Viestintävirastolta pelottava listaus – 10 uhkaa, jotka kohdistuvat suomalaisiin vuonna 2017

Yksityishenkilön tietoturvaa uhataan mitä monipuolisimmin tavoin vuonna 2017, selviää Viestintäviraston Tietoturvan vuosi 2016 -julkaisusta.

Yhä useammin mobiililaitteet ovat rikollisten kohteena. Tavalliset kansalaiset käyttävät älypuhelintaan lähes kaikkeen mahdolliseen arjessaan: ostosten maksamiseen, tiedon säilömiseen ja viestimiseen. Haittaohjelmakampanjat tulevatkin kohdistumaan yhä vain aggressiivisemmin mobiililaitteille.

Viestintävirasto listaa tuoreessa julkaisussaan kymmenen uhkaa, jotka jokaisen on hyvä tiedostaa.

1. Teknologia kehittyy räjähdysmäisesti

Kehitys synnyttää uusia tuotteita, palveluita ja toimintamalleja, joiden mukana tulee myös uhkia, joihin ei osata edes vielä varautua.

2. Massiiviset häiriöt tietoverkoissa osoitus riippuvuudestamme

Olemme yhä riippuvaisempia tietoverkoista, joten myös häiriöt vaikuttavat laajalti jokaisen elämään.

3. Uhkat tunnistetaan heikosti

Suomalaiset organisaatiot eivät tunne riittävästi omia tietojärjestelmiään, jotta voisivat suojella niitä tehokkaasti.

4. Tietoturvaosaamisesta pulaa

Liiketoiminnalla tietoturvalla on suuri merkitys, mutta osaamisesta on pulaa. Tarjonta ja kysyntä eivät tällä alalla aivan kohtaa.

5. Kyberrikolliset ovat ammattilaisia

Huijauskampanjat ovat yhä pitkäkestoisempia ja ammattimaisempia. Rikollisten toiminta kaupallistuu: rikolliset myyvät muun muassa palvelunestohyökkäyksiä, tietomurtoja ja haittaohjelmia, joilla saatuja tietoja myydään tai käytetään uhrin kiristykseen.

6. Verkkovakoilu lisääntyy

Organisaatioiden kyky havaita itseensä kohdistuvaa verkkovakoilua on huono.

7. IoT-laitteiden yleistyminen voimistaa palvelunestohyökkäyksiä

IoT-laitteet mahdollistavat laajat häiriöt suosituissa kansainvälisissä verkkopalveluissa. Hyökkäysten vaikutukset näkyvät yllättävinä sivuvaikutuksina palvelunestohyökkäysten resursseiksi valjastettujen laitteiden käyttäjille.

8. Kiristyshaittaohjelmat monipuolistuvat

Rikollisten levittämien kiristyshaittaohjelmien kirjo kasvaa jatkuvasti. Perinteisten tapojen, kuten sähköpostin liitetiedostoina ja murrettuina verkkosivuina, lisäksi hyökätään suoraan järjestelmiin tietomurtojen ja haavoittuvuuksien avulla.

9. Kaiken takana on raha

Maksuliikenne ja valuuttavirtojen hallinta on siirtynyt lähes täysin verkkoon. Aiemmin haittaohjelmahyökkäyksillä tavoiteltiin tietoa, mutta tulevaisuudessa raha motivoi yhä enemmän.

10. Mobiililaitteiden tietoturvaa koetellaan

Yhä useammin tietoa käsitellään mobiililaitteilla, jotka kiinnostavat myös rikollisia. Vuonna 2017 tullaan näkemään yhä laajempia ja kehittyneempiä mobiililaitteille suunnattuja haittaohjelmakampanjoita.

***

Hyppönen toivoo esineiden internetin tuovan uhkakuvien lisäksi hyviä juttuja 10:05

Lue myös:

    Uusimmat