Viestintäpäällikkö lähetyksessä: Tämä propaganda ei mennyt läpi Virossa

Viru-hotellin viestintäpäällikkö Peep Ihasalu kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten virolaisille uskoteltiin, että Suomessa menee surkeasti.

Presidentti Kekkonen sanoi 60-luvulla Tallinnassa pitämässään puheessa, että kanssakäymistä Suomen ja Viron välillä tulisi lisätä.

Pian Kekkosen vierailun jälkeen laivaliikenne vilkastui, ja yhä enemmän suomalaisia sekä muita ulkomaalaisia rupesi matkustamaan Viroon. Länsimaisia vieraita varten tarvittiin laadukas hotelli, ja sitä ryhdyttiin rakentamaan, kun Moskova antoi siunauksensa hankkeelle.

– Suomalaiset otettiin tänne rakentamaan, nimenomaan otettiin eikä pyydetty, koska virallisen tarinan mukaan 60-luvulla oli niin paha työttömyys, että suomalaiset työttömät elivät kurjuudessa ja köyhyydessä, viestintäpäällikkö Peep Ihasalu sanoi.

Kerrottiin, että Suomen kommunistinen puolue kääntyi neuvostohallituksen puoleen pyytäen, että näille ihmisparoille löytyisi työtä. Neuvostohallitus otti ystävällisesti suomalaiset rakennushommiin.

Propaganda ei kuitenkaan mennyt läpi Virossa. Ihmiset tiesivät, missä mennään. He osasivat erottaa virallisen ja epävirallisen totuuden toisistaan. Epävirallisesti kaikki näkivät, että suomalaiset ovat parempia kuin se maailman paras neuvostoliittolainen rakennusmies.

– Hänellä oli materiaalin tuntemusta, taitoa, tietoa ja kokemusta tällaisten rakennusten rakentamisesta. Hän ei varastanut työpaikalta eikä juopotellut työaikana, Ihasalu kuvasi suomalaista työmiestä.

Viru-hotelli syntyi kolmessa vuodessa. Sen sijaan samankokoisen, paikallistyövoimin rakennetun talon valmistumiseen kului kuusi vuotta.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miltä Viru-hotelli näytti 70-luvun mainosfilmissä.

Lue myös:

    Uusimmat