Vetääkö kuumuus veteläksi? Näin pärjäät helteellä

Aurinkoa on jo kaivattukin kylmän alkukesän jälkeen, mutta helle ei sovi kaikille. Viilennä oloasi näillä vinkeillä.

Helteellä on muistettava juoda normaalia enemmän ja rehkimistä kannattaa välttää varsinkin päivän kuumimpina tunteina.

Nesteytä

Vettä kannattaa nauttia runsaasti sekä sisäisesti että ulkoisesti. Hikoilet helteellä normaalia enemmän, joten menetetty neste pitää korvata. Erittäin runsas hikoilu voi aiheuttaa natriumin puutosta. Helteellä voikin siis juoda myös kivennäisvettä tai napata muutaman sipsin.

Viileä suihku tai pulahdus järvessä tuo helpotuksen helteen uuvuttamalle keholle. Leiki lastesi kanssa vesisotaa ja vietä hauska päivä veden äärellä koko perheen kanssa.

Suojaa

Iho pitää suojata palamiselta vaatteiden ja aurinkovoiteen avulla. Luonnonkuidut, kuten pellava tai silkki, ovat hyviä hellepäivän vaatevalintoja. Löysät, vaaleat vaatteet ovat kuumalla ilmalla mukavimmat. Älä unohdatta päähinettä ja aurinkolaseja! Auringonpistosta ei voi peruuttaa enää siinä vaiheessa, kun pahoinvointi ja heikotus alkavat.

Vaalea iho kannattaa suojata korkealla aurinkosuojakertoimella. Aamulla lisätty voide ei riitä koko päiväksi, vaan voidetta tulee lisäillä säännöllisesti. Jos käyt uimassa, lisää uusi kerros voidetta aina pulahduksen jälkeen.

Tuuleta

Tuuleta kotisi öisin, kun ilma viilenee. Tuuletusta voi tehostaa laittamalla ikkunalle sähköllä toimivan tuulettimen. Päivällä ikkunat ja ovet kannattaa pitää visusti kiinni, samoin verhot.

Jos kotisi on tuuletuksesta huolimatta yöllä tukalan kuuma, kokeile lakanoiden kastelua. Kylmä vesi on ainoa, joka pitää lakanat viileinä pidempään kuin hetken.

Jos on valmis käyttämään kodin viilentämiseen vähän reippaammin rahaa, ikkunoihin voi vaihtaa auringonsuojalasit, jotka estävät jopa 60-85 prosenttia auringon lämpösäteilystä.

Herkuttele

Viilennystä voi hakea myös sisäisesti. Nauti herkullisista salaateista ja jäätelöstä. Vesimeloni on oivallinen hellepäivän herkku, sillä se sisältää runsaasti vettä, samoin kurkku.

Lue myös:

    Uusimmat