Mainos

Veronmaksajien riskit tuplaantuneet – takausvastuita jo hurjat 45 miljardia euroa

Veronmaksajien riskit erilaisista rahoitustakauksista ovat lähes kaksinkertaistuneet vuoden 2009 jälkeen. Valtion takausvastuut olivat syyskuun lopulla Tilastokeskuksen mukaan jo 45 miljardia euroa.

Takausvastuut ovat kasvaneet viime vuodestakin noin kolme miljardia euroa. Vastuut lähestyvät siis jo valtion budjetin loppusummaa.

Valtiontalouden ylin valvoja VTV herättelee keskustelua riskien kasvusta.

– Näillä voi olla hyviä tarkoitusperiä elinkeinopolitiikassa, telakkateollisuuden saamat takuut ovat siitä esimerkki. Mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että näitä pitäisi tarkastella myös julkisen talouden riskien näkökulmasta, sanoo VTV:n finanssipolitiikan tarkastuspäällikkö Matti Okko.

Valtiontalouden tarkastusvirasto tekee ensi vuonna tarkastuksen riskien kasvun hallinnasta. Okko sanoo MTV:lle, että näin halutaan lisätä päättäjien riskitietoisuutta.

Takausvastuita jo kolmanneksi eniten

Suurimmat takauskohteet ovat vientirahoitus sekä valtion takaamat asuntolainat. Valtion rahoitusyhtiölle Finnveralle on annettu jatkuvasti enemmän valtuuksia vauhdittaa vientiä.

Suomella on väkilukuun suhteutettuna kolmanneksi eniten takausvastuita EU-maista.

Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä muistuttaa, että Suomen elinkeinorakenne selittää tilannetta pitkälti.

– Meiltä lähtee maailmalle aluksia, televerkkoja, metsäteollisuutta, energiaa ja juuri nämä alat tarvitsevat tyypillisesti vientitakuita, jotta kauppaa ylipäätänsä voidaan käydä, Heikkilä sanoo.

Hurjalta kuulostavat summat ovat pelkkiä lukuja niin kauan kuin menee hyvin. Lisäksi Finnveralla on 1,3 miljardia euroa asiakkailta kerättyjä puskureita suojaamassa riskeiltä huonompien aikojen varalle.

Näiden valtion takausvastuiden päälle tulevat vielä lähes 18 miljardin euron pääomavastuut eurokriisin hoitamisesta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.