Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 10. marraskuuta 2023

Israel on käynyt sotaa Hamasia vastaan nyt kuukauden 1:59
Israel on käynyt sotaa Hamasia vastaan nyt yli kuukauden.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa perjantaina 10. marraskuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

  • Israelin ja Hamasin sotaa on kestänyt yli kuukauden
  • Huthikapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin ohjuksin
  • Valkoinen talo kertoo, että Israel aloittaa päivittäiset tulitauot Gazan pohjoisosassa
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 11 078 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 9.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Lauantain seuranta löytyy täältä

22.45:Israel laski arviotaan Hamasin hyökkäyksessä kuolleiden määrästä

Israel laskee arviotaan äärijärjestö Hamasin hyökkäyksessä kuolleiden määrästä 1 200:aan, kertoo maan ulkoministeriön edustaja. Aiempi arvio oli noin 1 400.

Ulkoministeriön edustajan mukaan luvun tarkentuminen johtuu siitä, että osa tunnistamattomista ruumiista on tutkimuksissa paljastunut maahan hyökänneiden Hamasin militanttien ruumiiksi.

– Kyseessä on päivitetty luku. Tämä johtuu siitä, että oli paljon ruumiita, joita ei tunnistettu. Nyt uskomme, että ne ovat terroristien eivätkä ole israelilaisia kuolonuhreja, perustelee ulkoministeriön edustaja Lior Haiat.

Gazassa on äärijärjestö Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan kuollut yli 11 000 ihmistä sen jälkeen kun Israel aloitti hyökkäyksen runsas kuukausi sitten. Lukua ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

21.41:Kymmenet YK-suurlähettiläät pitivät hiljaisen hetken Gazan uhrien muistolle

Kymmenet suurlähettiläät osallistuivat tänään Genevessä minuutin mittaiseen hiljaiseen hetkeen, jolla kunnioitettiin Gazassa kuolleiden muistoa ja vaadittiin tulitaukoa alueelle.

Hiljaiseen hetkeen otti osaa nelisenkymmentä suurlähettilästä, valtaosin muslimimaista.

– Kahta ja puolta miljoonaa ihmistä ei voida pitää sivullisina uhreina, kiteytti Egyptin suurlähettiläs Ahmed Ihab Abdelahad Gamaleldin.

Palestiinalaisten pysyvä tarkkailijajäsen Ibrahim Khraiishi väitti, ettei käynnissä ole sota Israelin armeijan ja Hamasin taistelijoiden välillä, vaan kansanmurha.

– Ja se tapahtuu koko maailman nähden, televisiossa.

Samalla Khraiishi syytti länsimaita kaksinaismoralismista, kun ne tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa, mutta eivät puutu Israelin toimiin Gazassa.

20.22: Yhdysvaltalaisdiplomaatit varoittavat: Israelin tukemisella kohtalokas seuraus Yhdysvaltain ja arabimaiden välisiin suhteisiin

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on saanut arabimaissa työskenteleviltä yhdysvaltalaisdiplomaateilta suorasanaisia varoituksia. Varoituksissa kerrotaan, kuinka Yhdysvallat saattaa menettää ”arabimaailman yleisön sukupolven ajaksi” vahvalla tuellaan Israelille. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Presidentti Joe Biden on joutunut kasvavan paineen kohteeksi, kun Israelin ja Hamasin väliset taistelut ennennäkemättömän raa’alla tavalla Gazassa. 

Viime päivinä Yhdysvaltain liittolaiset arabimaailmassa ovat tehneet selväksi syvän suuttumuksensa Gazan humanitaarisen kriisin vuoksi.

Viime viikonloppuna ulkoministeri Antony Blinken osallistui Jordanian ulkoministerin koolle kutsumaan huippukokoukseen, johon osallistuivat Egyptin, Qatarin, Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian huippudiplomaatit sekä Palestiinan vapautusjärjestön pääsihteeri.

Huippukokouksessa arabijohtajat vaativat välitöntä tulitaukoa Gazaan, kun taas Blinken toisti Yhdysvaltojen vastustavan sitä ja väitti, että se antaisi Hamasille aikaa ryhmittäytyä uudelleen ja käynnistää uuden hyökkäyksen Israelia vastaan.

Valkoinen talo kertoi torstaina, että Israel oli suostunut jatkamaan päivittäisiä neljän tunnin taukoja sotilasoperaatioihin Gazan pohjoisosissa.

19.39:  Israel myönsi tulittavansa sairaaloita, jos Hamasin taistelijat ampuvat niistä

Israelin armeija tappaa äärijärjestö Hamasin taistelijat, jos he tulittavat sairaaloista Gazassa, kertoo armeijan edustaja.

