Vesipumppuriita aloitti vuosien vainon paritalossa: Solvauksia ja törkyviestejä sateli, kunnes perheen oli pakko muuttaa

Millaisia ovat tyypilliset naapureiden väliset riidat? 2:29
Video kertoo, millaisia ovat tyypilliset naapureiden väliset riidat.

Paritaloelämä Nurmijärvellä äityi niin ahdistavaksi, että perhe joutui muuttamaan pois vainoajan jatkuvan piinan vuoksi. Hovioikeus katsoi perheen joutuneen vainotuksi ja ansainneen korvauksen.

Vainoaminen tapahtui vuosina 2016–2020. Viestit liittyivät pääosin paritalonaapureiden välisiin erimielisyyksiin. Pitkäaikainen jouheva yhteiselo oli päättynyt rikkoutuneen vesipumpun korjauslaskuun liittyvistä epäselvyyksistä. Myös talon päälle kaatunut puu ja sen vakuutusasiat aiheuttivat erimielisyyttä.

Paritalossa asuneen perheen naapurina elellyt mieshenkilö oli noin kolmen vuoden ajan suusanallisesti uhkaillut, käyttänyt asiatonta kieltä sekä toimittanut asiattomia viestejä naapureiden postilaatikkoon, lähettänyt niitä näiden puhelimeen ja kiinnittänyt kiinteistön verstasrakennuksen seinään.

Perhe joutui välttelemään naapuriaan

Solvaamisesta ja viestittelystä oli vastuussa voittopuoleisesti toisessa talonpuolikkaassa asuva mies, jonka vaimo kuvaili miehensä joskus tekevän "tyhmiä" nautittuaan alkoholia verstaallaan.

Huutelu oli oikeuden mukaan moninaista, kommentoiden niin perhettä, lemmikkejä, vaate- tai puoluevalintoja kuin harrasteita. Myös erinäinen haukkuminen, perään huutaminen ja syyttely kuului kuvaan. Oikeus luonnehti miehen kielenkäyttöä "varsin kärkkääksi", provosoivaksi ja ajoittain "hyvin epäasialliseksi". Osa huutelusta oli tulkittavissa myös uhkaavaksi. Viestittelyä kuvailtiin oikeuden tuomiossa myös toistuvaksi ja paikoin myös jankkaavaksi.

Painostavassa ilmapiirissä miehen naapurit kertoivat muuttaneensa arkitoimiaan, kuten koiranulkoilutuksen ajankohtia niin, etteivät niin todennäköisesti kohtaisi naapuriaan. Tilanteen aiheuttavan pelon ja ahdistuksen vuoksi he välttivät myös liikkumista yhteisellä piha-alueella. Perheen äiti joutui hakeutumaan terveydenhoidon palveluiden piiriin ja perheen lapset olivat huolissaan tilanteesta. 

Myivät lopulta talonpuolikkaansa

Lopulta tilanteeseen väsynyt perhe laittoi asuntonsa myyntiin ja muutti muualle.

Helsingin hovioikeus katsoi, että naapurin miehen viestittelyn tarkoituksena vaikutti olevan osaltaan naapuriperheen häiritseminen ja herjaaminen.

Käräjäoikeus oli jättänyt miehen tuomitsematta, mutta hovioikeus katsoi tämän syyllistyneen vainoamiseen, josta langetettiin kolmen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus. Lisäksi mies määrättiin maksamaan kummallekin perheen vanhemmalle 3000 euron kärsimyskorvauksen ja lisäksi perheen äidille 2500 euron korvaus tilapäisestä haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Etätyö kasvatti naapuririitojen määrää räjähdysmäisti 6:45
Korona-aika on kasvattanut naapuririitojen määrää räjähdysmäisesti. Katso Viiden jälkeen -ohjelman osio aiheesta yltä. Haastateltavana on sovittelija Kethlin Lörincz Naapuruussovittelun keskuksesta. Haastattelu on kuvattu noin vuosi sitten.

Lue myös:

    Uusimmat