Venäjältä poikkeuksellinen ulostulo – Ukraina valmistautuu massiiviseen ilmahyökkäykseen tuhoisan iskun jälkeen: "Yöt voivat olla aika levottomia"

Ukrainan presidentin mukaan Venäjä suunnittelee massiivista ilmahyökkäystä, johon Ukrainan asevoimat myös varautuvat. Ukraina on presidentin mukaan torjunut kymmeniä ohjuksia parin päivän aikana. 

Venäjä suunnittelee pitkäkestoista hyökkäyskampanjaa Iranilta saaduilla droneilla Ukrainan uuvuttamiseksi, uutisoivat muun muassa BBC ja CNN

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan hänellä on hallussaan tiedusteluraportteja, joiden mukaan hyökkäys tapahtuisi iranilaisvalmisteisilla Shahed-droneilla. 

– Sen (hyökkäyksen) todennäköinen pyrkimys on uuvuttaa ihmisemme ja ilmatorjuntamme, Zelenskyi sanoi maanantai-iltana.

Ukrainan ja sen ilmavoimien täytyy Zelenskyin mukaan tehdä kaikkensa, jotta "terroristit epäonnistuvat aikeissaan, kuten aiemmatkin ovat epäonnistuneet".

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin surijat ottivat vastaan kuolleita sotilaita Venäjällä – maalle nöyryyttävä isku Donetskissa herättää kritiikkiä 3:28
Näin surijat ottivat vastaan kuolleita sotilaita Venäjällä – maalle nöyryyttävä isku Donetskissa herättää kritiikkiä

Venäjä kertoi poikkeuksellisesti tappioistaan Ukrainassa

Zelenskyi kertoi Venäjän mahdollisista suunnitelmista sen jälkeen, kun Ukraina teki ohjusiskun Makijivkan kaupunkiin tehdyssä iskussa Donetskissa maan itäosassa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukraina ampui kaikkiaan kuusi ohjusta yhdysvaltalaisvalmisteisella HIMARS-raketinheittimellä. Neljä ohjusta osui Venäjän mukaan venäläissotilaiden tilapäiseen majapaikkaan, ja kaikkiaan 63 sotilasta sai surmansa. Ukraina ei ole BBC:n mukaan vahvistanut ampuneensa ammuksia nimenomaan HIMARS-raketinheittimellä. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjän puolustusministeriön ilmoitus oli hyvin harvinainen, sillä yleensä Venäjä ei kerro mitään Ukrainassa kärsimistään tappioista tai vähättelee niitä rankasti.

Ukrainan armeijan mukaan uudenvuodenaattona tehdyssä iskussa kuoli huomattavasti enemmän sotilaita, noin 400. Lisäksi satoja haavoittui.

Kummankaan osapuolen ilmoittamia uhrilukuja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä, kertoo muun muassa BBC. 

Oli todelliset luvut mitä hyvänsä, BBC:n toimittajan Steve Rosenbergin mukaan Venäjän Makijivkan kaupungissa kärsimät tappiot olivat sen verran mittavat, ettei maa voinut pysytellä niistä täysin vaiti. Kyseessä on suurin yksittäinen uhriluku, jonka Venäjä on itse ilmoittanut koko sodan aikana.

Ukraina torjunut kymmeniä ohjuksia vuoden 2023 aikana

Venäjä on viime kuukausina pyrkinyt systemaattisesti tuhoamaan Ukrainalle tärkeää infrastruktuuria. Venäjän armeijan tekemät ilmaiskut ovat viime päivinä jälleen lisääntyneet. 

Zelenskyi sanoi maanantai-iltana, että Ukrainan ilmapuolustus on ampunut alas yli 80 iranilaisvalmisteista dronea vuoden 2023 ensimmäisinä päivinä. Ukraina varautuu iskujen lisääntymiseen lähitulevaisuudessa. 

– Tämä luku saattaa nousta lähitulevaisuudessa, sillä näinä aikoina yöt voivat olla aika levottomia, Zelenskyi sanoi viitaten mitä ilmeisimmin viime päivien ohjusiskuihin. 

Lue myös:

    Uusimmat