Mainos

Video: Venäjä pullisteli voimillaan voitonpäivän paraatissa – supertankki Armata, 40 000 -päinen nuorisoarmeija sekä uudet arktisen alueen aseet

1:42

Venäjän asevoimat esitteli eilen tiistaina ensimmäistä kertaa julkisesti uutta arktisen sodankäynnin kalustoaan Moskovassa.

Perinteinen voitonpäivän paraati Punaisella torilla on tärkeä juhlapäivä Venäjän asevoimille ja veteraaneille. Paraatin otti vastaan presidentti Vladimir Putin. Voitonpäivänä juhlitaan Natsi-Saksan antautumista ja toisen maailmansodan päättymistä.


Sotilaat ympäri maailman ovat seuranneet jo kymmeniä vuosia venäläisten kollegoidensa sotilasparaateja, erityisesti Voitonpäivän paraatia. Tänäkin vuonna Punaisella torilla esiteltiin Venäjän uusimmat ydinohjukset ja sarjatuotannon käynnistymistä odottelevat Armata-supertankit.

Arktisen alueen uusinta aseistusta ei ole Venäjän paraateissa aiemmin esitelty. Myös everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta on seurannut jo yli kymmenen vuotta Venäjän sotilasparaateja sekä sotilasasiamiehenä että tutkijana. Hän muistuttaa, että arktisen alueen uudet ilmatorjuntajärjestelmät ovat suomalaistenkin hyvin tuntemia. Ne on rakennettu kokonaan uuden, hyvin maastokelpoisen, telaketjuilla liikkuvan kaksiosaisen alustan päälle.

– Venäjällä on ollut sekä Pantzir- että Tor -ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä käytössään jo aikaisemmin, mutta nyt se sijoittaa ne nimensä mukaisesti arktisille alueille. Pihlajamaan mukaan niitä käytetään pääsääntöisesti paikkaamaan sellaisia katveita, joita muilta ilmatorjuntaohjusjärjestelmiltä jää.

Arktista aluetta on erityisesti siviiliasiantuntijoiden piirissä pidetty toistaiseksi hyvin matalan riskin alueena, koska kansainvälinen yhteistyö sujuu yhä hyvin monilla alueilla. Kiistatonta on silti se, että Venäjä on parhaiten varustautunut myös sotilaalliseen toimintaan alueella.

– Venäjä on panostanut, ja jo Neuvostoliitto panosti, arktisille alueille, siinä mielessä voi sanoa että tämä on loogista jatkumoa siihen, Pihlajamaa toteaa.

Hän muistuttaa, että erityisesti merialueilla myös Norja on vahva merivoimillaan. Juhani Pihlajamaan mukaan ei siis voi sanoa, että Venäjällä olisi mitään mieletöntä ylivoimaa, mutta se on panostanut arktiselle alueelle strategiansa mukaisesti jo vuosikaudet.

Venäjä 40–USA 1

Amerikkalainen amiraali, Yhdysvaltain rannikkolaivaston komentaja Paul Zukunft totesi tällä viikolla lehtihaastattelussa, että Venäjän ylivoima arktisella alueella on merkittävä. Amiraalin mukaan Venäjällä on käytössään esimerkiksi 40 tehokasta jäänmurtajaa kun USA:lla tuolla alueella vain yksi. Amiraalin mukaan Venäjällä on valtava sotilaallinen ja teollinen läsnäolo pohjoisilla alueilla, kun taas Yhdysvallat on vitkastellut liian pitkään oman voimansa lisäämisessä.

Pihlajamaan mielestä Voitonpäivän paraati ei sinällään tarjonnut tänä vuonna erityisiä yllätyksiä. Suurin yllätys oli hänen mielestään ilmavoimien puuttuminen kokonaan paraatista.

– En muista, että ainakaan kymmeneen vuoteen ilmavoimat olisi puuttunut paraatista. Jos sää on ollut huono, se on saatettu kemikaaleilla tilapäisesti lentokuntoon. Myös tänä vuonna ilmavoimat harjoitteli paraatia varten, mutta sää Moskovassa tiistaina esti lennot.

Armata-supertankki näyttäytyi

Venäjän uuden Armata-taistelupanssarivaunun prototyypit jyräsivät tänäkin vuonna Punaiselle torille. Uudelle alustalle rakennettua panssarivaunua valmistellaan vauhdilla sarjatuotantoon. Russia Todayn mukaan Armata-tankkeja on ennakkoon arvioitu hankittavan Venäjän asevoimille 2300 kappaletta. Uutta yli 1200 hevosvoiman panssarialustaa voidaan käyttää tulevaisuudessa taistelupanssarivaunussa, panssaroidussa miehistönkuljetusvaunussa ja panssarihaupitsin alustana.

Voitonpäivä on Nyky-Venäjän tärkein juhlapäivä, ja presidentille perinteisesti tärkeä päivä nostattaa kansallistunnetta ja esitellä Venäjän sotilasmahtia. Presidentti Putin totesi paraatipuheessaan, että Venäjä kokee voimakkaan verisiteen maailmansodan sankarien ja voittajien sukupolveen.

– Ja painottaessani sankariuttanne haluan sanoa: Teidän ei tarvitse koskaan hävetä meitä. Tänään, kuten aina ennenkin, venäläinen sotilas on valmis urhoollisuuteen ja sankaruuteen Äiti-Venäjän ja sen ihmisten puolesta, Putin totesi Punaisella torilla kohdistaen sanansa erityisesti maailmansodan viimeisille veteraaneille.

– Voitonpäivä ja Voitonpäivän paraati on Venäjän tärkein kansallinen juhlapäivä, everstiluutnatti Pihlajamaa toteaa. Hänen mukaansa paraatiin pyritään joka vuosi tuomaan uusia elementtejä, viime vuonna esiteltiin venäläisten naissotilaiden yksikköjä ja tänä vuonna oli näkyvästi esillä pieni osa uutta nuorisoarmeijaa – Junarmijaa.

Nuorisoarmeija kiinnostaa venäläisiä

Puolustusministeri Sergei Soigun käynnistämä armeijan uusi nuorisotyö on saavuttanut lyhyessä ajassa huikeat mittasuhteet. Nuorisoarmeijaan kuuluu jo yli 40 000 nuorta, nuorimmat alle kymmenenvuotiaita.

Liikkeestä onkin muodostumassa nopeasti koko Venäjän kattava järjestö, jonka esikuvana voi pitää neuvostoajan pioneeriliikettä. Soigun tavoitteena on muun muassa kohentaa varusmiespalveluksen arvostusta ja kiinnostavuutta. Myös lasten isänmaallisuuskasvatus on nuorisoarmeijan yksi tärkeä elementti.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.