Verkoston avulla irti vankilakierteestä

Jopa 70 % vangeista palaa vapauduttuaan uudelleen vankilaan. Vain harva onnistuu katkaisemaan vankilakierteen omin voimin.

Hämeenlinnan, Lahden ja Riihimäen seuduilla on testattu parin vuoden ajan verkostomuotoista toimintamallia, jonka tavoitteena on rikokseton ja päihteetön elämä.

Alueellinen pilottiprojekti muuttui valtakunnalliseksi, kuuden ministeriön yhteishankkeeksi tänään.

35-vuotias Anu Laine vapautui vankilasta vuosi sitten. Kotiinpaluu oli karu. Vankiura ei ollut meriitti sen paremmin asunto- kuin työmarkkinoillakaan. Vanha ryyppyporukka tarjosi apuaan ja vankilassa tehty päätös elämänmuutoksesta alkoi horjua. Ilman tukihenkilöitä Anu tuskin enää olisi siviilissä.

-Varmaan olisin ajautunut ihan samaan ja kohta olisin ollut takaisin, Anu Laine kertoo.

Noin 70 % Suomen vankiloissa istuvista 3 500 vangista palaa uudelleen kiven sisään. Luku on hälyttävän korkea. Vankilakierteen syntymistä edesauttaa päihdeongelma, josta kärsii jopa 80 % vangeista. Taustalla on myös 90-luvulle saakka vankeinhoitoa hallinnut ajatus säilytyksestä, aktivoinnin sijaan.

- Tavallaan me olemme saaneet nämä hulttiot sivuun ja heille on taattu hyvä säilyttäminen. Meille ei ole rakennettu tällaista järjestelmää todella kohtaamaan siviiliin pääsevän, tuomiolla olevan henkilön selviytymistä täällä arjessa, projektinjohtaja Jari Nurmi Rikoksettomaan elämään -projektista kertoo.

Hämeenlinnan seudulla on vajaan kahden vuoden ajan testattu toimintamallia vankilakierteen katkaisemiseksi. Elämäntavan muutoksesta motivoituneen vangin turvaksi tulee verkosto, jonka tarjoamia palveluita siviiliin sopeutuva vanki hyödyntää oman tukihenkilönsä opastuksella.

- Verkosto tulee tavallaan ikään kuin tämän yksilön ympärille, hänen tuekseen voi sanoa, että aina kutsuttaessa. Verkosto kuulee tämän yksikön tarpeen ja koska verkostoon kuuluu niin monenlaista ammatti- ja vapaaehtoista osaamista, niin sieltä löytyy vastauksia näihin tarpeisiin. Jollekin se voi olla toimeentuloon liittyvää, työmahdollisuuksiin liittyvää, se voi olla päihdekuntoutukseen liittyvää, perheasioiden selvittelyä, velkajärjestelyihin liittyvää ja niin pois päin, Nurmi luotaa.

Pilottihankkeen avulla uudesta elämästä on saanut kiinni Anun lisäksi 100 muuta vankia.

(Kymmenen uutiset 01.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat