VM:n budjettipäällikkö MTV:n Uutisextrassa: Valtiontalouden miljardivajetta ei saada paikattua SDP:n ehdoilla – "Kaikki kivet on käännettävä"

Katso video: Valtiontalouden miljardivajetta ei saada paikattua pääministeripuolue SDP:n asettamilla reunaehdoilla, sanoo valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä.

Tulevien hallituskausien miljardien eurojen sopeutustavoitteita ei saada aikaan pääministeripuolue SDP:n asettamilla reunaehdoilla, sanoo valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä MTV:n Uutisextran haastattelussa. 

Pääministeri Sanna Marin sanoi viime viikolla MTV:n Uutisextran haastattelussa, että SDP ei ole valmis leikkaamaan koulutuksesta, sosiaaliturvasta tai sote-palveluista. Niemelän mukaan riittävä sopeuttaminen on haasteellista, jos mihinkään näistä teemoista ei saa kajota.

– Kyllä se ainakin valtavan vaikeaa on. Sopeutuksen tarve on yhdeksän miljardia parin vaalikauden aikana. Meidän näkemyksemme on, että on välttämätöntä kääntää kaikki kivet tällä hetkellä.

Keskustelu velasta käynnistynyt syksyn aikana

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat valmiita sopeuttamaan ensi vaalikaudella neljä miljardia euroa. SDP:n lukuja ei ole vielä kuultu. Niemelän mukaan puolueiden tavoitteet ovat oikeasuuntaisia, vaikkakaan eivät samassa mittaluokassa ministeriön kanssa.  

– Tärkeintä on se, että päästään toimeen ja saadaan talouden kehityskulku käännettyä. Keskustelu velasta on selvästi käynnistynyt syksyn aikana ja monet sellaisetkin tahot, jotka eivät olleet viime keväänä valmiita miettimään sopeutustoimia osana säästötoimia, ovat alkaneet puhua niiden tarpeellisuudesta.

"Leikkaukset tehtävä hallitusti"

Vasemmistopuolueet ovat arvostelleet valtiovarainministeriön suuria leikkausehdotuksia talouskasvun tyrehdyttämisestä.

– Toki jos leikkauksia tehdään kohdentamatta ja hallitsemattomasti, Niemelä vastaa arvosteluun.

– On toki niinkin, että lähitulevaisuus näyttää talouden kasvun osalta varsin heikolta, joten se asettaa sen kysymyksen, että missä aikataulussa ryhdytään sopeutustoimia tekemään. Ensi vuodelle ei ole kaavailtu mitään, 2024 vuosi tuleeko sekin liian aikaisin massiivisille toimille, voi olla, Niemelä pohtii MTV:n haastattelussa.  

Valtio ottaa ensi vuonna lisää velkaa noin kahdeksan miljardia euroa.

Lue myös:

    Uusimmat