–  Jos näemme Hamasin terroristien tulittavan sairaaloista, teemme, mitä meidän täytyy tehdä: jos näemme Hamasin terroristeja, tapamme heidät, sanoi armeijan edustaja Richard Hecht.

–  Hamas toimii sairaaloista käsin, Hecht väitti.

Palestiinan Punaisen Puolikuun edustaja kertoi jo aikaisemmin, että Israelin tarkka-ampujat tulittivat Gazan kaupungissa sijaitsevaa sairaalaa, jolloin ainakin yksi ihminen kuoli ja 20 haavoittui.

Israelin armeijan mukaan Hamas on rakentanut sairaaloiden alle mittavia tunneliverkostoja, joissa sen taistelijat piileskelevät. Hamas on kiistänyt tämän.

17.21: YK: Yli sata palestiinalaispakolaisten järjestön työntekijää on saanut surmansa Gazassa sodan aikana

Yli sata YK:n palestiinalaispakolaisten järjestön (UNRWA) työntekijää on saanut surmansa Gazan sodan aikana, kirjoittaa järjestön johtaja Philippe Lazzarini viestipalvelu X:ssä.

– UNRWA suree, palestiinalaiset surevat, israelilaiset surevat. Tämän tragedian lopettamiseen tarvitaan humanitaarinen tulitauko nyt, Lazzarini kirjoittaa.

Myös YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths sanoo olevansa syvästi järkyttynyt uutisesta.

– Nämä kollegat olivat toivon ja ihmisyyden liekki. Ajatuksemme ovat heidän perheidensä ja kaikkien rohkeiden UNRWA:n kollegoiden luona.

Gazassa sijaitsevan al-Shifan sairaalan johtajan mukaan viitisenkymmentä ihmistä olisi saanut surmansa, kun Israelin tykistö- ja ohjusiskut osuivat kouluun. Palestiinan Punaisen Puolikuun edustajan mukaan taas Israelin tarkka-ampujat olisivat tulittaneet Gazan kaupungissa sijaitsevaa sairaalaa, jolloin ainakin yksi ihminen kuoli ja 20 haavoittui.

Lukuja ja tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

17.01: Hamasin hallinnoima terveysministeriö: Gazan sairaalat Israelin asejoukkojen ympäröimiä

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo kolmen gazalaisen sairaalan olevan Israelin asevoimien ympäröimiä. Kyseessä on Al-Shifan, Rantisin ja Al-Nasrin sairaalat. 

Gazassa sijaitseva Al-Shifan sairaalalla on jäljellä enää vuorokauden verran polttoainetta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kyseessä on Gazan suurin sairaala. BBC:n mukaan joukot ovat vain 250 metrin päässä sairaalasta. 

Perjantaina sairaalaan kohdistuneessa iskussa haavoittui ainakin yksi ihminen. Isku myös vahingoitti sairaalan synnytysosastoa. Vahinkojen suuruutta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

– Jos Shifan sairaala jää pois käytöstä, se on katastrofi Gazan asukkaille, lääkäri Al-Qudra kertoo BBC:n mukaan.

15.54: YK: Yli miljoona jättänyt kotinsa Gazassa

YK:n mukaan vajaan viikon aikana noin 70 000 ihmistä on kulkenut Gazan pohjoisosista etelään, suurin osa heistä kävellen. Lähes 1,6 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Gazan kaistalla asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä.

15.36: Hamasin kontrolloima terveysministeriö: Gazassa kuollut yli 11 000 ihmistä

Yli 11 000 ihmistä on saanut surmansa Israelin sotatoimissa Gazassa, kertoo äärijärjestö Hamasin kontrolloima alueen terveysministeriö. Lukua ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Kuolleista lapsia on runsaat 4 500, ministeriö kertoo.

Haavoittuneita on terveysministeriön mukaan noin 27 500.

Gazan taistelut ja Israelin iskut alueelle ovat jatkuneet runsaan kuukauden. Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun Hamas oli hyökännyt Israeliin tappaen Israelin viranomaisten mukaan noin 1  400 ihmistä, valtaosin siviilejä.

15.19: Israelin väitetään hyökänneen sairaaloihin

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin ilmaisku on osunut Gazan suurimpaan sairaalaan Al Shifaan.

Väitetty Israelin hyökkäys tappoi ainakin yhden ja haavoitti useita muita, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan useat muutkin sairaalat Gazan kaistalla ovat vaurioituneet Israelin hyökkäyksissä.

