Oikeuskansleri: Patrian vientilupa Arabiemiraatteihin ei ollut lainvastainen – päätös jatkosta "kritiikille altis"

Pääministeri Sipilä: Meidän puolelta asia Patriaan päin on loppuun käsitelty 2:37

Oikeuskansleri katsoo, että valtioneuvosto ei toiminut lainvastaisesti myöntäessään asetarvikeyhtiö Patrialle vientiluvan Arabiemiraatteihin. Myös varaosaviennistä tehty jatkopäätös oli lainmukainen, mutta oikeuskansleri pitää sitä "kritiikille alttiina".

Patria oli otsikoissa helmikuussa, kun Patriaan liitetty suomalaisliikemies löytyi kuolleena Ugandasta. Jutun videolla uutisjuttu aiheesta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti otti hänelle tulleessa kantelussa kantaa siihen, oliko valtioneuvosto toiminut lainvastaisesti tai ylittänyt harkintavaltansa myöntäessään asetarvikeyritys Patrialle vientiluvan Arabiemiraatteihin vuonna 2015. Patria vei maahan valmistamiaan ajoneuvoja. Valtio omistaa enemmistön Patrian osakkeista.

Vuonna 2018 valtioneuvosto hyväksyi luvan voimassaolon jatkamisen varaosien toimittamisen osalta.

Puolustustarvikevientilain mukaan luvissa noudatetaan tapauskohtaista harkintaa. Suomea sitovat YK:n asekauppasopimus ja EU:n yhteinen kanta sotilasteknologian viennistä. Pöystin mukaan laillisuusvalvonnan keinoin ei voida puuttua ulko- ja turvallisuuspoliittiseen harkintaan lähtökohtaisesti.

Kun 2018 tehtiin päätöstä varaosavientiluvan jatkosta oli tiedossa Arabiemiraattien osallistuminen Jemenin konfliktiin. Oikeuskansleri toteaa, että luvan epääminen olisi johtanut Patrian kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen ja mahdoillisesti sopimusrikkomuksiin.

Päätöstä voidaan hänen mukaansa kuitenkin pitää kritiikille alttiina Arabiemiraattien Jemenin konfliktiin osallistumisen takia. Hänen mukaansa saadusta selvityksestä ei myöskään ilmene, miten yksityiskohtaisesti valmistelussa on arvioitu muun muassa YK:n ihmisoikeustoimikunnan ja muiden YK:n raporttien mukaista tilannetta Jemenissä.

Lue myös:

    Uusimmat