Zelenskyi: Venäjä suunnittelee pitkää dronehyökkäystä uuvuttaakseen Ukrainan – MTV seurasi sotaa 2.1.2023

Venäjä iski ohjuksilla Kiovaan 1:30
Video näyttää kuvaa Kiovasta Venäjän ohjusiskuista 29.12.2022.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 2.1.2023. 

  • Ukrainan hallitus tähtää rauhanneuvotteluihin helmikuun loppuun mennessä
  • Venäjä on tyrmännyt Ukrainan 10-kohtaisen rauhanesityksen
  • Kreml vaatii rauhansuunnitelmiin Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.01: Zelenskyi: Venäjä suunnittelee pitkää hyökkäyskampanjaa Ukrainan uuvuttamiseksi

Venäjä suunnittelee pitkäkestoista hyökkäyskampanjaa Iranilta saaduilla droneilla Ukrainan uuvuttamiseksi, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski sanoi maanantaina.

– Meillä on tiedossamme, että Venäjä suunnittelee pitkää hyökkäystä käyttämällä Shahed-droneja. Sen todennäköinen pyrkimys on uuvuttaa ihmisemme ja ilmatorjuntamme.

Zelenskyin mukaan Ukrainan täytyy tehdä kaikkensa, jotta "terroristit epäonnistuvat aikeissaan, kuten aiemmatkin ovat epäonnistuneet".

15.48: 63 venäläissotilasta kuoli Makijivkan kaupunkiin tehdyssä iskussa Donetskissa

Ukrainassa 63 venäläissotilasta on kuollut Makijivkan kaupunkiin tehdyssä iskussa Donetskissa, kertoo Venäjän puolustusministeriö. Ukrainan mukaan uhreja on paljon enemmän.

Lue lisää tästä.

14.07: Venäjän mukaan kaupunkia lähestynyt ukrainalainen drone ammuttiin alas

Venäjän ilmatorjunta ampui sunnuntaina illalla alas Ukrainan tiedustelu-dronen, joka lähestyi Voronežin kaupunkia. Kaupunki sijaitsee Venäjän lounaisosissa lähellä Ukrainan rajaa. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS. Paikallisviranomaisten mukaan dronen alasampumisesta ei aiheutunut vahinkoja. (CNN)

12.05: Kiovan asukkaita kehotetaan säästämään sähköä – kymmeniä droneja ammuttiin alas yön aikana

Kiovassa ihmisiä kehotetaan säästämään sähköä Venäjän iskujen vuoksi. Energiayhtiö DTEK ilmoitti tänään, että sen on pakko ottaa käyttöön sähkökatkot. Ukraina kertoo ampuneensa alas 39 Venäjän käyttämää iranilaista itsemurha-dronea maanantain vastaisena yönä. Tuhoutuneista droneista pudonneet kappaleet aiheuttivat kuitenkin vaurioita sähköinfralle. (CNN)

10.23: Ukraina: Venäjä on menettänyt yli 107 000 sotilasta

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on menettänyt yli 10 kuukautta kestäneen hyökkäyssotansa aikana noin 107 440 sotilasta.

Ukrainalainen The Kyiv Independent julkaisi tuoreet luvut Twitter-tilillään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

9.15: Zelenskyi: Ukrainan ilmapuolustuksesta voi tulla vielä Euroopan vahvin

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maan ilmapuolustuksesta voi vielä tulla jopa Euroopan voimakkain. Presidentin mukaan tämä toisi suojaa sekä Ukrainalle että muullekin Euroopalle.

Zelenskyin mukaan ilmapuolustusta vahvistetaan alkaneen vuoden aikana. Ukrainan ilmatorjunta on onnistunut viime aikoina pudottamaan jopa valtaosan Venäjän Ukrainaan ampumista ohjuksista. (CNN)

7.37: Venäjä kärsi raskaita tappioita uutenavuonna

Venäjä kärsi uudenvuoden aikana merkittäviä tappioita. BBC kertoo ukrainalaisiin lähteisiin vedoten, että venäläiset menettivät Makiivkan alueella Donetskissa 400 sotilasta pelkästään uudenvuoden aattona. Myös Donetskin venäläismielinen nukkehallinto on poikkeuksellisesti myöntänyt tappiot, mutta ei ole täsmentänyt, montako sotilasta menetettiin.

