Mainos

Venäläispoliisi kuittaili ivallisesti perheväkivallan uhrille – 40 minuutin päästä nainen kuoli

US Today –lehti kertoo karmeasta tapauksesta, joka on esimerkki Venäjällä rehottavasta perheväkivallasta. 

Venäläinen kampaaja Jana Savchuk, 36, soitti vuoden 2016 marraskuussa poliisille henkensä edestä. Savchukin poikaystävä pahoinpiteli häntä raa'asti, mutta paikalle saapuneet poliisit eivät ottaneet tilannetta vakavasti. Päinvastoin, he pitivät avunpyyntöä naurettavana. 

– Jos sinut tapetaan, tulemme ehdottomasti tutkimaan ruumiin, yksi poliiseista sanoi naiselle.

Kommentti tallentui Savchukin kännykkään. Tämän jälkeen poliisit lähtivät asunnosta. 

Neljäkymmentä minuuttia myöhemmin Savchuk kuoli saman miehen kynsissä, jota poliisi ei suostunut pidättämään. 

Karut perheväkivaltaluvut

Tapaus on yksi esimerkki Venäjällä rehottavasta perheväkivallasta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan maassa kuolee joka vuosi jopa 12 000 naista perheväkivallan uhrina.

Tämä on 37 kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa, jossa on kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Venäjällä. Vuonna 2015 poliisille ilmoitettiin neljästä miljoonasta tapauksesta, mutta tämä ei ole lähellekään koko totuus, sillä perheväkivallasta ei useinkaan ilmoiteta poliisille. 

Etunimellään jutussa esiintyvä poliisi Vladimir tuskailee sitä, että tapauksiin on vaikeaa puuttua. 

– Kun saan ilmoituksen perheväkivallasta, tunnen itseni hyödyttömäksi, koska en voi pidättää tekijää ilman uhrin tekemää kirjallista ilmoitusta, hän sanoo US Todaylle. 

Tilanne kääntynyt vain huonommaksi

Tilanne on mennyt Venäjällä vain huonommaksi sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime helmikuussa lain, joka alensi perheväkivallasta tuomittavia rangaistuksia. Ensikertalainen pääsee nyt pälkähästä ilman rangaistusta, jos uhrin vammat eivät vaadi sairaalahoitoa. 

Ennen lakia perheväkivallasta tuomitut saattoivat saada kaksi vuotta vankeutta, mutta nyt siitä saattaa selvitä sakoilla tai yhdyskuntapalveluksella. 

Jekaterinburgin pormestarin Jevgeny Roizmanin mukaan lain höllennys näkyi heti. Ilmoitukset perheväkivallasta kasvoivat kaupungissa 120-130 tapauksesta 300-350 tapaukseen päivässä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.