Israel myöntää iskut pakolaisleirille Gazassa, siviiliuhrien lukumäärästä erilaisia tietoja – MTV seuraa Israelin ja Hamasin sotaa

Räjähdykset ravistelivat Gazaa tiistaiaamuna 1:25
Räjähdykset ravistelivat Gazaa tiistaiaamuna

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 31. lokakuuta 2023.

  • Israel on aloittanut maahyökkäyksen Gazaan: Tavoitteena vaikuttaa olevan Pohjois-Gazan piiritys
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa 8 525 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 29.10.)
  • Hamas on kertonut vapauttavansa lähipäivinä ulkomaalaisia panttivankejaan
  • Israel on myöntänyt tehneensä iskun palestiinalaisten pakolaisleirille Gazaan
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

23.58: Egypti alkaa vastaanottaa haavoittuneita palestiinalaisia

Egypti kertoo alkavansa ottaa vakavasti haavoittuneita gazalaisia sairaalahoitoon. Tarkoitus on päästää 81 vakavasti loukkaantunutta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin saamaan hoitoa.

23.05: Pakolaisleirissä Israelin iskuun kuolleiden määrästä erilaisia tietoja

Palestiinalaisten Punainen Puolikuu sanoo 25 siviilin kuolleen Israelin palestiinalaisten pakolaisleiriin tehdyssä hyökkäyksessä Gazassa, kertoo BBC.

Aiemmin Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan Israelin iskussa kuoli ainakin 50 ihmistä.

BBC sanoo, ettei se ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan kumpaakaan näistä luvuista.

22.56: Israelia syytetään vaikeita palovammoja aiheuttavan aineen käytöstä

Libanon syytti tiistaina Israelia valkoisen fosforin käyttämisestä hyökkäyksissä ja sanoi ilmoittavansa siitä YK:lle.

Ihmisoikeusjärjestöt ja libanonilaiset viranomaiset ovat toistuvasti syyttäneet Israelia valkoisen fosforin käytöstä. Israel on aiemmin kiistänyt syytökset.

Valkoinen fosfori voi aiheuttaa ihmisille vaikeita palovammoja.

– Olen ohjeistanut Libanonin YK-lähetystöä tekemään turvallisuusneuvostolle uuden aloitteen, jossa tuomitaan Israelin valkoisen fosforin toistuva käyttö hyökkäyksissä Libanonia vastaan, sanoi Libanonin ulkoministeri Abdallah Bou Habib.

Aiemmin tiistaina ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi, että sillä on "todisteita Israelin laittomasta valkoisen fosforin käytöstä" eteläisessä Libanonissa 10.–16. lokakuuta.

Valkoisen fosforin käyttö aseissa ei ole kiellettyä, mutta sen käyttö siviilikohteissa on sotarikos. Valkoinen fosfori syttyy tuleen, kun se joutuu kosketuksiin hapen kanssa. Se aiheuttaa nopeasti leviäviä tulipaloja, joita on vaikea sammuttaa.

20.37: Israel vahvisti iskeneensä pakolaisleiriin Gazassa 

Israelin asevoimat vahvistaa iskeneensä palestiinalaisten pakolaisleiriin Gazassa. Iskussa tapettiin Israelin mukaan äärijärjestö Hamasin keskeinen komentaja Ibrahim Biari, joka on liitetty Hamasin Israeliin tekemään hyökkäykseen 7. lokakuuta.

Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan Israelin iskussa kuoli ainakin 50 ja haavoittui 150 ihmistä. Lisäksi kymmenien kerrottiin olevan hautautuneina raunioiden alla.

19.53: Hamas kertoo vapauttavansa osan ulkomaisista panttivangeistaan

Äärijärjestö Hamas sanoo vapauttavansa lähipäivinä osan hallussaan olevista ulkomaisista panttivangeista. Järjestö sanoo ilmoittaneensa asiasta välittäjinä toimiville tahoille.

Qatarin pääministeri, sheikki Mohammed bin Abdulrahman al-Thani puolestaan kertoi vierailulla olevalle Thaimaan ulkoministerille Parnpree Bahiddha-Nukaralle, että ponnisteluja on meneillään panttivankien vapauttamiseksi.

Äärijärjestö Hamasin ottamien yli 230 panttivangin joukossa on 22 thaimaalaista.

Jo aiemmin Qatar ja Egypti ovat toimineet välittäjinä Israelin ja Hamasin konfliktissa.

Päivitetty lisätiedoilla kello 20.22.

