Annika Saarikko kommentoi Li Anderssonin puheita keskustasta: "Ihan hämmentävä ja erikoinen näkökulma"

1:40
Annika Saarikko kertoi tänään kannattavansa Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin – katso video!

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo pohtineensa virkamiesten kanssa nopeita täsmätoimia työvoiman saatavuuden parantamiseksi.

Syyskuun budjettiriihtä on pohjustettu julkisuudessa jo jonkin aikaa. Keskustan ja muiden puolueiden erimielisyyksien takia pahasti kriisiytynyt kevään kehysriihi on vielä tuoreessa muistissa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi kesäkuussa IS:lle, että keskusta on ulosmitannut sen, mitä on ulosmitannut. Menokuria ja työllisyystoimia vaatineen puolueen olisi Anderssonin mielestä nyt syytä rauhoittua.

Saarikko kommentoi nyt MTV Uutisten haastattelussa Anderssonin puheita.

– Ihan hämmentävä ja erikoinen näkökulma, Saarikko ihmettelee.

– Ei näitä asioita tehdä keskustan vuoksi. Ei työllisyystoimia tehdä keskustan mielihalusta tai meidän vuoksemme. Niitä tehdään suomalaisten yritysten, Suomen kansantalouden ja pohjimmiltaan meidän kaikkien hyvinvointimme vuoksi, Saarikko sanoo.

"Työllisyystoimia on tulossa lisää"

Kevään kehysriihessä päätettiin, että hallituskauden loppuun mennessä tehdään vielä päätökset työllisyystoimista, jotka vahvistavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla.

Vasemmistoliiton Anderssonin mukaan näitä päätöksiä ei voida tehdä vielä syksyn budjettiriihessä, sillä niihin liittyen ei ole tehty valmistelua.

Saarikko muistuttaa, että työllisyystoimista on vastuussa työministeri. Hän uskoo, että keinoja on löydettävissä. Samat aihepiirit olivat pöydällä jo kevään kehysriihessä.

– On hyvä ja tärkeää ja välttämätöntäkin että pää saadaan auki näissä työllisyystoimissa, Saarikko toteaa.

– Toimia on tulossa lisää, ja niitä totisesti ei tarvitse keskusta, vaan Suomi.

Täsmätoimia työvoiman saatavuuteen?

Taloustilanne on vaikeimpien korona-aikojen jälkeen nyt huomattavasti valoisampi, ja hallitus pääsee tekemään työllisyystoimiaan otollisessa suhdanteessa.

Yksi valtiovarainministeriössä kannettu huoli on kysymys siitä, riittääkö ikääntyvässä Suomessa työvoimaa avoimiin ja uusiin työpaikkoihin.

– Harkitsen ja pohdin itse valtiovarainministeriön asiantuntijoiden kanssa löytäisimmekö vielä joitain tiettyjä täsmäkeinoja, joilla voisimme nopeavaikutteisesti auttaa työvoiman saatavuutta, Saarikko kertoo.

Saarikko ei vielä kerro tämän yksityiskohtaisemmin, minkälaisista täsmäkeinoista voisi olla kyse.

Ilmastotoimia kannattaa tehdä vain hyvällä valmistelulla

Vasemmistoliiton Andersson sekä vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ovat vaatineet julkisuudessa, että syksyn budjettiriihessä hallitus tekee loput päätöksensä ilmastotoimista.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035. Hallitus on tähän mennessä päästövähennyslaskelmien perusteella tehnyt noin puolet niistä päätöksistä, joilla tavoitteeseen päästään.

Saarikko ei lupaa, että lopuista toimista päätettäisiin vielä syksyn budjettiriihessä.

– Sellaisia päätöksiä voidaan tehdä, jotka ovat kypsiä päätettäviksi ja riittävän hyvällä valmistelulla, Saarikko linjaa.

– Päätösten pitää olla sellaisia, että niitä ei ole tehty siksi, että ne ovat näyttäviä, vaan siksi, että ne ovat ratkaisuhakuisia, rakenteellisia ja aidosti toimivia. Tästä valmistelu on kesken, ja kuulen mielelläni vastuuministereiden kannat sitten kun neuvottelut etenevät. Ilmastonmuutoksen torjunta on ilman muuta keskustankin mielestä tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja