Venäläisöljyssä laatuongelmia, rikostutkinta aloitettu – yksityinen terminaali epäiltynä

Tältä näyttää hylätyssä öljyluolassa Helsingin Mustikkamaan uumenissa 1:47
Helsingin Mustikkamaalla sijaitsee vanha öljyluola.

Venäläisöljyn laatuongelmista on aloitettu rikostutkinta. Öljy-yhtiö Transneftin mukaan ongelmat johtuvat tahallisesta pilaamisesta.

Venäjälläöljysiirtoputkistosta vastaavan Transneftin mukaan öljyssä ilmenneet laatuongelmat johtuvat tahallisesta pilaamisesta, uutisoi uutistoimisto Tass.

Yrityksen edustaja Igor Demin sanoo, että huonolaatuinen öljy on tullut putkistoon yksityisen terminaalin kautta. Sen kautta kulkee muutamien pienten tuottajien öljyä.

Tassin mukaan Transneftin edustaja kertoo, että öljyn pilaamisesta on aloitettu rikostutkinta.

Useat maat, kuten Puola ja Saksa, keskeyttivät tällä viikolla Druzhba-putken kautta kulkevan öljyn vastaanottamisen öljyn laatuongelmien vuoksi.

Öljyssä on ollut liikaa orgaanista kloridia, joka voi aiheuttaa vahinkoja öljynjalostamoille.

Demin kertoi, että öljyn turmelemisesta on aloitettu rikostutkinta.

– Ensimmäiset tulokset todistavat, että likaaminen on tahallista toimintaa. Samarassa joidenkin yksityisten organisaatioiden toimistoissa tehdään tutkintaa sen selvittämiseksi, ketkä ovat osallisia tapahtuneeseen, Demin kommentoi Tassin mukaan.

Demin nimesi, että huonolaatuinen öljy on tullut Samaratransneftin terminaalin kautta. Tämän edustaja puolestaan ilmoitti, että yritys on myynyt terminaalin vuonna 2017 toiselle yritykselle.

Venäjän, Puolan, Ukrainan ja Valko-Venäjän edustajat keskustelivat perjantaina Minskissä Valko-Venäjällä teknistä toimista tilanteen korjaamiseksi.

Druzhban, suomeksi ystävyys, yksi haara kulkee Valko-Venäjän kautta. Valkovenäläisen valtiollisen Belneftehimin edustajan mukaan sen jalostamojen tuotanto on pudonnut puoleen siitä, mitä se oli ennen ongelmien ilmaantumista.

Hän arvioi, että taloudelliset menetykset ovat 100 miljoonan Yhdysvaltain dollarin luokkaa, raportoi uutistoimisto AFP perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat