Vesisade uhkaa etelän lumia ensi viikolla

Sää on lauhtumassa jopa 10-30 asteella viikonloppuna. Ensi viikolle on luvassa sekä lumipyryjä että vesisateita.

Perjantai on tällä erää viimeinen kireän pakkasen päivä ainakin vähään aikaan. Säätyyppiin on tulossa täyskäännös, kun lounaasta alkaa virrata Suomeen lauhaa ilmaa.

– Lauantaina pakkanen on enää heikkoa maan etelä- ja länsiosassa. Maan keski- ja pohjoisosassa pakkasta on 5-10 astetta, Pohjois-Lapissa voi yhä olla 20 pakkasastetta. Lauantain sää on pilvinen ja paikoin voi sadella pieniä määriä lunta, sanoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Sunnuntaina sadealue tuo lunta maan etelä- ja keskiosaan. Sadealueen perässä virtaa yhä lauhempaa ilmaa. Etelärannikolla lämpötilat voivat olla sunnuntaina jo nollan tienoilla, laajalti pakkasta on kuitenkin 5-15 astetta.

Kevyt lumi sulaa nopeasti vesisateilla

Ensi viikolla Suomi näyttää olevan matalapaineiden reitillä. Osa sateista tulee ennusteen mukaan vetenä. Lumipeite on uhattuna osassa maata, sillä tämän talven lumisateet ovat olleet kevyttä pakkaslunta, joka sulaa nopeasti vesisateissa.

– Näillä näkymin lunta voi pyryttää tiistaina. Sade muuttuisi kuitenkin loppuosaltaan vedeksi etelässä. Tämän hetken ennusteissa seuraava sadealue, aika voimakaskin, olisi tulossa torstaina. Tämäkin toisi lumipyryä, mutta sade muuttuisi osittain vedeksi etelässä ja paikoin maan keskiosassakin. Vesisateet sulattavat nopeasti lumia, joten torstain jälkeen etelässä ei ehkä ole enää paljoa lunta, sanoo Liisa Rintaniemi.

Lisää sadealueita on kuitenkin tulossa loppuviikolla ja nämä sateet ovat tämän hetken ennusteen mukaan lunta.

Lämpötilat ovat ensi viikolla laajalti pakkasen puolella, mutta aina Oulun korkeudella asti voidaan käydä nollassa. Lauhtuminen tuo mukanaan liukkaita kelejä.


Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Uusimmat