Video: Risto Virtasen testissä Audi TT – ”Lunastaa odotukset”

Audi TT:n kolmannessa sukupolvessa yhdistyy tinkimätön laatu ja loistavat ajo-ominaisuudet.

Tykkäsimme

  • Ajo-ominaisuuksista
  • Laatuvaikutelmasta

Emme tykänneet

  • Tunnepuolesta
  • Hinnasta

Audi TT herätti automaailmassa melkoisen huomion tullessaan markkinoille ensimmäisen kerran 1998. Kompakti urheiluauto kohahdutti futuristisella muotokielellään. Tekniika perustui VW-konsernin jo olemassa oleviin palikoihin, ja TT oli hinnaltaankin kilpailukykyinen. Nyt markkinoille tullut kolmas sukupolvi jatkaa esi-isänsä valitsemalla tiellä, joskin kulmat ovat terävöityneet ja tekniikkaa on päivitelty.

Auton pohjalevy on sama modulaarirakenne kuin esimerkiksi Audi A3:ssa, mutta kokonaisuutta on viritetty vaativampaan ja urheilullisempaan suuntaan. Lisäksi korissa on käytetty paljon alumiinia ja suurlujuusterästä, jonka ansiosta kori on sekä jäykkä että kevyt. Nelivetoinen auto painaa vain 1 410 kiloa.

Muotoilullisesti auto on ottanut askeleen modernimpaan suuntaan, joskin se on yhä helposti tunnistettavissa TT:ksi. Keulasta uuden mallin tunnistaa mm. aiempaa leveämmästä Single Frame -maskista ja Audin logosta, joka on sijoitettu konepellin etureunaan. Muotoilun pääteemana on ollut vahva vaakasuora linjaus.

Sisätiloissa kiinnostavin yksityiskohta on suomalaisen Rightware-yhtiön tekemä digitaalinen mittaristo. Näyttö pystyy luomaan kaksi- ja kolmiulotteisia näkymiä, joten mittaristoa pystyy muokkaamaan kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi nappia painamalla. Näytön kautta hoituu myös viihdejärjestelmän toiminnot, joten keskikonsolin näytöstä on luovuttu kokonaan.

Tiloiltaan TT on edelleen 2+2-paikkainen eli takapenkki on tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön perheen pienemmille. Tavaratila vetää 305 litraa, joten urheiluautoksi tilaa on kelvollisesti.

Suomeen autoa tuodaan alkuvaiheessa vain yhdellä moottori- ja vaihteistoversiolla. Kaksilitrainen turboahdettu moottori tuottaa 230 hevosvoimaa ja teho välitetään seitsemänportaisen automaatin kautta Quattro-nelivedolle. Satasen vauhtiin auto tikittää 5,3 sekunnissa, mikä on tehoihin nähden hämmästyttävän hyvä suoritus. Siihen on osaltaan vaikuttanut kevyt omapaino, mutta myös loistavasti toimiva voimalinjasto.

Audi TT
Hinta alkaen 59 983 €
Koeajoyksilö 74 427 €

Malli 2.0 TFSI Quattro Stronic
Moottori 1 984 cm3, ahdettu 4-syl, bensa
Vaihteisto 6-vaiht. Aut.
Teho 169 kW (230 hv) 4 500-6 200 r/min
Vääntö 370 Nm / 1 600–4 300 r/min
0-100 km/h 5,3 s
Huippunopeus 250 km/h
Keskikulutus 6,4 l / 100 km
CO2-päästöt 149 g/km
Mitat pituus 4177 mm, leveys 1832 mm, korkeus 1343 mm, akseliväli 2505 mm, omamassa 1410 kg
Tavaratila 305 l

Lue lisää Audi TT:stä:

Lue myös:

    Uusimmat