VHS-kasetit jäävät historiaan - keräilijälle rakkaimpia ovat vanhat Disney-elokuvat

Monille tuttujen VHS-kasettien myynti loppuu toukokuussa 2:05

Monille niin tutut VHS-videot ovat lopullisesti jäämässä historiaan. VHS-nauhurien valmistus lopetettiin kokonaan jo vuosi sitten ja S-ryhmä ilmoitti äskettäin, että se lopettaa VHS-kasettien myynnin toukokuun aikana. Moni miettiikin nyt, mitä tehdä kaappeihin unohtuneille VHS-nauhoille. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi keräily, askartelu tai sekajäteastia.

VHS-kasettien kultakausi alkoi 80-luvulla ja pian nauhureita ja kasetteja oli melkein joka kodissa. Nyt ne alkavat olla museotavaraa ja moni miettii, mitä vanhoille kaseteille tekisi.

Helsinkiläinen keräilijä Jukka Eronen ei aio luopua VHS-kaseteistaan.

Kokoelmissa 500 entistä vuokrakasettia

– Vanhemmat ja isovanhemmat vuokrasivat aikoinaan minulle ja siskoille näitä piirrettyjä ja muita videoita. Se on sieltä 80-luvulta lähtöisin tämä innostus, kertaa Eronen keräilyharrastuksensa alkua.

Nyt kokoelmissa on 500 entistä vuokrakasettia. Rakkaimpia ovat Disney-elokuvat, mutta kokoelmista löytyy myös lännenelokuvia, scifiä, kauhua ja fantasiaa.

– Vuokrakasetteja saattoi aikanaan vain vuokrata. Niitä ei pystynyt ostamaan ja sen takia ne ovatkin niin harvinaisia. Myyntikasetteja on tuotettu tonneittain ja niitä on joka paikka ollut täynnä. Niitä on niin helppo löytää, etteivät ne ole muodostuneet keräilykohteiksi, selittää Eronen vuokra- ja myyntikasettien eroa.

"Tämä on kuin aarteen metsästystä"

Erosen yksiö muistuttaa videovuokraamoa ja se on tarkoituskin.

– Siihen liittyy nostalgiaa ja niissä on hienot kansitaiteet usein. Joku DVD ja Blu-ray on niin helppo ostaa. Tämä on tämmöistä aarteen metsästystä näiden VHS-videoiden etsiminen.

Katsomisen lisäksi Eronen kirjoittaa videoista arvioita. Hän ylläpitää Videomuseo-nimistä nettisivustoa ja blogia. Videokokoelma karttuu koko ajan, vaikka harvinaisimpia videoita on hankala löytää.

– Disney-kasetteja puuttuu aika paljon ja niitä puuttuvia alkaa olla vaikea löytää. Tron-videosta minulla on vain ruotsalainen versio, suomalainen puuttuu. Sen löytäminen on ollut vuosikymmeniä unelmani. Lohikäärmeen tappaja -videosta minulla on vain kansi. Itse kasetti puuttuu, luettelee Eronen kokoelmistaan puuttuvia videoita.

"Hinnat eivät ole tuhansia euroja"

Eronen maksaa videoista yleensä muutamia euroja tai muutamia kymmeniä euroja. Harvinaisimpien videoiden hinta liikkuu sadoissa euroissa. Erosen mukaan huhut siitä, että maailmalla maksettaisiin harvinaisimmista Disney-videoista tuhansia euroja, eivät pidä paikkaansa.

– Se on urbaania legendaa. Nettihuutokaupoissa voi laittaa pyyntihinnaksi mitä tahansa, mutta kun katsoo myyntihintoja, ne eivät ole niin korkeita.

Joka kaapista löytyvien VHS-kasettien arvo ei yleensä ole kummoinen. Kirpputoreillakaan niistä ei paljoa makseta. Joskus kotivarastoistakin saattaa löytyä arvokasetteja.

– Aina välillä niitä pulpahtelee. Jos haluaa tietää, onko videolla arvoa, kannattaa laittaa kyselyä nettiin harvinaisten elokuvien foorumeille, vinkkaa Eronen.

"En askartelisi VHS-nauhoista lapsille"

Näppäräsormiset ovat kutoneet VHS-nauhoista vaatteita tai laukkuja. Käsityöharrastuksessa on kuitenkin syytä olla varovainen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa kasettien nauhojen sisältämistä kemikaaleista.

– Nauha on muovimateriaalia ja siinä on voitu käyttää erilaisia muovin pehmentimiä. Niistä yleisimmin tunnettuja ovat ftalaatit ja nykyisin lainsäädäntö rajoittaa aika paljon tiettyjen ftalaattien käyttöä. Niitä voi olla vanhoissa kaseteissa. Kun käsittelee niitä ja huomaa jonkinlaisia oireita, niitä ei kannata käyttää. En myöskään tekisi niistä lasten käyttöön tarkoitettuja tuotteita, koska lapsia pidetään herkkänä väestön osana ja halutaan suojella mahdollisimman hyvin. Elintarvikkeisiin liittyvää käyttöä pyrkisin myös välttämään, listaa Tukesin ylitarkastaja Hinni Pipponen.

Kierrätykseen tai sekajätteeseen

Myyntiin meneviä käsitöitä ei kannata valmistaa VHS-nauhoista.

– Jos niitä lähtee myyntitarkoituksiin valmistamaan, niin myyjän velvollisuus on taata tuotteensa turvallisuus, muistuttaa Pipponen.

Kun monet kierrätyskeskuksetkaan eivät enää huoli VHS-nauhoja, sekajäteastia on monen kasetin lopullinen osoite.

Suomessa myytiin parhaimmillaan jopa 5 miljoonaa VHS-kasettia vuodessa, joten ei ihme, jos niitä lojuu nurkissa.

 

Lue myös:

    Uusimmat