6.48: Venäjä iski lennokeilla Ukrainan energiainfraan

Kiovan pormestari Vitali Klitschkon mukaan yölliset lennokki-iskujen takia Ukrainan pääkaupungissa on ollut sähkö- ja lämmityskatkoksia.

Hänen mukaansa varhain maanantaina tehdyt iskut kohdistuivat kriittiseen energiainfrastruktuuriin. 

Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters, jonka mukaan Venäjä kohdisti hyökkäyksensä Kiovaan ja sen ympäristöön. 

5.09: Kiovaan tehty jälleen ilmaisku

Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan on tehty ilmaisku, sanoo kaupungin sotilashallinto Telegram-viestipalvelussa. Kiovan sotilashallinnon johtaja Serhi Popko kehottaa ihmisiä pysymään suojissa.

Sotilashallinto julkaisi varoituksensa alkuyöstä hieman kello yhden jälkeen.

Kyiv Independentin mukaan ilmahälytyksiä on ollut Kiovan lisäksi myös Vinnytsjan, Tsherkasyn, Poltavan, Kirovohradin, Mykolajivin, Dnipropetrovskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla.

Lauantaina venäläisjoukkojen Kiovassa ja muissa Ukrainan kaupungeissa tekemissä iskuissa kuoli kolme ihmistä. Sunnuntaisessa iskussa puolestaan sai surmansa yksi ihminen Zaporizhzhjan alueella maan eteläosassa. (STT)

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

22.58: Suomalaisten ilotuliterahoja tykinammuksiin Ukrainaan

Uudenvuodenaattona sosiaalisessa mediassa kiersi lukuisia julkaisuja, joissa suomalaiset kertoivat jättäneensä uudenvuoden ilotulitteet ostamatta ja laittaneensa rahat mieluummin oikeisiin tulitteisiin – Ukrainan armeijan käyttämiin ammuksiin.

Ammuksiin kirjoitetaan lahjoittajan haluama viesti, joka ammutaan tositoimissa kohti venäläisten joukkoja.

Todisteeksi lahjoituksensa päätymisestä perille asti lahjoittajalle lähetetään joko kuva valitusta ammuksesta viestin kera tai video itse laukaisusta.

Rahalla saa hinnasta riippuen terveisensä tykinammuksesta aina hävittäjän kylkeen.

Lahjoittajien joukossa on ollut myös tunnettuja suomalaisia. Lue lisää aiheesta täältä.

17.04: Ukraina sanoo torjuneensa uudenvuodenyönä kymmeniä Venäjän lennokkeja 

Ukraina ampui uudenvuodenyönä alas 45 venäläislennokkia, kertoi Ukrainan ilmavoimat sunnuntaina. Ilmavoimien mukaan lauantain puolella ammuttiin alas 13 lennokkia ja sunnuntain puolella vielä 32 lennokkia lisää.

Lennokkien kerrottiin olleen iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja. Ukrainalaisviranomaiset eivät kertoneet, ehtikö yksikään lennokki osua kohteeseensa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan alkaneen vuoden ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat noin puoli tuntia vuodenvaihteen jälkeen. Telegram-viestipalvelussa Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi ilmatorjuntajärjestelmän olleen toiminnassa kaupungin puolustamiseksi.

Venäjän puolustusministeriö sanoi sunnuntaina, että sen uudenvuoden hyökkäykset oli kohdistettu Ukrainan lennokkituotantoa vastaan. Venäjän mukaan se onnistui tekemään tyhjäksi Ukrainan lähitulevaisuuden "terrorihyökkäykset" Venäjää vastaan.

Lue lisää vuoden 2023 ensimmäisen päivän sotatapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat