista huolimatta. 

Gazan eteläosissa internetyhteydet toimivat uutiskanavan mukaan ajoittain.

Maanantai 13.11.

23.06: Biden vaati Israelia suojelemaan Gazan suurinta sairaalaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti maanantaina Israelin armeijaa vähentämään sotilaallista painetta Gazan suurimman sairaalan, al-Shifan, ympärillä.

– Toiveeni ja odotukseni on, että sairaalaan kohdistuva toiminta vähenee. Sairaalaa täytyy suojella, presidentti vaati.

Biden sanoi olleensa yhteydessä asiasta Israeliin. Samalla hän kertoi jälleen, että äärijärjestö Hamasin sieppaamien panttivankien vapauttamisesta neuvotellaan edelleen Qatarin välityksellä.

Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön kirurgin mukaan al-Shifassa on edelleen satoja ihmisiä "epäinhimillisissä olosuhteissa".

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan sairaalassa oli edelleen noin 2 300 ihmistä: potilaita, sairaanhoitajia ja lääkäreitä sekä taisteluja paenneita.

Israelin mukaan sairaalan alla on Hamasin tunneliverkosto, jossa militantit piileskelevät. Hamas on kiistänyt tämän.

21.28: Hamasin media: Yli 30 kuollut pakolaisleirin pommituksessa

Yli 30 ihmistä on kuollut ja lukuisia haavoittunut Israelin pommitettua Jabalian pakolaisleiriä, joka sijaitsee Gazan kaistan pohjoisosassa, väittää Hamasin hallitsema media uutistoimisto Reutersin mukaan. Väitettä ei ole vahvistettu.

21.00: Israel: Hamas on menettänyt Gazan kaistan hallinnan

Ministerin mukaan siviilit ryöstelevät Hamasin tukikohtia.

Äärijärjestö Hamas on menettänyt Gazan kaistan hallinnan, väittää Israelin puolustusministeri Yoav Gallant.

– Hamas on menettänyt hallinnan Gazassa. Terroristit pakenevat etelään päin. Siviilit ryöstelevät Hamasin tukikohtia. He eivät enää usko hallintoonsa, Gallant sanoi Israelin televisiossa.

Gallant ei tarkentanut lausuntoaan eikä tarjonnut sille mitään todisteita.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on runsaan viiden viikon aikana kuollut pitkälle yli 11 200 ihmistä. Kuolleista yli 4 600 on ollut lapsia. Haavoittuneita on noin 29 000, kertoo Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö.

Lukuja ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Lisää maanantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös: