Ukraina kertoo torjuneensa uudenvuodenyön lennokki-iskuja – MTV seurasi sotaa 1.1.2023

Venäjä iski ohjuksilla Kiovaan 1:30
Video näyttää kuvaa Kiovasta Venäjän ohjusiskuista 29.12.2022.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 1.1.2023.


  • Ukrainan hallitus tähtää rauhanneuvotteluihin helmikuun loppuun mennessä
  • Venäjä on tyrmännyt Ukrainan 10-kohtaisen rauhanesityksen
  • Kreml vaatii rauhansuunnitelmiin Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022


Voit seurata maanantain (2.1.) sotatapahtumia tässä artikkelissa

22.58: Suomalaisten ilotuliterahoja tykinammuksiin Ukrainaan

Uudenvuodenaattona sosiaalisessa mediassa kiersi lukuisia julkaisuja, joissa suomalaiset kertoivat jättäneensä uudenvuoden ilotulitteet ostamatta ja laittaneensa rahat mieluummin oikeisiin tulitteisiin – Ukrainan armeijan käyttämiin ammuksiin.

Ammuksiin kirjoitetaan lahjoittajan haluama viesti, joka ammutaan tositoimissa kohti venäläisten joukkoja.

Todisteeksi lahjoituksensa päätymisestä perille asti lahjoittajalle lähetetään joko kuva valitusta ammuksesta viestin kera tai video itse laukaisusta.

Rahalla saa hinnasta riippuen terveisensä tykinammuksesta aina hävittäjän kylkeen.

Lahjoittajien joukossa on ollut myös tunnettuja suomalaisia. Lue lisää aiheesta täältä.

17.04: Ukraina sanoo torjuneensa uudenvuodenyönä kymmeniä Venäjän lennokkeja 

Ukraina ampui uudenvuodenyönä alas 45 venäläislennokkia, kertoi Ukrainan ilmavoimat sunnuntaina. Ilmavoimien mukaan lauantain puolella ammuttiin alas 13 lennokkia ja sunnuntain puolella vielä 32 lennokkia lisää.

Lennokkien kerrottiin olleen iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja. Ukrainalaisviranomaiset eivät kertoneet, ehtikö yksikään lennokki osua kohteeseensa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan alkaneen vuoden ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat noin puoli tuntia vuodenvaihteen jälkeen. Telegram-viestipalvelussa Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi ilmatorjuntajärjestelmän olleen toiminnassa kaupungin puolustamiseksi.

Seuraavassa julkaisussaan Klitshko kuvaili räjähdyksiä olleen ainakin kahdessa kaupunginosassa. Hänen mukaansa henkilövahingoista ei ollut tullut ilmoituksia heti räjähdysten jälkeen.

Uudenvuodenaattona Venäjä hyökkäsi ohjuksin ja iranilaisvalmisteisin lennokein Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa ja muita ukrainalaiskaupunkeja vastaan. Ukrainan armeija kertoi ampuneensa alas 12 Venäjän ampumista 20 ohjuksesta.

Uudenvuoden iskuissa on kuollut kolme ja haavoittunut 50 ihmistä, kertoivat ukrainalaiset viranomaiset.

Venäjän puolustusministeriö sanoi sunnuntaina, että sen uudenvuoden hyökkäykset oli kohdistettu Ukrainan lennokkituotantoa vastaan. Venäjän mukaan se onnistui tekemään tyhjäksi Ukrainan lähitulevaisuuden "terrorihyökkäykset" Venäjää vastaan.

15.05 Ison-Britannian ulkoministeriö kertoo lopettaneensa nesteytetyn maakaasun tuonnin Venäjältä

Ison-Britannian ulkoministeriö (FCDO) kertoo Twitterissä lopettaneensa kaiken nesteytetyn maakaasun tuonnin Venäjältä vastauksena Venäjän laittomaan hyökkäykseen Ukrainaan.

13.42 Kiovaan pudonneeseen drooniin oli kirjoitettu "hyvää uutta vuotta", kirjoittaa Kyiv Post Twitterissä

Kyiv Postin mukaan kuvissa on Kiovaan hyökännyt drooni, johon oli kirjoitettu "Hyvää uutta vuotta". Kuvat on lehden mukaan ottanut Kiovan alueen poliisipäällikkö Andriy Nebytov.

9.23: ISW: Putin epävarma kyvystään hallita Venäjän informaatiotilaa 

Yhdysvaltalaisen Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin uudenvuoden puhe osoitti jälleen, että Putin on epävarma kyvystään hallita Venäjän informaatiotilaa. ISW:n mukaan Putin keskittyy siksi perustelemaan sodankäyntiä ja sen hintaa kotiyleisölleen Venäjällä.