18.17: Kymmeniä kuolleita iskussa pakolaisleiriin, Hamas syyttää Israelia

Ainakin 50 ihmistä on kuollut ja noin 150 haavoittunut Israelin ilmaiskussa Jabalian pakolaisleiriin Gazan pohjoisosassa, sanoo äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriö. Israelin asevoimat ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Jabalia on suurin Gazan kahdeksasta pakolaisleiristä. YK:n heinäkuussa tekemän rekisteröinnin mukaan siellä oli hieman yli 116 000 pakolaista, kertoo BBC.

Ensimmäiset pakolaiset saapuivat leiriin vuoden 1948 sodan jälkeen. Leiri on kooltaan vain 1,4 neliökilometriä, mutta se on tiheästi asuttu.

Shatin pakolaisleirin ohella Jabalia sijaitsee alueella, jonka Israel on määrännyt evakuoitavaksi.

17.47: Mielenosoittajat vaativat tulitaukoa Yhdysvaltain senaatissa

Yhdysvalloissa kätensä punaiseksi värjänneet mielenosoittajat keskeyttivät senaatin määrärahakomitean istunnon ja vaativat tulitaukoa Israelin ja äärijärjestö Hamasin konfliktissa.

Mielenosoittajat vaativat myös, että Yhdysvallat lopettaa Israelin sotatoimien rahoittamisen.

Komitean istunnossa ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin olivat puhumassa miljardien dollarien sotilasavusta muun muassa Israelin ja Ukrainan tukemiseksi.

12.51: Gazan terveysministeriö: Yli 8 500 kuollut

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan 8 525 ihmistä on kuollut Gazassa lokakuun 7. päivän jälkeen.

Kuolleista 3 542 on lapsia, terveysministeriö sanoo.

Lukuja ei ole vahvistettu.

12.22: Jemenin huthikapinalliset sanovat tehneensä lennokki-iskun Israeliin

Jemenin huthikapinalliset kertovat olleensa Israelin eteläosiin tänään kohdistuneen lennokki-iskun takana. Iranin tukemat huthikapinalliset kertovat lennokki-iskun olleen kosto Israelille maan aloitettua sodan äärijärjestö Hamasia vastaan.

Lennokki-isku laukaisi ilmahälytyssireenit Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa lomakaupungissa Eilatissa. Israelin asevoimien mukaan iskusta ei aiheutunut alueella vaaraa.

11.56: Israel: Hamasilla on ainakin 245 panttivankia

Israelin armeijan tiedottajan Daniel Hagarin mukaan Hamasilla on hallussaan 245 panttivankia. Luku on aiemmin ilmoitettua suurempi.

Hamas kaappasi panttivankeja 7. lokakuuta Israeliin tekemänsä hyökkäyksen yhteydessä.

Tiedottaja Hagarin mukaan 245 ei välttämättä ole koko totuus, sillä armeija tutkii yhä uusia tietoja panttivankeihin liittyen. Kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa.

Hamas on vapauttanut neljä panttivankia, minkä lisäksi Israelin armeija on kertonut vapauttaneensa yhden panttivankin.

11.53: Israel sanoo päästävänsä 80 rekkaa Gazaan.

Israelin puolustusministeriön mukaan 80 humanitääristä apua Gazaan kuljettavan rekan on määrä päästä tänään kaistalle.

Maanantaihin mennessä Israel on päästänyt yhteensä 144 rekkaa Gazaan. Alueella on pulaa sekä ruoasta, vedestä, lääkkeistä että polttoaineesta.

YK:n viranomaisten mukaan Gaza tarvitsee päivittäin apua vähintään 100 rekallista.

11.13: YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö (UNRWA) on ilmoittanut yli 60 työntekijänsä kuolleen

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö (UNRWA) on ilmoittanut yli 60 työntekijänsä kuolleen Gazassa Israelin ja Hamasin välisessä konfliktissa, kertoo BBC. Yksi työntekijöistä kuoli järjestön mukaan ollessaan kotona vaimonsa ja kahdeksan lapsensa kanssa.

9.23: Israel sanoo iskeneensä 300 kohteeseen Gazassa

Israelin armeija sanoo iskeneensä vuorokauden aikana noin 300 kohteeseen Gazassa, kuten panssarintorjunta-asemia, raketinlaukaisuasemia sekä Hamasin tunneleita. 

Armeijan X-päivityksen mukaan "lukuisia Hamasin terroristeja" on eliminoitu.

