Veroasiantuntija: Pelisuunnittelijan ykkössija ansiotulolistalla piristävä yllätys

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan maan tulokärki tienasi aiempia vuosia vähemmän. Tälläkin kertaa suurituloisimpien kärki on pääomatuloja saaneita ja yrityksiään myyneitä henkilöitä.

– Ihan terävin kärki on vähän alhaisempi kuin edellisenä vuonna. Viimeksi meillä oli pari todella suurituloista, kun Supercellin kaksi pääomistajaa myivät yrityksensä.

Nyt kokonaistulojen kärki tienasi reilut 27 miljoonaa euroa – viime vuonna luku oli 170 miljoonaa

Pörssiyhtiöiden johtajilta puolet veroa

Lehtisen mukaan haastava taloustilanne ei näy tulolistan kärkipäässä. Korkeimmat ansiotulot ovat edellisvuodesta nousseet hieman. Pääomatulojen puolella näkyy, että hyviä yrityskauppoja on tehty, vaikka vuoden 2013 Supercellin kauppahintoihin ei päästä.

Yrityskauppojen takia suurituloisten verokärkeä on vaikea ennakoida.

– Pääomapuolella suurimmat tulot on vuodesta toiseen kertaluonteisia myyntivoittoja: kertaluontoisesti jollekin tulee suuri potti, ja sen takia kärjessä nimet vaihtuvat joka vuosi. Ansiotulopuolella vallitseva trendi on, että siellä on kärjessä muun muassa pörssiyritysten johtoa.

Lehtisen mukaan piristävä yllätys ansiopuolella oli se, että Supercellin pelikehittäjä oli suurten pörssikonsernien johtajien edellä.

Eniten verotettua ansiotuloa sai viime vuonna Supercellin pelisuunnittelija Lasse Louhento. Hän tienasi 6,1 miljoonaa. Toisena oli Matti Alahuhta. Hän tienasi 4,1 miljoonaa.

– Suomalaisten pörssiyritysten johtajilla ei juuri ole mahdollisuuksia suunnitella verotustaan eli ansiotulot ovat verollisia, ja niistä maksetaan yli puolet veroa. Pääomapuolella korkein veroprosentti on 32. Palkansaaja ei pysty Suomessa verotusta mielekkäällä tavalla välttämään, eli siellä maksetaan korkeat verot. Enkä usko, että suurten yritysten johtajat edes yrittävät niitä suunnitella.

"Toivottavasti kansalaiset laittavat palautukset kiertämään"

Veronpalautuksia maksetaan kaikkiaan 3,5 miljoonalle suomalaiselle, keskimäärin 660 euroa. Ja mätkyjä saa noin 790 000 ihmistä, keskimäärin 1400 euroa.

Mitä tämä ennakoi loppuvuodesta, joulumyynnistä?

– Palautusten yhteissumma on yli 2 miljardia euroa. Tänäkin vuonna tästä tulee joulumyyntiin apua. Täytyy toivoa, että kansalaiset laittavat eurot kiertämään. Palautukset eivät ole mitään ilmaista ja taivaasta putoavaa rahaa, vaan niitä on maksettu ennakkoon liikaa, ja nyt saadaan takaisin.

Lehtinen kutsuu suomalaisia tunnollisiksi veronmaksajiksi. Hän myös muistuttaa, että hallituksen linjaukset tulevat jatkossa kiristämään parhaiten ansaitsevien verotusta.

– Jatkossa pääomapuolella nähdään entistä korkeampia veroprosentteja. Viime vuonna korkein prosentti oli pääomatuloissa 32. Tänä vuonna se kiristyy prosenttiyksiköllä ja saman verran ensi vuonna. Tämä tarkoittaa sitä, että kun näitä listoja jatkossa katsotaan, pääomatuloista on maksettu hieman enemmän veroa. Eikä ansiotulojen puolellakaan ole kevennystä tulossa vaan progressio hieman kiristyy. 

Lue myös:

    Uusimmat