Israelin armeija väittää löytäneensä al-Shifan sairaalasta aseita

Israelin joukot tekivät rynnäkön Gazan suurimpaan sairaalaan 2:04
Israelin joukot tekivät rynnäkön Gazan suurimpaan sairaalaan keskiviikkoaamuna.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa keskiviikkona 15. marraskuuta 2023.

 

  • YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan
  • Israel väittää löytäneensä Hamasin komentokeskuksen al-Shifan sairaalan alta, Hamas kiistää
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 11 240 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 13.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

23.29:YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan.

Maltan laatimassa päätöslauselmaluonnoksessa vaaditaan kiireellisesti humanitaarisia taukoja ja käytäviä Gazan alueelle, riittäväksi määräksi päiviä.

Asian puolesta äänesti 12 valtiota. Yhdysvallat, Britannia ja Venäjä pidättäytyivät äänestämästä.

Turvallisuusneuvosto oli yrittänyt saada asiasta aikaan jonkinlaisen luonnoksen jo neljä kertaa aiemmin, mutta yritykset olivat kaatuneet erimielisyyksiin.

20.53: Israelin armeija väittää löytäneensä al-Shifan sairaalasta aseita

Israelin armeijan tiedottaja kontra-amiraali Daniel Hagarin mukaan Israelin joukot ovat löytäneet al-Shifan sairaalasta muun muassa aseita ja taisteluvarusteita. Asiasta uutisoi Reuters.

Hagari julkaisi viestipalvelu X:ssä videoita ja kuvia, joilla väitetään näkyvän sairaalasta löydettyjä aseita, kranaatteja, ammuksia ja luotiliivejä. 

Kuvamateriaalin oikeellisuutta ei ole voitu vahvistaa.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

20.44: BBC: Israelin joukot ovat poistuneet al-Shifan sairaalasta

BBC:n saamien tietojen mukaan Israelin joukot ovat poistuneet al-Shifan sairaalasta. BBC on saanut tiedon sairaalassa jumissa olevalta toimittajalta. 

Israelin puolustusvoimat ei ole virallisesti kommentoinut onko sotilasoperaatio sairaalassa päättynyt.

BBC ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan tietoa. 

20.03: Valkoinen talo: Yhdysvallat ei antanut hyväksyntäänsä Israelin sotilasoperaatiolle al-Shifan sairaalaan

Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirbyn mukaan Yhdysvallat ei antanut hyväksyntäänsä Israelin sotilasoperaatiolle al-Shifan sairaalaan. 

Kirby sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Yhdysvallat muutenkaan hyväksytä Israelin tekemiä muita sotilasoperaatioita. Kirbyn mukaan Yhdysvallat ei odota saavansa Israelilta tietoa ennen erityisiä sotilasoperaatioita. 

Hän myös kieltäytyi kommentoimasta yksityiskohtia Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun välisestä keskustelusta, mutta hän painotti, ettei al-Shifan sairaalan operaatio ollut esillä. 

Asiasta kertoo BBC.

16.45: Israelin armeija väittää vallanneensa Hamasin etuvartioaseman Pohjois-Gazassa

Israelin armeijan mukaan sen sotilaat valtasivat Hamasin etuvartioaseman Pohjois-Gazassa ja tappoivat sotilasoperaatiossa kymmeniä palestiinalaistaistelijoita, kertoo Al Jazeera

Israelin armeija kertoi Telegramissa, että etuvartioasemaa käytettiin "koulutustukikohtana" ja, että joukot löysivät tunneleita ja räjähteitä.

Kymmeniä taistelijoita "eliminoitiin ja kymmeniä panssarintorjunta- ja kranaatinheitinasemia, tarkkailuasemia ja merkittäviä valvontainfrastruktuureja tuhoutui", armeija lisäsi Al Jazeeran mukaan. 

Hamas ei ole vielä kommentoinut Israelin väitteitä.

15.54: YK:n edustaja: Puhdas vesi vaarassa loppua tänään valtaosalta gazalaisista

YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön UNRWA:n pääkomissaari Philippe Lazzarini sanoo viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter), että tämän päivän loppuun mennessä noin 70 prosentilla gazalaisista ei ole enää saatavilla puhdasta vettä.

Gazaan saatiin keskiviikkona kuljetettua polttoainetta Egyptistä. YK:n mukaan toimitettu reilun 23 000 litran määrä ei ole laisinkaan riittävä.