Räjähdykset ravistelivat Gazaa tiistaiaamuna 1:25
Räjähdykset ravistelivat Gazaa tiistaiaamuna.

6.33: Avustusjärjestö: Al-Qudsin sairaalan lähistölle tehty jälleen ilmaiskuja

Gazan kaupungissa sijaitsevan al-Qudsin sairaalan lähistölle on tehty jälleen tykistö- ja ilmaiskuja, kertoo Palestiinan Punainen Puolikuu viestipalvelu X:ssä eli entisessä Twitterissä. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Avustusjärjestö kuvailee sairaalarakennuksen tutisevan voimakkaiden iskujen vuoksi. Sairaalassa sisällä olevien siviilien ja työntekijöiden keskuudessa esiintyy järjestön mukaan pelkoa ja paniikkia.

Avustusjärjestö kertoi sunnuntaina, että sairaalaan on hakeutunut suojaan arviolta 12 000 siviiliä.

Israelin asevoimat ei ole kommentoinut järjestön raportoimia iskuja.

5.49: Israelin armeija sanoo vapauttaneensa panttivangin

Israelin armeija tiedottaa vapauttaneensa sotilaan, jonka Hamas kaappasi panttivangikseen 7. lokakuuta Israelin sotilastukikohdasta.

19-vuotias Ori Megidish vapautettiin sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välisenä aikana Israelin Gazan maahyökkäyksen yhteydessä. Asiasta kertoi Israelin armeijan tiedottaja Jonathan Conricus.

Conricus ei kertonut, missä vapautettua panttivankia tarkalleen pidettiin. Hamas kaappasi 7. lokakuuta yli 220 panttivankia. Megidish on ensimmäinen, jonka Israelin armeija on onnistunut vapauttamaan. Lisäksi Hamas on itse vapauttanut neljä muuta panttivankia.

23.40: Yhdysvallat: Olemme tehneet Israelille selväksi huolemme Gazan viestinnän katkaisusta

Yhdysvallat on tehnyt Israelille selväksi huolensa Gazan viestintäyhteyksien katkaisusta, maan YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenland YK:n turvallisuusneuvostossa.

Olemme tehneet tämän selväksi Israelin johdolle ja olemme ymmärtäneet, että viestintäyhteydet ovat palautumassa, hän sanoi.

Thomas-Greenland piti viestintäyhteyksiä keskeisinä ja kertoi niiden sulkemisen vaarantavan siviilien, YK-henkilökunnan ja humanitäärisen työntekijöiden hengen sekä lisäävän humanitäärisen kriisin kärjistymistä Gazassa.

22.32: YK varoitti Gazan avustusjärjestelmän romahtavan, jos alueelle ei saada lisää apua

Nykyinen avustusjärjestelmä Gazassa tulee romahtamaan, mikäli lisää avustustarvikkeita ei saada toimitettua alueelle, varoitti YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) johtaja Philippe Lazzarini.

– Jos sellaista poliittista tahtoa ei löydy, että tarvikkeita saataisiin virtaamaan merkityksellisellä tavalla, joka vastaa ennennäkemättömiin humanitaarisiin tarpeisiin, nykyinen järjestelmä tulee epäonnistumaan, Lazzarini sanoi.

Lazzarinin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston tulisi välittömästi vaatia humanitaarisen tulitauon saamista alueelle.

Valkoisen talon edustaja John Kirby sanoi maanantaina, ettei Yhdysvallat "tällä hetkellä" kannata tulitaukoa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi jo aikaisemmin maanantaina, ettei tulitaukoa ole tulossa.

22.13: MTV:n Nurminen: Panttivankitilanne asettaa Netanjahun kovaan paineeseen.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoi Kymmenen Uutisissa Länsirannalta, että Israelissa julkista keskustelua on dominoinut täysin panttivankikysymys. Tämä on johtanut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahuun kohdistuvaan huomattavaan paineeseen.

Toimittaja Niko Nurmisen raportti Länsirannalta – Israel ei suostu tulitaukoon Gazassa 2:42
Nurmisen arvio tilanteesta videolla.

21.53: Valkoinen talo: Netanjahu sitoutunut päästämään lisää apua Gazaan

Valkoisen talon mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sitoutunut tukemaan merkittävää avun lisäämistä Gazaan.

Netanjahun sanotaan puhuneen Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin kanssa puhelimessa.

Valkoisen talon mukaan Israel pyrkii välttämään siviiliuhreja.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat