Vesa Vihriälä hallituksen työllisyystoimista: myös hankalista asioista tulisi päättää ajoissa ja selvästä syystä – "Budjettiriihessä päätetään menoista, jotka tulevat ensi vuonna voimaan"

8:16
Uutisaamussa keskusteltiin hallituksen tulevista työllisyystoimista.

Hallitus on luvannut esittää ne keinot, jonka avulla Suomeen saataisiin luotua 30 000 uutta työpaikkaa. Hallituksen sisällä ollaan kuitenkin eri mieltä siitä, milloin työpaikkoihin liittyvät päätökset tulisi tehdä.  

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona, että työllisyystoimista päättämisen takaraja venyy vuoden loppuun. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin mukaan päätökset on tehtävä jo syksyn budjettiriihessä, kuten aiemmin sovittu. 

Budjettiriihen kannalta aikataulun merkitys on suuri 

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälän mukaan päätöksien aikataululla ei ole vaikutusten kannalta mitään suurta merkitystä. Päätösten vaikutukset tiedetään Vihriälän mukaan vasta vuosien päästä.  

Syksyn budjettiriihen kannalta merkitys on kuitenkin suuri. 

– Budjettiriihessä päätetään niistä menoista, jotka ensi vuonna tulevat voimaan. On ilmeistä, että siihen sisältyy iso elvytyspaketti, jossa on paljon uusia julkisia menoja, Uutisaamussa vieraillut Vihriälä sanoo. 

Vihriälä ennustaa, että elvytyspaketin varoja tullaan käyttämään koulutuksen lisäämiseen ja eri investointeihin. Toimien tarkoituksena on lisätä kysyntää ja luoda uusia työpaikkoja velkarahan avulla. 

– Monet näistä poliittisista toimista, joita budjetin yhteydessä tehdään, ovat niin sanottuja positiivisia toimia. Näitä päätöksiä tehdessä olisi myös hyvä tietää mitä työllisyydelle tullaan tekemään. 

Työllisyyden rakenteellinen parantaminen vaatii Vihriälän mukaan myös sellaisia toimia, jotka eivät ole kovin mukavia. Vihriälä painottaa, että myös hankalista asioista tulisi tehdä päätökset hyvissä ajoissa. 

Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan 

Uutisaamussa keskusteltiin myös työllisyyden rakenteellisista uudistuksista, kuten koulutuksen uudistamisesta ja työperäisestä maahanmuutosta. 

– Työperäinen maahanmuutto on hyvin tehokas keino, jos nämä maahanmuuttajat työllistyvät hyvin, Vihriälä kertoo. 

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja