Mainos

Venealan kokonaisliikevaihto nousi

Venebisneksessä pyörii nyt runsaasti rahaa. Venealan keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju arvioi, että alan kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 1,1 miljardia markkaa. Kasvua oli lähes 18 prosenttia, jota hän pitää varsin isona hyppäyksenä.

Venealan kokonaisliikevaihtoon sisältyy tuontia ja venevientiä. Luvut eivät pidä sisällään polttoaineisiin tai venevakuutuksiin käytettyjä varoja, jotka lisäävät vielä melkoisesti veneilyyn käytettävää rahavirtaa.

Hujun tyytyväisyyttä lisää se, että veneiden myynti Suomessa on noussut ensimmäistä kertaa lamanjälkeisellä 90-luvulla. Finnboatin jäsenkuntaan kuuluvat yritykset kattavat arviolta yli 90 prosenttia venealan liikevaihdosta kotimaassa, viennistä ne kattavat lähes sata prosenttia. Kotimaisen veneteollisuuden arvo oli viime vuonna 556 miljoonaa markkaa.

Ruotsi on viennin selvä ykköskohde

Finnboatin jäsenkunnan venevienti oli viime vuonna markkamääräisesti mitattuna suurin koko 90-luvulla. Ruotsi on noussut melko ylivoimaiseksi viennin ykkösmaaksi. Kakkostilaa pitää Ranska, ja edellisvuoden kakkonen Saksa on pudonnut kolmannelle sijalle. Seuraaviksi tulevat Norja ja Britannia.

Markkamääräisesti mitattuna veneitä tuotiin eniten Yhdysvalloista, ja myös Irlannista tuodut veneet olivat pääosin amerikkalaista merkkiä. Tuontimaiden parhaat olivat viime vuonna USA:n lisäksi Britannia, Ruotsi, Irlanti ja Hollanti.

Finnboatin jäsenkunta suhtautuu tulevaan kauteen suurimmalta osin erittäin positiivisesti. Kun näiltä yrityksiltä kysyttiin arviota kuluvan vuoden liikevaihdosta, niin yli 77 prosenttia yrityksistä uskoi sen muodostuvan suuremmaksi kuin viime vuonna.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.