Viestinnän keskusliitto median irtisanomisista: Kaikki suhteellista

Viestinnän keskusliitto pitää median viimeaikaisia irtisanomisia huolestuttavana. Liiton toimitusjohtaja Valtteri Niiranen jakaa alan työntekijöiden huolen irtisanomisten vaikutuksesta journalismin tasoon. 

Niiranen kuitenkin muistuttaa, että vastaavia ja vielä mittavampia irtisanomisia on tapahtunut myös muilla aloilla.

– Jostain blogikirjoituksesta tai Facebook-seinältä tänään luin, että  nämä Sanomien yt:t olivat järjestyksessä 86. Suomessa. Se tarkoittaa sitä, että koko maan tilanteeseen suhteutettuna ne eivät ole kovin isot, mutta median sisällä ne ovat tietenkin isot, Niiranen arvioi. 

Helsingin Sanomien yt-neuvottelut päättyivät tänään. Toimituksesta irtisanotaan 37 henkilöä.

Liiketoiminnan turvaaminen ensisijaista

Viestinnän keskusliitto pitää median tilannetta ja tulevaisuutta hyvin haastavana huonon mainosmarkkinatilanteen vuoksi. Liiton toimitusjohtaja näkeekin irtisanomiset ikävänä, mutta välttämättömänä toimenpiteenä yritysten liiketoiminnan turvaamiseksi.

– Vaikean taloustilanteen vuoksi täytyy tehdä toimenpiteitä, jotta yritykset pärjäisivät tulevaisuudessa. Se, että pystyttäisiin turvaamaan 95 työpaikkaa sadasta, on tärkeä tavoite, Niiranen korostaa.

Alv alas

Niirasella on viesti myös päättäjille. Heidän tehtävänsä on Niirasen mukaan varmistaa alan liiketoimintaedellytykset sekä lainsäädännön että viestintäpolitiikan keinoin.

– Siihen on erilaisia keinoja ja taloudellisesti merkittävin niistä on arvonlisäverotus. Mahdollisimman alhaisella arvonlisäverokannalla pysytytään huolehtimaan siitä, että kuluttajat saavat kohtuuhintaisia lehtiä ja kirjoja tulevaisuudessakin, Niiranen korostaa. 

Niirasen mukaan alhainen alv tulisi ulottaa myös digitaalisiin sisältöihin. 

Yleisradion tehtävä pohdintaan

Yleisradion ja kaupallisen median suhde nousee tasaisin välein puheenaiheeksi. Niiranen pitää molempia tarpeellisena, mutta peräänkuuluttaa keskustelua Ylen roolista muuttuneessa mediamaailmassa.

– Mielestäni on perusteltua kysyä, onko Yleisradion erittäin vahva uutistuotanto perusteltua maakunnissa, joissa on paljon paikallista sanomalehdistöä tekemässä samaa työtä, Niiranen pohtii.

Niirasen mukaan olisikin paikallaan pohtia kippailuasetelman rajapintoja ja mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä. 

– Onko viestintäpolitiikan tavoite, että kaikki tekee kaikkea vai tehdäänkö yhteistyötä? Nämä ovat kysymyksiä, jotka vaativat keskustelua, mutta sitä ei ole vielä aloitettu, Niiranen kritisoi.

Lue myös:

    Uusimmat