Veronkorotuksia vai leikkauksia, mitä ensi vuoden budjetissa tulisi olla? Pääekonomisti: "Elvyttää ei saa liikaa – nyt on myös väärä aika tehdä leikkauksia työttömyysturvaan"

Veronkorotuksia vai leikkauksia – mitä ensi vuoden budjetin tulisi sisältää? 10:16
Katso videolta kokonaisuudessaan Ilkka Kaukorannan ja Aki Kangasharjun haastattelu siitä, mitä vuoden 2021 budjettineuvotteluissa suunnitellaan.

Ensi vuoden budjetin valmistelu alkaa valtiovarainministeriön sisäisessä budjettineuvottelussa tänään. 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoivat Uutisaamussa, minkälaisia odotuksia heillä on neuvottelun suhteen.  

Tänä vuonna valtiovarainministeriön budjettikierrokselle lähdetään liikkeelle vaikeista olosuhteista

– Varsinainen vääntö tapahtuu syyskuun puolessa välissä, kun puolueet ja hallitus päättää muista toimista, Kangasharju toteaa. 

Silloin budjetin lisäksi päätetään myös esimerkiksi siitä, mitä työllisyystoimia tulee. 

Myös Kaukoranta on samoilla linjoilla siitä, että suurin poliittinen vääntö tapahtuu hallituksen yhteisissä neuvotteluissa.

–  Luulisin, että tässä pandemia tätä kaikkea varjostaa ja uskon, että elvyttävää kokonaisuutta ollaan tässä tekemässä. 

Pandemiatilanne tuo lisäpaineita

Kangasharju ja Kaukoranta uskovat, että nyt paineet budjetin tekemiseen ovat kovia.

– Politiikan osalta on ainakin sellainen fiilis, että nyt on kaikki hanat auki ja nyt elvytetään, Kangasharju sanoo.

– Luulen, että hallituksen vaikeimmat tehtävät ovat olleet tässä epidemian hoidossa ja tehdyt päätökset tulevat vaikuttamaan myös tulevaisuudessa, Kaukoranta toteaa

Kaukoranta kuitenkin huomauttaa siitä, että jo ensi vuonna talous voi kääntyä nousuun. Elvytystä ei saa siis tapahtua liikaa.

Työllisyyden kasvattaminen nousee myös keskeiseksi kysymykseksi. Kaukorannan mukaan suurin huoli on se, että kuinka työllisyys saadaan normaalille tasolle.

– Tilanteessa, jossa työttömyys on noussut historiallisen nopeasti, on mielestäni väärä aika tehdä työttömyysturvaan tehtäviä leikkauksia, hän toteaa.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat