Mainos

Video: Vankeudessa syntynyt jättiläispanda nauttii vapaudestaan – teki läpimurron muuttamalla kokonaan uudelle reviirille

1:00

Jättiläispanda Zhang Xiangin sopeutuminen vapauteen sujuu hyvin. Panda on siirtynyt ensimmäisenä lajinsa edustajana toiselle suojelualueelle, kuin missä se vapautettiin luontoon. Pandan hyvästä sopeutumisesta kertoo National Geographic -lehti nettisivuillaan

Vankeudessa syntynyttä jättiläispandanaarasta on kuvattu neljän vuoden ajan ja panda näyttää voivan hyvin ja mukautuneen uudelle asuinsijalleen.

Jättiläispanda on lajina vaarantunut, mutta ei enää erittäin uhanalainen – kiitos lajin suojelutyön. 

Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta kuin vankeudessa syntynyt panda on ylittänyt rajan alkuperäisen reviirinsä ulkopuolelle alueelle, jossa elää myös luonnossa kasvaneita yksilöitä.

Panda vaikuttaa videomateriaalin mukaan voivan hyvin luonnossa lajitovereidensa kasnsa. 

Pandan käytös on tarjonnut tervetullutta helpotusta luonnonsuojelijoille, jotka ovat kamppailleet pandojen palauttamiseksi takaisin niiden alkuperäisille asuinsijoille Kiinassa.

Vuonna 2011 syntynyt Zhang Xiang -panda, vapaasti suomennettuna "Mietteliäs", on ensimmäinen naaraspanda, joka on päästetty luontoon osana Kiinan pandaohjelmaa.

Ohjelma on tähän mennessä onnistunut saamaan seitsemän pandaa takaisin luontoon. Kaksi niistä on kuitenkin kuollut.  

Neljä vuotta luonnossa

Vuonna 2013 Zhang Xiangin kuljetuslaatikko aukaistiin ja panda pääsi uudelle asuinsijalleen Kiinan Sichuanin maakunnan luonnonpuiston vuoristoiseen maastoon. 

Pandasta ei ollut havaintoja tammikuun 2016 jälkeen, mutta tässä kuussa Kiinan valtion televisiokanavanan infrapunakamerat havaitsivat, että panda oli kulkenut toiselle luonnonsuojelualueelle, jossa asuu jo entuudestaan pandapopulaatio. 

– Yksi varhaisista haasteista vangittujen pandojen palauttamisessa luontoon on ollut löytää alueita, jotka voivat tukea pandojen luonnollista eloa alueella, mutta jotka eivät ole jo toisten pandojen reviiriä, pandoihin erikoistunut asiantuntija Colby Loucks sanoo National Georgraphissa.

– Vaikuttaa siltä, että tämä yksilö on osannut suunnistaa tiensä luontoon onnistuneesti.  

Kiinan panda-ohjelman toiveissa vielä olisi, että toisen populaation pariin ja uudelle alueelle mukautunut Zhang Xiang lisääntyisi luonnossa koko ikänsä viettäneiden lajitoveriensa kanssa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.