Mainos

Vesistöjen tilaa kartoitetaan satelliiteilla

Suomessa on aloitettu vesistöjen tilan kaukokartoitus satelliittitekniikalla. Teknillisen korkeakoulun avaruustekniikan laboratorion ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä valmistuneet kartat kertovat rannikko- ja sisävesien vedenlaadun, mm. sameuden ja leväkukinnot.

Kuvat kaukokartoitukseen on saatu ilmaiseksi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Terra-satelliitista tutkimus- ja yleishyödylliseen käyttöön. Nyt valmistuneet kartat ovat tiettävästi ensimmäiset satelliittitekniikkaan perustuvat järvien kuvaukset koko maailmassa.

Karttojen tarkkuuden odotetaan paranevan edelleen, kun Euroopan avaruushallinto Esa saa Envisat-satelliitin kiertoradalleen. Satelliitti on määrä laukaista perjantaina. Siihen on sijoitettu tähän saakka kehittynein laajojen alueiden seurantaan soveltuva mittauslaite.

- Jatkossa vesistöjen tilaa seuraamaan on tarkoitus rakentaa operatiivinen informaatio- ja seurantajärjestelmä, jota voidaan käyttää viranomaisten päätöksenteon pohjana, sanoo professori Jouni Pulliainen avaruustekniikan laboratoriosta.

Seurantaa edellyttävä EU:n vesipolitiikan puitedirektiivi tulee voimaan vuonna 2006.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.