UNRWA:n mukaan määrä on vain yhdeksän prosenttia siitä, mitä järjestö tarvitsee ihmisten henkien pelastamiseksi.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.30: Reuters: Gazaan päästetty tänään polttoainekuljetuksia

YK:n polttoainelastia kuljettava rekka on kulkenut tänään Egyptistä Gazaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Kyseessä on ensimmäinen polttoainekuljetus sen jälkeen, kun Israel piiritti Gazan sodassaan Hamasia vastaan. 

BBC:n mukaan tänään Gazaan saapunut YK:n 25 000 litran polttoainetoimitus auttaa kuitenkin vain murto-osaan tarvittavista humanitaarisista operaatioista.

Israelin on kerrottu antaneen luvan toimittaa polttoainetta Gazaan YK:n avustusautoja varten, mutta ei sairaaloiden käyttöön, kertoo Reuters.

Avustustyöntekijöiden mukaan polttoaineen puute sairaaloiden generaattoreissa, vedenjakelussa, viemäröinnissä, viestinnässä sekä avustusten jakamisessa on osaltaan heikentänyt 2,3 miljoonan gazalaisen elinoloja jyrkästi. 

YK on viime päivinä varoittanut, että se joutuu pian keskeyttämään humanitaariset operaatiot, sillä sen polttoainevarastot ovat loppumassa.

12.27: Pekka Haavisto: Tulitauko Gazaan tarvitaan heti

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto tuomitsee jyrkästi Hamasin Israeliin tekemän terrori-iskun rikollisena ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisena.

Haaviston mukaan kansainvälisen oikeuden velvoitteet sitovat myös Israelia.

– Kansainvälisen oikeuden mukaan siviiliväestö ja siihen kuuluvat siviilihenkilöt eivät saa joutua aseellisen toiminnan kohteeksi. Siviilien pommittaminen on kansainvälisen lain vastaista, Haavisto kirjoittaa sosiaalisen median päivityksessään.

Haaviston mukaan Gazaan tarvitaan tulitauko heti.

Haaviston mukaan konfliktin juuret ovat syvällä ja kansainvälisen yhteisön ote alueen tilanteesta on viime vuosina herpaantunut.

– Lähi-idän tilanteen ratkaiseminen vaatii nyt aktiivisuutta koko kansainväliseltä yhteisöltä. Neuvottelupöytään on palattava tosissaan. Rauhaa Lähi-itään ei voi syntyä ilman Yhdysvaltoja ja alueen keskeisiä toimijoita. Mutta myös EU:lla ja EU:n jäsenmailla on tässä tärkeä rooli, Haavisto kirjoittaa.

Haaviston mukaan myös Israelin kannalta ainoa kestävä ratkaisu on kahden valtion malli.

11.52: WHO menettänyt yhteyden al-Shifan sairaalan henkilökuntaan

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja sanoi keskiviikkona, että järjestö on menettänyt yhteyden Gazan suurimman sairaalan al-Shifan henkilökuntaan sen jälkeen, kun Israel aloitti sotilaallisen operaationsa sairaalassa.

– Olemme jälleen menettäneet yhteyden sairaalan henkilökuntaan. Olemme erittäin huolestuneita heidän ja potilaiden turvallisuudesta, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

11.43: Useat kansainväliset järjestöt huolissaan Israelin sotilasoperaatiosta al-Shifan sairaalassa

Niin Maailman terveysjärjestö WHO, Punainen Risti kuin YK ovat ilmaisseet huolensa Israelin al-Shifan sairaalaan aloittamasta sotilaallisesta operaatiosta. Muun muassa WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoo olevansa tilanteesta hyvin huolissaan.

Gazan suurimman sairaalan ympärillä on käyty viime aikoina kiivaita taisteluja. Israelin mukaan sairaalan alla toimii Hamasin komentokeskus, minkä Hamas on kiistänyt.

Al-Shifan sairaala on jäänyt saarretuksi taisteluiden väliin, ja olosuhteet siellä ovat karmeat. YK:n mukaan sairaalassa on potilaiden ja henkilökunnan lisäksi taisteluja paenneita siviilejä, kaikkiaan ainakin 2 300 ihmistä.

9.03: Israel kertoo toimittaneensa Al-Shifan sairaalalle keskoskaappeja ja vauvanruokaa

Israelin puolustusvoimat kertoi keskiviikkona toimittaneensa Gazan al-Shifan sairaalaan keskoskaappeja, vauvanruokaa ja lääkinnällisiä tarvikkeita. Israel käynnisti sotilaallisen operaation sairaalalla keskiviikkona.

