Mainos

Veroasiantuntijan vinkit veropäivään: Näihin asioihin kohdistuu suurin mielenkiinto

Verotiedot vuodelta 2014 julkaistaan huomenna aamulla. MTV.fi uutisoi ennätyskattavasti niin tulojen ja verojen ilmiöistä, päättäjien ja julkisuuden henkilöiden tuloista sekä arjessa kansalaisten elämässä näkyvien tahojen tienesteistä.

Lisäksi MTV Uutisten lukijoiden käytössä on uusittu Verokone, jolla voi tarkastella ja vertailla suurituloisimpia suomalaisia valtakunnallisesti.

Kaikki verouutiset sekä Verokone löytyvät täältä heti aamulla 2. marraskuuta.

MTV Uutisten veroasiantuntijana aikaisesta aamusta alkaen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, joka analysoi tietoja tuoreeltaan niin verkossa, Huomenta Suomessa kuin Radio Novassakin.

Hän arvelee, että verovuosi 2014 on samansuuntainen kuin edellisvuosi.

- Kyllä näyttää siltä, että mennään samanlaisin merkein kuin edellisenä vuonna. Verovuosi 2014 kun oli aika samanlainen kuin edellinen vuosi, verotus hieman kiristyi. Myös verotuotot ovat aika samansuuntaisia.

Yhdenlaisen muutoksen Lehtinen poimii jo ennalta.

- Pääomatulopuolella pientä muutosta tuli vuonna 2014 siinä, että kokonaan verovapaista osingoista luovuttiin. Tätä kautta sinne tulee näkyviin hieman enemmän osinkotuloja kuin aikaisemmin, hän vinkkaa.

Suuri mielenkiinto kohdistuu vuosittain tulokuninkaallisiin eli heihin, joilla on suurimmat vuositulot.

- Kärkipäässä vaihtuu väki varsinkin pääomatulojen osalta eli sikäli uutisia on tulossa. Tyypillisesti siinä kiertää väki, sillä usein on niin, että kärjessä on ihmisiä, jotka ovat myyneet yrityksensä tai osan siitä.

Silloin tulon pohjana on kertaluonteinen myyntivoitto, Lehtinen selittää.

- Näin oli viime vuonnakin, kun siellä oli pari Supercellin omistajaa, jotka myivät yhtiötään ja saivat suuren kertaluonteisen myyntitulon. Jatkuvilla, vuosittaisilla tuloilla ei saa yleensä niitä huipputuloja.

Lehtinen itse on kiinnostunut veropäivän tarjonnasta ilmiötasolla - siitä miten tulot, erityisesti huipputulot kehittyvät.

- Yleisemmin tulotiedoista voi lukea sen, minkälainen vuosi oli ja minkälaisia trendejä huipputuloissa oli. En usko, että perustilanteessa nähdään kovin suuria yllätyksiä. Ansiotulokärjessä on todennäköisesti suurten yritysten johtoa ja pääomatulokärjessä suuria myyntivoittoja saaneita henkilöitä.

Yksittäisten henkilöiden tiedoista Lehtinen ei niinkään perusta.

- Kyllä minä katson tätä yleistä linjaa, en minä yksittäisiä ihmisiä tarkastele. Siinä on yleisempi kiinnostus niin tulojaon näkökulmasta kuin ihan verojärjestelmän kannalta, hän sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.