Orpon hallitus aloittaa ensimmäisen budjettiriihensä taantuman varjossa: "Pahimmillaan on sitten iso joukko toimeentulotuen varassa"

Hallitus aloittaa ensimmäisen budjettiriihensä - mihin suurimmat leikkaukset kohdistuvat? 5:58
Hallitus aloittaa ensimmäisen budjettiriihensä - mihin suurimmat leikkaukset kohdistuvat?

Petteri Orpon (kok.) hallitus kokoontuu tiistaina ensimmäiseen budjettiriiheensä. Asialistalla ovat muun muassa työttömyysvakuutusmaksujen alentaminen, rakennusalan tilanne ja työmatkakulujen vähennykset. Valtiovarainministeriön aiemmin laatima ensi vuoden budjettiehdotus on 10 miljardia euroa alijäämäinen. 

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uskoo, ettei budjettiriihessä nähdä suurta draamaa, sillä talous on juurikin se asia, joka yhdistää muuten melko ”eriseuraista” hallituspuolueiden nelikkoa.

– On selvää, että hallitus haluaa osoittaa olevansa toimintakykyinen ja talouspäätökset ovat sellaisia, jotka yhdistävät.

Neuvotteluja varjostavat muun muassa ennustettu taantuma sekä rakennusalan vakava tilanne. Rakennusalalla on nähty jo konkursseja ja alan työttömyys nousee vauhdilla.

Eeva Lehtimäen mukaan talousviisaat ovat huolestuneita hallituksen kaavailemien leikkausten vaikutuksista, jos talous kyykkää samaan aikaan.

– Monet ekonomistit ovat todella huolestuneita siitä, että olemme menossa kohden taantumaa ja samaan aikaan suunnitelmissa on aika mittavia leikkauksia.

Kituliaskin kasvu voi taittua säästöillä

Lehtimäen mukaan ekonomistien huolena on, että leikkaukset voivat tukahduttaa taloutta entisestään ensi vuonna, jos sopeutukset esimerkiksi sosiaaliturvan ja työmarkkinaetuuksiin ovat liian rajuja.

– Pahimmillaan käykin niin, että siellä on sitten iso joukko ihmisiä toimeentulotuen varassa eikä säästöjä ja työllisyysvaikutuksia saada siinä määrin aikaiseksi kuin hallitus on toivonut.

Eeva Lehtimäen mukaan kiinnostavimpia asioita riihessä ovat leikkaukset ja se, millä tavalla hallitus aikoo auttaa kärvistelevää rakennusalaa. Myös palkansaajajärjestöt seuraavat hallituksen ratkaisuja huolestuneina. 

Lehtimäen mukaan hallitus neuvottelee myös investointiohjelmansa nopeuttamisesta. 

Hallitusneuvotteluissa sovittiin noin 4 miljardin euron investoinneista, ja nyt hallituspuolueet neuvottelevat siitä, mitä isoja hankkeita voitaisi aikaistaa alkamaan suunniteltua aiemmin, mikä voisi hieman helpottaa rakennusalan tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat