Mitä budjettiesitys merkitsee suomalaisten lompakolle? Asiantuntija vaatii "veroporkkanaa"

Näin budjettiesitys vaikuttaa tavallisiin kansalaisiin 1:52
Katso videolta Veronmaksajain keskusliiton Teemu Lehtisen kommentit budjettiesitykseen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko julkisti eilen tulevan vuoden budjettiesityksensä. Veronmaksajien kannalta keskeisimmät kysymykset ratkaistaan kuitenkin vasta syksyllä.

MTV Uutisaamussa vierailleen Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan budjettiesityksessä ei ollut suuria yllätyksiä.

– Isot kysymykset sekä tuloista että veroista ovat vielä auki. Jos ajatellaan kansalaisten tuloja ja veroja, niin ratkaisut kyllä lykkääntyvät, Lehtinen sanoo.

Veronmaksajien kukkaroon budjettiesityksen mukaisilla toimenpiteillä olisi vähäisiä vaikutuksia. Konkreettisina täsmätoimenpiteinä Lehtinen mainitsee muun muassa polttoaineen jakeluvelvoitteen jatkamisen ja työmatkavähennyksen korotuksen.

Epävarmuus jatkuu pitkälle syksyyn

Lehtisen mukaan hallitus haluaa lykätä veropäätöksiä myöhäisemmäksi nähdäkseen ensin, onko työmarkkinoilla palkkamalttia. Hän pitää tätä ymmärrettävänä. Palkkojen osalta päätöksiä tehdään vasta syksyllä.

– Tässä pitäisi hakea sellaista palkkamaltin ja veronkevennysten hyvää yhdistelmää.

Käytännössä tämä tarkoittaisi Lehtisen mukaan sitä, että tulevassa budjettiriihessä hallituksen pitäisi tarjota ”veroporkkanaa” ja seurata sen jälkeen löytyykö työmarkkinoilta palkkamalttia.

– Tämä on se tapa, jolla tässä pitäisi minusta edetä.

Valtionvelka kasvaa edelleen

Valtionvelka nousee uuden budjettiehdotuksen myötä 144 miljardiin euroon. Tämä on noin 52 prosenttia bruttokansantuotteesta. Lehtisen mukaan valtion velkaantumisesta on syytä olla huolissaan.

– Meidän pitää nyt löytää hyvät kansalliset ratkaisut, jotta saamme talouden kääntymään nousuun eikä velkakaan kasva liikaa.

Yksi keino tähän on palkkojen nousun hillintä. Lehtisen mukaan hallituksen mahdollisuudet vaikuttaa inflaatioon ovat rajalliset, sillä siihen vaikuttaa muun muassa energian hinnannousu globaalisti sekä Ukrainan sota. Siksi hän kannattaa vaikuttamista kuluttajien ostovoimaan tuloverotuksen avulla.

Lue myös:

    Uusimmat