Hamas kiistää Israelin väitteet avustustarvikkeista.

5.37: Valkoinen talo: Sairaaloita ja niiden potilaita tulee suojella

Sairaaloita ja niiden sisällä olevia potilaita tulee suojella, sanoo Valkoisen talon edustaja viitaten Israelin Gazassa al-Shifan sairaalassa aloittamaan sotilasoperaatioon.

Edustaja ei suostunut kommentoimaan Israelin käynnissä olevaa operaatiota. Sen sijaan hän sanoi, että Yhdysvallat ei tue sairaalaan iskemistä ilmasta käsin, eikä halua nähdä tulitaistelua sairaalassa, jossa viattomat ihmiset ja potilaat joutuvat ristituleen.

Israel aloitti sotilasoperaationsa sairaalassa varhain keskiviikkona. Hamas sanoi ennen hyökkäyksen alkua, että Yhdysvallat on näyttänyt vihreää valoa Israelin sairaalaiskuille väittäessään, että al-Shifan alla on äärijärjestö Hamasin komentokeskus.

5.21: Israel sanoo aloittaneensa sotilaallisen operaation al-Shifan sairaalassa Gazassa

Israel sanoo aloittaneensa sotilaallisen operaation Gazan kaupungissa sijaitsevassa al-Shifan sairaalassa. Israelin mukaan sairaalan alla on äärijärjestö Hamasin komentokeskus. Hamas on kiistänyt väitteen.

Israelin asevoimat sanoo suorittavansa operaatiotaan tietyllä alueella sairaalassa.

Al-Shifan sairaala on jäänyt saarretuksi taisteluiden väliin, ja olot siellä ovat karmeat. YK:n mukaan sairaalassa on potilaiden ja henkilökunnan lisäksi taisteluja paenneita siviilejä, kaikkiaan ainakin 2 300 ihmistä.

Israelin mukaan sairaalan alla on äärijärjestö Hamasin komentokeskus. Hamas on kiistänyt väitteen.

00.40: Hamas: Yhdysvallat näytti vihreää valoa Israelin sairaalaiskuille

Yhdysvallat on näyttänyt Israelille vihreää valoa terveydenhuoltolaitoksiin kohdistuvien verilöylyjen tekemiseksi, sanoo äärijärjestö Hamas. Näiden mahdollisten iskujen tavoitteena on Hamasin mukaan tuhota Gazan terveydenhuoltojärjestelmä ja ajaa palestiinalaiset kodeistaan.

Hamas viittaa lausunnollaan Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirbyn väitteeseen, jonka mukaan al-Shifan sairaalan alla Gazan kaupungissa on Hamasin komentokeskus. Hamas on kiistänyt väitteen.

Hamasin mukaan Yhdysvallat on suoraan vastuussa Israelin sodan mahdollistamisesta Gazassa. Hamas kuvailee Israelin toimia kansanmurhaksi.

00.17: Noin 150 ruotsalaista päässyt evakuoitumaan Gazasta

Israelin iskujen kohteena olevasta Gazasta on päässyt evakuoitumaan noin 150 ruotsalaista. Heistä noin 85 pääsi Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin tiistaina, kertoo Ruotsin ulkoministeriö.

Ministeriön mukaan Gazassa on vielä noin sata ruotsalaista. Heidän odotetaan pääsevän poistumaan alueelta keskiviikon aikana.

Hamasin kontrolloiman Gazan terveysministeriön mukaan runsaan kuukauden aikana Israelin ilmaiskuissa ja hyökkäyksessä Gazaan on saanut surmansa yli 11 000 ihmistä, joista yli 4 600 on lapsia.


Tiistai 14.11.

21.33: USA: Hamasilla on komentokeskus al-Shifan sairaalan alla

Äärijärjestö Hamasilla on komentokeskus al-Shifan sairaalan alla Gazan kaupungissa, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirby. Hänen mukaansa Hamas on myös varastoinut aseita sinne.

Sairaalan ympärillä on käyty kiivaita taisteluja. Israel on perustellut hyökkäyksiään sairaalan lähettyville juuri Hamasin komentokeskuksella.

Lisää tiistain tapahtumista voit lukea täältä!

Lue myös:

    Uusimmat