Video suomalaisista panssariajoneuvoista Jemenissä leviää – Patria ei kyseenalaista vientilupia: "Olisihan se yllätys, jos asiakas ei käyttäisi tilaamaansa kalustoa operaatioissaan"

Patrian Arabiemiraatteihin myymistä miehistönkuljetusvaunuista on julkaistu uusia videoita, joissa kaksi suomalaisten myymistä panssariajoneuvoista osallistuvat saattueeseen Jemenissä.

Asetarvikeyhtiö Patrian Arabiemiraatteihin myymät panssariajoneuvot esiintyvät Jemenistä julkaistulla videolla aseistettuna järeillä venäläisillä asejärjestelmillä. 

Twitterissä esimerkiksi Paavo Arhinmäki on ottanut kantaa puolustusministeriön ja ulkoministeriön luvalle jatkaa sotilastarvikkeiden vientiä Arabiemiraatteihin Jemenin konfliktista huolimatta.

Venäläisen asejärjestelmän lisääminen tiedossa

Patrialle myönnettiin vientilupa valmistamiensa ajoneuvojen toimittamiselle Arabiemiraatteihin vuonna 2015. Tällöin ulkoministeriön asettamana ehtona oli, että ajoneuvot toimitettaisiin aseettomana.

Tänä kesänä luvan voimassaoloa jatkettiin varaosien toimittamisen osalta.

– Tämä videolla nähty järeämmällä venäläisellä asejärjestelmällä varustettu ajoneuvo on ollut jo vuonna 2007 esillä Abu Dhabin maailmanlaajuisessa puolustusalan tapahtuma IDEXissä, kertoo Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen.

Hänen mukaansa puolustusministeriön ja ulkoministeriön myöntämä vientilupa ei ole muuttunut, ja aikaisemmatkin panssariajoneuvot toimitettiin aseettomina.

– Me valmistamme asiakkaalle ajoneuvoalustan tarkkojen mittojen mukaan ja asiakas vastaa muista lisäyksistä. Tämän venäläisen asejärjestelmän lisääminen kohdemaassa on ollut meillä jo pitkään tiedossa, mutta asiakas on vastannut siitä, hän kertoo.

Varaosien toimittamisesta on sovittu

Patrian viestintäjohtajan mukaan vientilupien myöntämisen perusteet tulevat ulko- ja puolustusministeriöiltä, yhtiön tehtävänä on vain kunnioittaa tehtyjä sopimuksia vientilupien kriteerien sisällä.

– Viranomaiset arvioivat kulloisenkin maan tilanteen ja sen, voiko sinne viedä. Me haluamme tarjota ajoneuvoillemme tukipalveluita koko niiden elinkaaren ajaksi, ja mikäli emme pysty toimittamaan esimerkiksi varaosia, vaikeuttaa se vientiämme myös muihin maihin ja hankkeisiin, Selonen kertoo.

Selosen mukaan Patria ei yhtiönä ole sellaisessa asemassa, että se lähtisi kyseenalaistamaan vientilupien perusteita.

– Jokainen maa tilaa itselleen sellaista kalustoa, jota he myös käyttävät operaatioissaan. Olisihan se yllätys, jos asiakas ei näin toimisi, hän kommentoi Jemenin konfliktista noussutta kohua.

– Totta kai toivoimme, että tilanne Jemenissä rauhoittuisi, mutta me pyrimme vain toimittamaan jo aiemmin tehtyihin sopimuksiin varaosia. 

Patria: Videon kuvauspaikkaa ei pystytä varmentamaan

Selosen mukaan Patria ei kiistä suomalaisen panssariajoneuvon esiintymistä videolla, mutta ei myöskään voi todentaa videon kuvauspaikkaa.

– Emme pysty todentamaan missä video on kuvattu ja milloin. Kerromme kuitenkin kaikista kaupoistamme avoimesti, ja vientilupakäytäntö on myös julkinen.

Selonen korostaa, että kun vientisopimuksia eri osapuolten välillä tehdään, ovat hankkeet äärimmäisen pitkiä.

– Puhutaan kokonaisuudessaan 20-30 vuoden elinkaaresta. Eihän Suomikaan tilaa sellaista puolustusmateriaalia itselleen, mihin ei myöhemmin saisi varaosia. Tämä on hyvin laaja ja monimutkainen kokonaisuus, jossa viranomaisilla on paras edellytys seurata tilannetta.

Jemenissä nähdyistä suomalaispanssariajoneuvoista uutisoi ensimmäisenä News Now Finland.

Lue myös:

    Uusimmat