Gazan terveysministeriön väitteitä ei ole vahvistettu.

11.24: Lähes 700 ulkomaiden kansalaista evakuoitu Gazasta 

Lähes 700 ulkomaiden kansalaista evakuoitiin Gazasta eilen, Egyptin rajaviranomaiset kertovat uutiskanava CNN:lle.

Ulkomaalaisia ja kaksoiskansalaisia on evakuoitu Gazasta Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin. CNN:n mukaan Gazasta on evakuoitu kaikkiaan jo yli 2 000 ulkomaisen passin haltijaa.

Evakuoinnit alkoivat viime viikolla. Viikonloppuna rajanylityspaikka oli suljettuna, koska haavoittuneiden palestiinalaisten evakuoinnista sen kautta tuli kiistaa.

10.58: Kymmenen työntekijää haavoittui sairaalaiskussa

Israel on iskenyt kahden sairaalan läheisyyteen Pohjois-Gazassa, kertoo uutiskanava CNN viitaten toisen sairaalaan lausuntoon. 

Al Awdan sairaala kertoi sosiaalisessa mediassa kymmenen työntekijänsä haavoittuneen iskussa.

Sairaalan mukaan iskussa vahingoittui lisäksi infrastruktuuria ja useita ajoneuvoja, mukaan lukien kaksi ambulanssia. Iskun kerrottiin osuneen lähelle myös indonesialaista sairaalaa.

Israel ei ole kommentoinut tapausta. Israel on toistuvasti kehottanut siviilejä siirtymään Gazan pohjoisosista etelään.

8.21: Gazan viranomaiset: Israel iski jälleen sairaaloihin ja niiden läheisyyteen

Israel teki perjantaina ilmaiskuja ainakin kolmeen sairaalaan tai niiden läheisyyteen.

Reutersin mukaan asiasta kertoi Al Jazeera -uutiskanavalla Gazan Hamasin alaisen terveysministeriön tiedottaja Ashraf Al-Qidra. 

Al-Qidran mukaan Israelin kohteena oli Gazan kaupungin suurimman sairaalan Al Shifan piha. Hän ei kertonut mahdollisista uhreista.

Israelin mukaan Hamas on piilottanut komentokeskuksia ja tunneleita Al Shifan sairaalan alle, mutta Hamas kiistää nämä väitteet.

Gazan viranomaiset sanovat iskun vaarantaneen entisestään alueen terveydenhuoltojärjestelmää, joka on täyttynyt tuhansista uhreista ja ihmisistä.

6.36: Netanjahu: Tulitauko Gazassa tarkoittaisi Hamasille antautumista

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu väittää, että varsinainen tulitauko Gazassa tarkoittaisi äärijärjestö Hamasille antautumista. Netanjahu on kuitenkin suostunut siihen, että Israelin iskut keskeytetään päivittäin muutaman tunnin ajaksi, jolloin siviilit voivat paeta taistelujen jaloista.

Netanjahu toisti yhdysvaltalaisen Fox Newsin haastattelussa lausuntonsa, että varsinaista tulitaukoa ei tule ennen kuin Hamasin sieppaamat panttivangit vapautetaan.

YK:n mukaan vajaan viikon aikana noin 70 000 ihmistä on kulkenut Gazan pohjoisosista etelään, suurin osa heistä kävellen. Lähes 1,6 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Gazan kaistalla asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä.

5.20: Netanjahun mukaan Israelin tavoitteena ei ole miehittää tai hallita Gazaa

Israel ei pyri ottamaan Gazaa hallintaansa, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Netanjahun mukaan Israelin tavoitteena on luoda parempi tulevaisuus sekä Gazalle että Israelille itselleen. Tavoitteena ei hänen mukaansa ole miehittää palestiinalaisalueita. Netanjahu kertoi näkemyksistään yhdysvaltalaisen Fox Newsin haastattelussa.

Israelin ilmaiskuissa ja hyökkäyksessä Gazaan on kuollut Hamasin kontrolloiman alueen terveysministeriön mukaan runsaan kuukauden aikana yli 10 800 ihmistä. Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasta lähteestä.

Äärijärjestö Hamasin kuukausi sitten Israeliin tekemässä hyökkäyksessä sai Israelin viranomaisten mukaan surmansa yli 1 400 ihmistä.
 

Torstai 9. marraskuuta

 23.16: Huthi-kapinalliset kertoivat hyökänneensä Israeliin 

Jemenin huthi-kapinalliset kertovat laukaisseensa erän ballistisia ohjuksia eri kohteisiin Israelissa, mukaan lukien sotilaskohteet Eilatissa. Asiasta kertoi ryhmän sotilastiedottaja torstaina.

