Vetäytyykö myös Suomi hiihdon maailmancupista? Päävalmentaja korostaa kahta asiaa

7:06
Tulosruutu summasi maastohiihdon maailmancupin avanneen Rukan viikonlopun tapahtumat.

Norjan maastohiihtomaajoukkue ilmoitti jo vetäytyvänsä loppuvuoden kilpailuista. Myös Suomi pohtii sivuun jäämistä: päätöksessä korostuu maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasasen mukaan kaksi asiaa.

Norjalaiset jäävät pois seuraavaksi ohjelmassa olevista Davosin (12.–13.12.) ja Dresdenin (19.–20.12.) maailmancup-kilpailuista. Tammikuun alussa kahdessa eri maassa kisattavasta Tour de Skistä Norja ei ole vielä päätöstään vahvistanut.

Turvallisuus mietityttää koronaviruspandemian keskellä myös Suomen maajoukkuetta.

Päävalmentaja Pasanen kertoo Suomen käyneen asiasta keskusteluja muiden maiden kanssa jo viikonloppuna maailmancup-kauden avauksessa Rukalla, jossa järjestelyt onnistuivat hänen arvionsa mukaan hyvin. Keskustelut tulevien maailmancup-kisojen osalta ovat jatkuneet Norjan sekä Ruotsin kanssa eilen ja tänään. 

Suomi aikoo pitää asiasta palaveria tänä iltana.

– Käymme terveydenhuoltohenkilöstön, liiton johdon ja valmentajien kanssa asiaa läpi ja kuuntelemme myös urheilijoiden mielipidettä, Pasanen selvittää MTV Urheilulle.

Lopullinen päätös siitä, osallistuuko Suomi tuleviin maailmancup-kisoihin, aiotaan Pasasen mukaan tehdä huomenna tai ylihuomenna.

Suomi puntaroi etenkin kahta asiaa. Yksi on, pystytäänkö kisareissu ja järjestelyt paikan päällä toteuttamaan turvallisesti ja järkevästi. Lisäksi päätökseen vaikuttaa kauden päätavoite, helmi–maaliskuuksi kaavaillut Oberstdorfin MM-kisat.

– Haluamme, että urheilijat pysyisivät terveenä sinne asti ja pystyisivät tekemään siellä parhaat tuloksensa. Nämä maailmancupin kisat pitää suhteuttaa siihen, Pasanen alleviivaa, joskin myöntää, että myös MM-kisojen järjestyminen on epävarmaa.

"Isojakin rahallisia järjestelyjä"

Kun tilanne alati elää, siihen nopealla varoitusajalla reagoiminen on muun ohella myös taloudellinen kysymys.

– Tämä aiheuttaa isojakin rahallisia järjestelyjä. Joudumme tekemään viime tinkaan muutoksia matkustusjärjestelyihin ja miettimään erityisjärjestelyjä.

Pasanen huomauttaa lisäksi, että koronatestaus on jokaisen joukkueen itse kustannettava.

– Testejä joudutaan tekemään joka kisareissujen kohdalla useitakin kertoja, aina kisareissuun lähtiessä, kisareissussa paikan päällä ja kotiin palatessa. Se aiheuttaa selvästi taloudellisia kustannuksia tähän kilpailutoimintaan.

Kotimaan kisojen perumista?

Eikä ole selvää, että kilpailuja olisi lähiajoille tarjolla Suomessakaan. Koronatilanne on pahentunut, ja Pasanen arvioi, että myös kotimaan kilpailuja aletaan "varmasti perua". 

Näin suomalaiset eivät pystyisi kilpailemaan esimerkiksi Suomen cupissa, jos he jättävät maailmancup-kilpailut väliin.

– Luulen, että täällä pystyy kuitenkin harjoittelemaan ihan hyvin ajatellen MM-kisoja, Pasanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja