Ukrainalaistähdeltä tyly temppu venäläisvastustajalle suurturnauksessa

Ukrainalainen tennistähti Marta Kostjuk on tehnyt selväksi, mitä ajattelee venäläispelaajien osallistumisesta tennisturnauksiin. Torstaina Kostjukin mietteet sai tuta Anastasia Potapova, jota ukrainalainen kohteli kuin ilmaa.

Venäläinen Potapova aiheutti pienimuotoisen kohun viime viikolla, kun hän asteli Indian Wellsin turnauksessa kentälle Moskovan Spartakin pelipaidassa. Toisin kuin yleisesti muissa urheilulajeissa, venäläis- ja valkovenäläispelaajat ovat saaneet Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikanakin osallistua kansainvälisiin tennisturnauksiin neutraaleina urheilijoina. Potapova sai tempustaan varoituksen.

Keskiviikkona Kostjuk kohtasi viime viikolla kohauttaneen venäläisen. WTA-listalla sijalla 38 oleva ukrainalainen hävisi sijalla 26 olevalle Potapovalle Miamin WTA-turnauksen toisella kierroksella selvin lukemin 6–1, 6–3. Ottelun päätyttyä Kostjuk ei normaalin käytännön mukaisesti suunnannut verkolle kättelemään vastustajaansa, vaan käveli suoraan omalle penkilleen.

Kostjukilta on nähty vastaavanlaisia protesteja aiemminkin. Ukrainalainen on tehnyt saman tempun myös toiselle venäläiselle Varvara Gratshevalle sekä valkovenäläiselle Victoria Azarenkalle.

Venäläis- ja valkovenäläispelaajien osallistuminen WTA-kiertueella on viime aikoina puhuttanut tennispiireissä. Tikun nokkaan on nostettu kiertueen johtohahmo Steve Simon, jonka toimintaan on kohdistunut kovaa kritiikkiä.

Toissa viikolla toinen ukrainalainen Lesia Tsurenko vetäytyi Indian Wellsin turnauksesta juuri ennen otteluaan valkovenäläistä Aryna Sabalenkaa vastaan. Tsurenko kertoi taustalla vaikuttaneen muutama päivä aiemmin hänen Simonin kanssa käymänsä keskustelu, jossa käsiteltiin venäläisten ja valkovenäläisten asemaa kiertueella. Keskustelu oli järkyttänyt ukrainalaista.

– Hän sanoi, ettei itse tue sotaa, mutta jos jotkut venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat tukevat sitä, se on vain heidän mielipiteensä, eikä muiden mielipiteiden pitäisi vaikuttaa minuun, The Independent kirjoitti Tsurenkon kertoneen Simonin kommenteista.

Medialle Potapova-ottelun jälkeen puhuneen Kostjukin mukaan hän ja muut ukrainalaispelaajat ovat pyytäneet tapaamista WTA:n kanssa jatkaakseen keskustelua aiheesta. Reaktio ei ole ollut toivotunlainen. 

– Halusimme tapaamisen (WTA:n) johdon kanssa, mutta emme ole saaneet sellaista. He eivät ole edes vastanneet, pelkkää hiljaisuutta, Kostjuk kertoi BBC:n mukaan.

– Jos pääsisimme tapaamiseen, voisimme puhua asiasta. Minusta ei ole hyvä idea puhua tässä siitä, mistä haluaisimme keskustella heidän kanssaan.

Simon on aiemmin puolustanut WTA:n toimintaa. Hänen mukaansa liitto tekee kaiken mahdollisen auttaakseen ukrainalaispelaajia vaikeassa tilanteessa.

– Olemme tehneet paljon urheilijoiden hyväksi. Tiedän, että tästä on monia mielipiteitä, Simon sanoi BBC:lle.

– Se mitä Ukrainassa tapahtuu, on täysin tuomittavaa. Sitä ei voi puolustella millään tavalla – eikä Venäjän hallinnon toimia.

Lue myös:

    Uusimmat