Israelin armeija puolestaan kertoi ampuneensa Patriot-ilmapuolustusjärjestelmällään alas "epäilyttävän kohteen" eteläisellä aavikkoalueella Israelissa.

Iraniin liittoutunut huthi-liike on tehnyt toistuvia ohjus- ja lennokki-iskuja Israeliin sen jälkeen, kun Israelin ja Hamasin väliset taistelut puhkesivat 7. lokakuuta. Torstain lennokkiosumaa lukuun ottamatta kaikki on joko ammuttu alas tai jäänyt vajaaksi.

19.00: Hamas valmistelee kahden panttivangin vapauttamista

Terroristijärjestö Hamasin aseellinen siipi al-Quds-prikaatien tiedottaja kertoi torstaina, että ryhmä on valmis vapauttamaan kaksi panttivankiaan. 

Tiedottajan mukaan kyseessä ovat nainen ja poika, ja heidät vapautettaisiin humanitaarisista ja lääketieteellisistä syistä. Hän lisää, että vangit vapautetaan, kun "tarpeelliset toimenpiteet" on tehty.

18.17: Guardian: Netanjahu kieltäytyi sodan syttyessä pidemmästä tulitauosta panttivankien vapauttamista vastaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hylkäsi sodan alkuvaiheessa sopimuksen viiden päivän tulitauosta Gazassa vastineeksi siitä, että osa panttivangeista vapautetaan, kertovat neuvottelulähteet brittilehti Guardianille. 

Neuvottelulähteiden mukaan Israelin pääministeri hylkäsi sopimuksen suoralta kädeltä neuvottelujen alkuvaiheessa sen jälkeen, kun Hamas teki ennennäkemättömän hyökkäyksen Israelin alueelle 7. lokakuuta ja tappoi arviolta 1 400 ihmistä.

Neuvotteluja jatkettiin Israelin maahyökkäyksen käynnistyttyä 27. lokakuuta, mutta samat lähteet kertoivat Netanjahun jatkaneen tiukkaa linjaansa.

Israelin ja Yhdysvaltojen tiedustelujohtajat ovat keskustelleet tänään Qatarissa "humanitaarisesta tulitauosta" Gazaan.

Israel suostuu aloittamaan päivittäiset, neljän tunnin mittaiset tulitauot Gazan pohjoisosassa. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi aikaisemmin tänään, ettei täyteen tulitaukoon ole tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia.

Juttua muokattu kello 18.53: Tarkennettu, että neuvottelut käytiin sodan alettua. Lisätty tieto Israelin tulitauoista.

18.04: Israel aloittaa torstaina neljän tunnin taistelutauot Gazan pohjoisosassa

Israel aloittaa torstaista alkaen neljän tunnin tauot Gazan pohjoisosassa, jotta ihmiset voivat paeta, kerrotaan Valkoisesta talosta.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi, että tauot ovat seurausta Yhdysvaltain ja Israelin virkamiesten viime päivinä käymistä keskusteluista, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun väliset keskustelut.

Kirby sanoi, että taukojen avulla ihmiset pääsisivät pois sotatoimien tieltä ja humanitaarista apua voitaisiin toimittaa. Taukoja voitaisiin käyttää myös keinona saada panttivangit ulos.

– Israelilaiset ovat kertoneet meille, että näillä alueilla ei ole sotilasoperaatioita tauon aikana ja että tämä prosessi alkaa tänään, Kirby sanoi.

Kirbyn mukaan tauosta ilmoitetaan kolme tuntia etukäteen. Tällä hetkellä vaikuttaa vielä epäselvältä, onko kyse varsinaisesta tulitauosta vai jostakin muusta tauosta sotatoimissa.

Päivitetty lisätiedoilla kello 18.15.

17.56: Biden: Ei mitään mahdollisuutta tulitaukoon Gazassa tällä hetkellä

Tulitaukoon Gazan kaistalla ei ole tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Bidenilta kysyttiin asiasta, kun hän oli lähdössä Valkoisesta talosta Illinoisiin.

Kansainvälinen yhteisö ja avustusjärjestöt ovat vaatineet humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut aikaisemmin, ettei tulitaukoa tule ennen kuin äärijärjestö Hamasin hallussa olevat panttivangit on vapautettu.

Hamas sieppasi Israelin armeijan mukaan yli 240 panttivankia.

Lisää torstain tapahtumista voi lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat