Mainos

Venezuela testaa Chavezin suosion

Venezuelalaiset päättävät tänään, saako diktatorisista otteista, opposition vainoamisesta ja öljytulojen haaskaamisesta syytetty presidentti Hugo Chavez jatkaa virassaan.

Venezuelalaiset ovat aloittaneet äänestyksen presidentti Hugo Chavezin viraltapanosta kesken kauden.

Äänestäjät kerääntyivät uurnille sankoin joukoin. Jo yöllä äänestyspaikoille muodostui pitkiä jonoja.

Chavez joutuu ennenaikaisesti syrjään, jos häntä vastaan äänestää yhtä moni tai useampi kuin hänen puolestaan äänesti vaaleissa viime vuonna eli 3,76 miljoonaa ihmistä.

Kansanäänestys järjestetään opposition kerättyä 2,4 miljoonaa allekirjoitusta vaatimuksensa tueksi. Oppositio syyttää Chavezia diktatorisista otteista, opposition vainoamisesta ja öljytulojen haaskaamisesta.

Mielipidemittausten mukaan Chavez olisi saamassa viralleen jatkon. Politiikan analysoijien mukaan tuloksen ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, koska hyvin monet äänestäjät ovat vielä epävarmoja kannastaan.

Eilen kaksi ihmistä loukkaantui lievästi presidentin vastustajien ja kannattajien välisessä yhteenotossa Koillis-Venezuelassa. Myös tälle päivälle on odotettu levottomuuksia.

Chavez itse on sanonut hyväksyvänsä kansanäänestyksen tuloksen. Hän on kuitenkin arvioinut, etteivät "köyhät, armeija ja öljyalan työntekijät" hyväksyisi hänen tappiotaan. Chavez on kasvattanut kansansuosiotaan varsinkin köyhien aseman parantamiseen tähtäävillä ohjelmillaan.

Chavezilla on menossa toinen presidenttikausi. Häntä vastaan tehtiin vuonna 2002 epäonnistunut vallankaappausyritys.

Yli 14 miljoonalla venezuelalaisella on äänioikeus äänestyksessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.