Vielä hereillä? Jo yhden yön unettomuus aiheuttaa ongelmia

Monet asiantuntijat lisäävät uniongelmaisen painetta valistamalla, että jokaisen pitäisi nukkua kahdeksan tuntia kerrallaan heräämättä. Jo yhden yön unettomuus aiheuttaa muutoksia. 

Uniongelmat ovat lisääntyneet. Osasyynä on alati käynnissä oleva yhteiskunta, joka pakottaa ihmisen toimimaan joskus jopa äärirajoilla. Ylityöt , harrastukset ja suorittaminen, ja sitä kautta fyysinen ja psyykkinen kuormitus, lisääntyvät.

Monet asiantuntijat lisäävät uniongelmaisen painetta valistamalla, että jokaisen pitäisi nukkua kahdeksan tuntia kerrallaan heräämättä. Sanotaan, että ennen yhtätoista nukuttu uni on palauttavampaa kuin aamuyön tunteina kuorsattu lepo. Unirytmejä tunnetaan kuitenkin useita erilaisia.

Unesta liikkuu monia uskomuksia, joista läheskään kaikki eivät pidä paikkaansa. On paljon tärkeämpää nukkua laadukasta unta kuin nukkua riittävän pitkään. Huonolaatuinen uni ei virkistä, vaikka sitä saisi kymmenen tuntia.

Krooninen, pitkään jatkunut univaje aiheuttaa...

  • Keskivartalolihavuutta
  • Aikuisiän diabetesta
  • Kipukynnyksen laskua
  • Fibromyalgiaa
  • Selkäkipua
  • Verenpainetautia ja sydänsairauksia

Luontainen rytmi saattaa olla jotain ihan muuta

Unettomuudesta tai uniongelmasta voidaan puhua, jos kahden viikon aikana ei saa unta useampana yönä. Unettomuudesta noin 90 prosenttia on toiminnallista, esimerkiksi masennuksen tai stressin aikaansaamaa. Loput noin kymmenen prosenttia johtuu muista syistä.

Unta on tarpeeksi, kun ihminen herää virkeänä itsestään.

Unihäiriö voi olla ympäristön luoma. Ihmisen luontainen rytmi saattaa olla jotain ihan muuta kuin ympärillä pyörivän yhteiskunnan rytmi.

Miksi unihäiriöiden hoito on tärkeää? Jo yhden yön unettomuus aiheuttaa muutoksia. Makeannälkä lisääntyy ja solujen kyky käyttää insuliinia heikkenee. Rasva-aineenvaihduntaan tulee häiriöitä, ja hormonitoiminta ylipäätään muuttuu epäedulliseksi. Kohonnut kortisoli alkaa kerryttää rasvaa keskivartaloon, jolloin ihminen lihoo.

Elimistö voi käydä erilaisessa rytmissä

Pitkä, krooninen univaje voi aiheuttaa elimistössä muutoksia ja hyvin pitkälle mennyt unettomuus voi vaurioittaa jopa aivoja. Lisäksi väsymys on keskeisenä syynä esimerkiksi noin joka kolmannessa liikenneturmassa.

Uni on tärkeää!

  • 24 tunnin valvominen vastaa noin yhden promillen humalatilaa
  • 36 tunnin valvominen vastaa jo noin 1,5 promillen humalaa
  • Täydellisen nukkumattomuuden seurauksena viimeistään neljännen perättäin valvotun yön jälkeen suorituskyky romahtaa täysin.

Unihäiriöitä analysoitaessa unohdetaan usein ihmisen luonne ja tapa reagoida ympäristöön. Sen, kuinka ihminen toimii, määrittelevät muun muassa aivojen välittäjäaineet. Ihminen voi myös olla huono nukkuja ihan luonnostaan. Jos et ole koskaan ollut hyvä nukahtamaan iltaisin tai olet heräillyt aina öisin, et ole laiska, eikä sinussa ole mitään vikana. Elimistösi käy vain luultavasti hieman erilaisessa rytmissä kuin muiden. 

Unettomuus, jolle ei ole syytä, kannattaa tutkituttaa. Jos unettomuus siis vaivaa, suuntaa lääkäriin!


Lähteet: Terveysmyrsky, Terveyskirjasto.fi

Lue myös:

    Uusimmat