Videospesiaali: Rallylegend – aikahyppy rallin kultaiselle 1980-luvulle

Kerran vuodessa vanhat ralliautot liikkuvat entistaikojen tapaan San Marinossa. Ja podiumilla on tietenkin Teknavin oma Markku Alén.

Rallista ja muustakin moottoriurheilusta puhuttaessa kuulee usein muistelua siitä, kuinka ennen kaikki oli paremmin. 70- ja 80-luvuilla autot olivat aikaansa nähden todella rajuja ja lopulta sääntömuutoksilla lajista haluttiin tehdä turvallisempaa. Kerran vuodessa on mahdollisuus päästä näkemään läpileikkaus rallin historiaan, mikä pitää sisällään vanhoja legendaarisia autoja sekä kuljettajia. Tämä tapahtuma on San Marinossa järjestettävä Rallylegend.

Rallylegend järjestetään vuosittain lokakuussa ja viime syksynä järjestetty tapahtuma oli järjestyksessään jo kahdestoista. Nykyään tapahtuma kerää lähes 60 000 katsojaa kolmipäiväiseen tapahtumaan. Eivätkä nämä ihmiset tule paikalle turhan takia, sillä vuosien saatossa Rallylegendissä on nähty monipuolista kalustoa, ja ennen kaikkea vanhanajan tunnelmaan on päästy vuosikymmenten takaa tuttujen kuljettajien avulla.

Idean isänä toiminut Paolo Valli kommentoikin suurimman eron ensimmäisiin vuosiin olevan nykyään mukana oleva arvovaltainen kuljettajajoukko. Viime syksyn tapahtumassa olivat mukana muun muassa Juha Kankkunen, Harri Rovanperä, Didier Auriol, Stig Blomqvist, Harri Toivonen sekä luonnollisesti jo kaksi kertaa kilpailun voittanut Teknavin oma poika, Markku Alén. Mukana oli myös hieman nuorempaa sukupolvea edustava Jari-Matti Latvala, joka ajoi tapahtumassa 0-autona toiminutta Volkswagen Polo WRC:tä.

Autopuolelta tapahtumassa on myös aina hieno kattaus. San Marinon teillä ajettiin kalustolla, johon lukeutuivat muun muassa Lancia Rally 037, Lancia Delta Integrale, Porsche 911 SC, Audi Sport quattro S1, Peugeot 205 T16 sekä uudempana kalustona esimerkiksi Peugeot 206 WRC, Ford Focus WRC ja Porsche 911 GT3.

Rallylegendissä ajetaan kilpaa yksinkertaistetusti kolmessa luokassa: A-, B- sekä nimensä mukainen WRC-luokka. Kilpailu eroaa muista historic-luokan kisoista muun muassa hieman sääntöjä venyttävillä yöllä ajettavilla erikoiskokeilla, mutta mitäpä sitä ei tehtäisi päästäkseen aitoon entisaikojen tunnelmaan.

Kokonaisuudessaan Rallylegend on tapahtumana ainutlaatuinen. Se kokoaa yhteen niin laajan poikkileikkauksen kalustoa ja henkilöitä, ettei vastaavaa ole muualla nähtävissä. Moottoriurheilua seuraavilla henkilöillä Rallylegend kuuluu ehdottomasti käytävien tapahtumien joukkoon.

Ihmiset muuttuvat iän myötä, mutta tietyt piirteet ja toimintamallit säilyvät pitkään. Yksi tällainen tilanne on Markku Alénin kohdalla kypärän laittaminen päähän. Kilpailutilanteessa mennään eikä meinata, ja tavoite on olla nopein.

Markku on osallistunut kaksi kertaa Rallylegendiin, ja hän on myös voittanut sen kaksi kertaa. Tavoitteet ovat siis selvät myös kolmannelle kerralle. Markun vieressä kisaan lähdettäessä istuu jo vuodesta 1973 lähtien hänen kartturinaan toiminut Ilkka Kivimäki, joka myös tuntee kuljettajan hyvin. Kivimäki summaa lähtökohdat: ”Hän on hirveen pettynyt, jos ei voittoo tuu. Sen mä tiedän!”

Markku on joka vuosi ajanut varsinaisten kilpailuaikojensa lempiautolla: Lancia Rally 037:llä. Autoa ajamisen tunnelmaa edesauttavat tehostamaton ohjaus sekä raaka voima. Auto on käynyt läpi pieniä muutoksia ja lisätehon lisäksi Lancia on saanut päivitetyn alustan ajo-ominaisuuksien parantamiseksi.

Ensimmäiseen kilpailupäivään lähdetään vanhojen aikojen kunniaksi vasta iltapimeällä. Edessä on neljä erikoiskoetta, joista viimeiset ajetaan vasta puolen yön aikaan. Markulla on kuitenkin odottamattomia ongelmia, kun auton kytkin ei toimi kunnolla ja aiheuttaa ongelmia. Erikoiskokeiden maalissa huomaa, että nyt ratin takana on aivan eri Markku kuin Teknavissa normaalista autoja testaava henkilö. Ilme on vakava eikä vitsejä lennä. Nyt on tosi kyseessä.

Seuraavana päivänä alkaa takaa-ajo. Vaihtoehtoja ei ole ja nyt täytyy mennä kovaa. Ilman ongelmia ei kuitenkaan selvitä toisestakaan kilpailupäivästä, kun muutamaa erikoiskoetta ennen maalia huollossa heikosti kiinnitetyt jarrunestesäiliön korkit aukeavat ja nesteet tulevat jalkatilaan. Sinänsä onni onnettomuudessa ettei kisa jäänyt kokonaan kesken. Kolmanteen päivään Alén lähtee hyvästä kyttäysasemasta toiselta sijalta.

Kolmas päivä mennään täysillä ilman ongelmia. Alén ja Kivimäki siirtyvät kilpailun kärkeen heti ensimmäisten erikoiskokeiden jälkeen eivätkä enää luovu paikasta. Lopulta voitto tulee varsin selkeällä, useamman kymmenen sekunnin erolla, ja maalista löytyy hymyilevä kaksikko.

Toinen asia, mistä tunnistaa kilpakuljettajan, ovat voitonjuhlat. Markku ja Ilkka juhlistavat kolmatta Rallylegendin voittoaan podiumilla, ja samppanja suihkuaa voiton merkiksi samaan tapaan kuin yli 40 vuotta sitten ensimmäisen kansainvälisen tason rallikilpailun voiton kunniaksi. Nähtäväksi jää jatkuuko Markun putki jälleen lokakuussa järjestettävässä Rallylegendissä.

Lue myös:

    Uusimmat