Mainos

Vexi Salmi musikaalista: Tulee Irwiniä ikävä

15:00

Suosituista suomalaisista laulajista tehdään tiuhaan tahtiin teatteria ja musikaaleja. Oman musikaalinsa ovat saaneet mm. Katri Helena, Topi Sorsakoski, Juice Leskinen ja Laila Kinnunen. Nyt vuorossa on ikuinen kapinallinen Irwin Goodman. Irwinistä kertovaa musikaalia esitetään tänä keväänä Oulussa, Helsingissä, Turussa ja Hämeenlinnassa.

Irwin Goodman eli Antti Hammarberg olisi nyt 70-vuotias, jos asiat olisivat menneet toisin. Miehen musiikki ja tarina kuitenkin elävät vielä nyt vuonna 2014. Yhteiskuntakritiikki puree yhä.

 -En minä siitä yhteiskuntakritiikistä tiedä, enemmän se oli silloin itseironiaa. Miten sen sanoisin, hässäkän aiheuttamista, sanoo Vexi Salmi Irwin - Ikuinen kapinallinen -musikaalin Helsingin ensi-illassa Aleksanterin teatterissa.

Vexi Salmea lavalla esittävä Jussi Lampi ei Salmen vähättelevää kommenttia usko.

–Vaikka Vexi syöttääkin tällaista juttua, että ei me silloin mitään ajateltu, niin kyllä ne on ajatellut ja miettinyt. Sanojen takana on ollut piikkejä ja kiitos siitä, sanoo Jussi Lampi.

–Olin marras-joulukuussa Timo Rautiaisen kanssa duokeikoilla ja meillä oli ohjelmistossa viimeisenä kappaleena tämä vuonna 1976 tehty "Haistakaa paska koko valtiovalta". Oli uskomatonta, miten se puri yleisöön tänäkin päivänä. Väki huusi sen mitä keuhkoista lähti, että haistakaa paska.

Jos oli Mika Räinällä haastetta hypätä Irwinin suuriin saappaisiin, niin myös Jussi Lampea jännitti Vexi Salmen rooli.

–Se oli aika hämmentävää. En ole koskaan ennen näytellyt olemassa olevaa ja vielä elävää henkilöä. Kyllä sitä tarkkaan harkitsi, mitä voi Vexin nimissä sanoa, vaikka teatterissa sallitaankin omavaltaisuudet. Ei se nyt ainakaan turpaan lyönyt lähtiessään, naureskelee Jussi Lampi MTV Uutisten haastattelussa.

C-kasetilta salaa Irwiniä

Oululainen Mika Räinä esittää musikaalissa Irwiniä.

–Haastavinta oli yleensäkin astua niin suuriin saappaisiin. Mutta myös se, että tässä on niin monta ikävaihetta. Lähdetään nuoresta klopista ja päädytään sinne 47 -ikävuoteen, vähän kuluneeseen kaveriin. Laulamisessakin oli oma haasteensa, koska Irwinin ääni muuttuu siinä matkan varrella, mutta hyvin kun harjoittelee niin sitten se tulee automaattisesta. Osasin honottaakin kuten Vexi Irwiniä neuvoi, kertoo Räinä MTV Uutisten haastattelussa.

–Olen ollut Irwin-fani sillä tavalla, että pikkulapsena kuuntelin salaa Irwinin lauluja. Olen porvariperheestä Oulusta kotoisin ja Irwinin kuunteleminen ei ollut sallittua. Mutta isoveikka sai hommattua Irwinin C-kasetin. Hän oli silloin 10-vuotias ja minä olin 7-vuotias. Voi vitsi minä kuuntelin sitä "Haistakaa paska koko valtiovalta"-kappaletta salaa tyynyn alla kasettimankalta, muistelee Mika Räinä.


Musikaalissa kuullaan niin tuttuja kuin vähän tuntemattomampiakin  lauluja. Myös yleisöä houkutellaan mukaan laulamaan.

–Minun mielestäni yksi Irwinin parhaimmista kappaleista on musikaalimme nimikkobiisi Ikuinen kapinallinen. Se kertoo miehen koko tarinan kolmessa ja puolessa minuutissa.

Ikävä aisaparia

Aleksanterin teatterin ensi-iltaan saapunut Vexi Salmi sanoo ikävöivänsä vuonna 1991 kuollutta kaveriaan yhä.

–Kyllä ikävä tulee varsinkin silloin kun kirjoittaa sellaisen laulun, jonka huomaan sopivan juuri hänelle. Sitten tulee tunne, että eihän tälle kappaleelle ole enää laulajaa. Totta kai tulee Irwiniä ikävä, meillä oli kuitenkin pitkä yhteinen elämä ja varsinkin ne nuoruusvuodet. Mutta nuorihan sitä ei voi olla koko elämänsä.

Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.