Puheessaan Putin korosti moraalisen ja historiallisen oikeudenmukaisuuden olevan Venäjän puolella. ISW:n mukaan Putin piti puheensa Venäjän eteläisen sotilaspiirin päämajassa kuvatakseen itsensä aikaansaavana sota-ajan johtajana. 

6.01: Johnson ennustaa Ukrainalle voittoa vuonna 2023

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan vuotta 2022 voi kutsua menetysten vuodeksi niin Ukrainan kuin koko Euroopan ja maailmankin osalta. Hänen mukaansa muotoilu on kuitenkin väärä.

–  Me emme ole menettäneet mitään. Se vietiin meiltä. Ukraina ei menettänyt poikiaan ja tyttäriään – murhaajat veivät heidät. Ukrainalaiset eivät menettäneet kotejaan – terroristit tuhosivat ne. Me emme menettäneet maitamme – hyökkääjät miehittivät ne. Maailma ei menettänyt rauhaa – Venäjä tuhosi sen, hän summaa.

Voittoa toivova Zelenskyi esittää toiveen myös siitä, että vuosi 2023 olisi paluun vuosi. Hän toivoo muun muassa, että ukrainalaiset pääsisivät palaamaan normaaliin elämään, ja että heiltä viedyt alueet palautettaisiin.

Ukrainan mahdollisuuksiin saavuttaa voitto vuonna 2023 suhtautuu optimistisesti ainakin Britannian entinen pääministeri Boris Johnson. Hän julkaisi Twitterissä videon, jossa listaa ennustuksiaan tulevalle vuodelle ja yksi näistä on Venäjän presidentin Vladimir Putinin tappio Ukrainassa.

–  Kaiken kaikkiaan 2023 tulee olemaan huomattava parannus vuoteen 2022, Johnson sanoo.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

5.40: Zelenskyi uudenvuodenpuheessaan: Heräsimme helmikuun 24. uuteen elämään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi uudenvuodenpuheessaan, että Ukraina vastustaa Venäjän hyökkäystä aina voittoon saakka.Alkavalle vuodelle hän kertookin toivovansa eniten yhtä asiaa – voittoa.

Puheessaan Zelenskyi kuvailee nyt jo päättyneen vuoden alkaneen helmikuun 24. päivän aamuna, jolloin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

–  Heräsimme helmikuun 24. uuteen elämään. Olimme toisia ihmisiä. Toisia ukrainalaisia. Ensimmäiset ohjukset tuhosivat vihdoin illuusioiden labyrintin, hän kuvailee.

–  Näimme kuka on kuka. Mihin ystävät ja viholliset ovat kykeneväisiä, ja mikä tärkeintä, mihin me olemme kykeneväisiä, hän jatkaa.

Vaikeuksista huolimatta hän painottaa menneen vuoden olleen Ukrainan ja ukrainalaisten vuosi.

–  Me olemme nujertaneet paniikin. Me emme juosseet pakoon, vaan tulimme yhteen, Zelenskyi sanoo.

5.23: Kiovassa on kuultu räjähdyksiä jo vuoden ensimmäisen tunnin sisällä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut räjähdyksiä jo vuoden 2023 ensimmäisen tunnin aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat noin puoli tuntia vuodenvaihteen jälkeen.

Telegram-viestipalvelussa kaupungin pormestari Vitali Klitshkokertoo ilmatorjuntajärjestelmän olevan toiminnassa Kiovan puolustamiseksi.

Seuraavassa julkaisussaan Klitshko kuvailee räjähdyksiä olleen ainakin kahdessa kaupunginosassa. Hänen mukaansa henkilövahingoista ei ollut tullut ilmoituksia heti räjähdysten jälkeen.

Ukrainalaiset joutuivat uudenvuodenaattonakin suojautumaan Venäjän ohjusiskuilta. Venäjä iski lauantaina ohjuksin useisiin kaupunkeihin eri puolilla Ukrainaa.

Klitshkon mukaan Kiovassa ainakin yksi ihminen kuoli lauantaisten iskujen vuoksi. Kiovalaisviranomaiset kertovat lisäksi 22 ihmisen haavoittuneen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on kestänyt yli 300 päivää. Sen aikana noin 7  000 siviiliä on kuollut ja 10  000 haavoittunut, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto.

Noin 16 miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan kodistaan.

5.00: Uuttavuotta juhlitaan Ukrainassa sodan keskellä

Ukrainassa uudenvuodenaaton juhlintaa ovat varjostaneet Venäjän tekemät ohjusiskut eri puolilla maata. Osalla ukrainalaisista juhlinta rajoittuu hiljaisiin rukoushetkiin kynttilänvalossa, mutta osa aikoo juhlia läpi yön yhteisen päättäväisyyden osoituksena.

Lue myös:

    Uusimmat