Verotyöryhmää kiitetään ja soimataan

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän julkaisema esitys verotuksen uudistamisesta kirvoittaa kommentteja kahteen suuntaan.

Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Keskuskauppakamari ovat ilmoittautuneet esityksen varovaisten kehujien joukkoon. Kaikilla on kuitenkin myös omat kritiikkinsä ehdotuksen yksityiskohdista.

Yhteisöveron lasku isoin kysymys

Hetemäen työryhmän keskeisimpiä esityksiä on yhteisöveron laskeminen 26 prosentista 22 prosenttiin. EK ja Keskuskauppakamari asettuivat odotetusti ehdotuksen taakse, sen sijaan Akavan STTK:n ja SAK:n mielestä yhteisöverokannan neljän prosenttiyksikön tiputus on liioiteltua. Akavan mukaan yhteisöveron pudottaminen 22 prosenttiin aiheuttaa tarpeetonta verokilpailua Euroopan muiden pienten maiden välillä.

- Suomen pitää toki huolehtia yhteisöverotuksensa kilpailukyvystä, mutta on turha itse aloittaa aggressiivista verokilpailua etenkin tilanteessa, jossa kaikkialla Euroopassa julkisten talouksien tasapainottaminen vaatii myös veronkorotuksia, sanoo Akavan talouspoliittisen yksikön johtaja Pekka Immeli.

STTK:n pääekonomisti Seppo Nevalainen on samoilla linjoilla:'

- Suomen julkisen talouden vaikea tila ei anna mahdollisuuksia keventää yritysten verotusta. Jos yritysverotusta kevennettäisiin työryhmän esittämällä tavalla, palkansaajat joutuisivat näiden alennusten maksajiksi välillisen verotuksen kiristysten vuoksi, Nevalainen toteaa.

EK ja Keskuskauppakamari perustelevat tukeaan yhteisöveron alennukselle tutuin argumentein: Verokannan alentaminen tukisi kotimaisten yritysten kilpailukykä ja kasvua, ja johtaisi yritysten menestyksen kautta verotulojen määrän kasvuun. EK:n mielestä verokanta joutaisi laskea vieläkin rajummin 20 prosenttiin.

Tuloveron pudotus soraäänin läpi

Esitys ansiotuloverotuksen laskemisesta kahdella miljardilla eurolla aikaansai hyväntuulista hyminää EK:n, Keskuskauppakamarin kuin Akavankin tahoilta. SAK ja STTK taas näkivät tässä työryhmän esityksen suurimman virheen. Esityksen mukaan ansiotuloverotus kevenisi pääasiassa suurituloisimpien osalta: työryhmä esittää korkeimmaksi palkkatulosta maksettavaksi veroksi 50:tä prosenttia. Nykyään ansiotuloista maksetaan enintään 55 prosenttia veroa.

- Hetemäen verotyöryhmän linjaus suuripalkkaisten suosimisesta palkkaverotuksessa on väärä. Sen sijaan keventämistarvetta on edelleen pieni- ja keskipalkkaisten työntekijöiden verotuksessa, kommentoi SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Suomen teknisten toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n mielestä ansiotuloverotuksen keventäminen suurimmasta tuloluokasta on niin ikään väärin.

Tyrmäysosasto

Täystyrmäyksen ehdotukselle on ehtinyt antaa valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Lintilä. Hänen mukaansa ryhmän esittämää voimakasta veronkevennyslinjaa ei voi toteuttaa nykyisessä taloustilanteessa.

EK ja Keskuskauppakamari löytävät eniten huomautettavaa työryhmän esityksestä nostaa omaisuuden ja osinkojen verotusta. Akavan puolesta pääomien verotusta joutaa nostaa, kunhan ansiotuloihin kohdistuvat veroalennukset vain toteutuvat.

Varsinainen uudistus antaa odottaa

Hetemäen työryhmän tänään julkaisema ehdotus oli vasta väliraportti. Työryhmän loppuraportti julkaistaan vasta tämän vuoden lopulla.

Ehdotettuja verouudistuksia tuskin laitetaan hetkeen täytäntöön. Valtionvarainministeri Jyrki Katainen nimittäin totesi viikonloppuna, että Euroopan yleinen taloustilanne ei anna myöten suurelle veroremontille.

Lue myös:

    Uusimmat