Vessahätä, turvotusta, tauotonta pahoinvointia – turistimatka kuuhun olisi kaukana lepolomasta

Jatkuva pahoinvointi, turvotus ja vessahätä vaivaavat kuuturistia todennäköisesti koko loman ajan. Luvassa ei ole rentoa leijumista läpi painottomuuden, vaan avaruuteen halajavat matkaajat joutuvat kovaan kyytiin.

Toistaiseksi avaruusturismiin liittyvät terveysriskit ovat melko tuntemattomia, koska tähän mennessä avaruuteen on lähetetty ainoastaan ammattilaisia, jotka ovat olleet erittäin hyvässä kunnossa ja valmistautuneet matkaansa kuukausia. Avaruusturismin myötä myös epäterveellisempiä elämäntapoja noudattavat ihmiset voivat päästä avaruuteen.

– Jos heillä on taustalla lääkityksiä tai sairauksia, niin emme tiedä, miten he reagoivat avaruudessa, koska emme ole nähneet vastaavaa ennen, Daniel Grant arvioi.

Grant työskentelee Lontoossa ääriolosuhteiden lääketieteeseen erikoistuneessa keskuksessa. Hänen mukaansa jokainen avaruuteen menijä kohtaa vaikean matkapahoinvoinnin. Jotkut selviävät pahoinvointikohtauksesta tunneissa, toisilla toipumiseen menee päiviä. Noin viikon mittaisella matkalla päivien pahoinvointi voisi olla jo ongelma.

Raju matkapahoinvointi johtuu siitä, että painoton tila sekoittaa ihmisen tasapainoaistin. Painottomuus tuo avaruusmatkailijoille myös turvotusta ja mahdollisesti piinaavan vessahädän, sillä kehon nesteet jakautuvat eri tavalla kuin maan pinnalla painovoiman vaikutuksen alaisina.

Lyhyen avaruusmatkan vaikutukset luihin ja lihaksiin olisivat asiantuntijoiden mukaan sen sijaan vähäisempiä. Viikon oleskelu painottomuudessa ei vielä merkittävästi heikentäisi lihasvoimaa.

Avaruusmatkailuun sisältyy aina riskejä

Riskeiltä avaruusalukseen astuva turisti ei voi välttyvä. Uutistoimisto AFP:n haastattelemat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että mahdolliset tekniset ongelmat muodostavat riskeistä merkittävimmän.

– Mielestäni suurimmat riskit ovat tekniset viat laukaisussa, matkan aikana tai palattaessa maan ilmakehään, sanoo Martin Giard Ranskan valtion avaruustutkimukseen erikoistuneesta instituutista.

Saksalaisen avaruustutkimuslaitoksen DLR:n asiantuntija Thomas Berger toteaa, että riskejä on paljon, mutta ihmisiä ei tarvitse pelotella.

– On kuitenkin aina tarpeellista kertoa kaikille mahdollisista riskeistä, jotka alkavat pelkästään siitä, että istuu raketin kyytiin, Berger sanoo.

Kuuturisteja ehkä jo ensi vuonna

Helmikuussa yhdysvaltalainen SpaceX-avaruusyhtiö ilmoitti kaavailevansa kahden turistin lähettämistä matkalle Kuun ympäri ensi vuonna. Yhtiön mukaan kaksi yksityishenkilöä on maksanut jo merkittävän ennakon matkasta, mutta matkan varsinaista hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Turistit on tarkoitus lennättää kapselialuksella Kuun ympäri. Alusta testataan tänä vuonna, ja kuulento ajoittunee ensi vuoden loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat