Ex-poikaystävä tappoi Veraa raakalaismaisesti 3,5 tunnin ajan – Venäjän poliisi ei tullut pyynnöistä huolimatta apuun

Britannian yleisradio BBC on julkaissut artikkelin, jossa käsitellään Venäjän poliisivoimien kriisiä.

Esimerkkitapauksena kerrotaan Vera Pekhtekevan murhasta Kemerovon alueella tammikuussa 2020. Ex-poikaystävä tappoi Pekhtelevan 3,5 tuntia kestäneen julman väkivallan seurauksena. Naapurit olivat soittaneet poliisia apuun useita kertoja, kun he olivat kuulleet naisen huutoa asunnosta. 

Poliisi ei kuitenkaan tullut paikalle. Lopulta naapurit ryntäsivät itse paikalle murtautuen ovesta sisään. Tässä vaiheessa nainen oli menehtynyt puukoniskuihin, hakkaamiseen ja kuristamiseen.

Poliiseille rangaistus

Viisi poliisia todettiin syyllisiksi välinpitämättömyydestä aiheutuneeseen kuolemaan. Osittain poliisin toimintaa perusteltiin resurssivajeella. BBC:n mukaan poliisien määrä on Venäjällä suuri, mutta määrä on kuitenkin romahtanut. Monet poliisin tehtävät jättäneistä ovat olleet kokeneita viranomaisia.

Useat BBC:n haastattelemat, tehtävänsä jättäneet poliisit ovat hankkiutuneet stressittömämpiin ja parempipalkkaisiin tehtäviin.

Samaan aikaan jäljelle jääneiden poliisien paine työssään lisääntyy. Tomskin kaupungin poliisipäällikön mukaan poliisit ovat päätyneet hakkaamaan tunnustuksia ihmisiltä. Päällikön mukaan tilanne tulee vain pahenemaan ja todisteita esimerkiksi väärennetään, kun asioita ei ole aikaa tutkia.

– Sinulla on vihje, jota pitäisi selvittää? Paljon helpompaa raahata ensimmäinen epäilty asemalle ja hakata hänet ottamaan syyt niskoilleen, päällikkö toteaa.

Poliisien määrä oli laskussa Venäjällä jo ennen Ukrainaan tehtyä hyökkäystä. Myös Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa tarvitaan poliiseja. Sotaan kytköksissä olevat tehtävät ovat vieneet poliisin resursseja entisestään.

– Ketään ei ole paikalla. Kaikki ovat menneet jonkun mummon luo, joka väittää nähneensä Ukrainan lippua muistuttavat verhot. Raiskauksia, kaappauksia ja murhia ei ole aikaa tutkia, kertoo Tomskin entinen pormestari.

Lue myös:

    Uusimmat