Venäläislomalaisten paluuliikenne kiihtyy – huippuvuosien turistimääriin on vielä matkaa, mutta enää itänaapurien Suomen-matkailu ei vähene

Uuden vuoden juhlasesonki tuo Suomeen jopa 10 000 venäläisturistia pelkästään Pietarista 2:01
Uutisvideo: Uudenvuoden juhlasesonki tuo Suomeen tuhansia venäläisturisteja.

Venäläisten lomasesonki lähenee loppuaan ja paluuliikenne kiihtyy alkuviikosta, arvioivat Rajavartiolaitos ja ulkomailta Suomeen suuntautuvaa matkailua edistävä Visit Finland. Paluuliikennettä riittää vielä hyvin torstaihinkin asti, Rajavartiolaitos arvioi.

– Todennäköisesti 7.–10. päivien ajanjakso on se, milloin alkaa maasta lähteä liikennettä, kertoo yleisjohtaja, kapteeni Ossi Fonselius Rajavartiolaitoksesta.

Visit Finlandin arvion mukaan venäläisten vuodenvaihteen Suomen-matkailu on vähintäänkin viime vuoden tasolla. Yöpymistilastot eivät vielä ole valmiita, mutta Googlella ja venäläisellä hakukoneyhtiö Yandexilla tehtyjen lomahakujen perustella voi päätellä viime vuoden kaltaisia matkustajamääriä, kertoo markkinointiasiantuntija Sergei Shkurov Visit Finlandista.

– Saattaa olla, että on jonkinlaista piristystäkin.

Venäläisten Suomen-matkailu romahti Ukrainan sodan alettua vuonna 2014. Ruplan kurssi laski niin voimakkaasti, että Suomen-matkan hinta kallistui venäläisille huomattavasti. Sittemmin ruplan kurssi on vahvistunut ja vuonna 2017 yöpymismäärät kasvoivat pitkästä aikaa edellisvuoden vajaasta 700 000:sta yli 820 000:aan.

– Jos ajatellaan koko vuotta ja koko Suomen rekisteröityjä yöpymisiä, niin venäläisten matkailu Suomeen on varmasti vähintäänkin viime vuoden tasolla, mikä on hyvä juttu, koska viime vuoden kasvu edelliseen vuoteen oli erittäin kiitettävää, Shkurov sanoo.

Allegroissa yhä enemmän suomalaisia

Takaisin huippuvuosiin on vielä matkaa: esimerkiksi vuonna 2013 venäläisten yöpymisiä Suomessa oli 1,6 miljoonaa.

Mahdollinen piristys ei näkynyt selvästi ainakaan itärajan tuloliikenteessä. Liikennepiikki oli torstaina, kun rajan ylitti molempiin suuntiin reilut 35 000 ihmistä. Luvussa jäätiin hieman viime vuodesta, Rajavartiolaitos kertoo.

–Sujuvaa on ollut rajanylityspaikoilla liikenne, Fonselius kertoo.

Kyseessä on koko vuoden vilkkain aika rajalla, koska uusivuosi ja joulu ajoittuvat Venäjällä molemmat alkuvuoteen. Tänä vuonna viralliset vapaapäivät ovat 1.–8. tammikuuta. Enimmillään rajalla on joutunut Fonseliuksen mukaan odottamaan reilun tunnin.

Pietarin ja Helsingin välillä kulkevat Allegro-junat ovat olleet niin kysyttyjä, että useita junia on ajettu erityispitkinä. Kaksi kertaa tavallista pidempi Allegro lähtee vielä ainakin tiistaina takaisin Pietariin. Pietarista tulee VR:n mukaan vuodenvaihteen tienoilla kaikkiaan 10 000 matkustajaa.

Myös suomalaisten matkailussa Pietariin raiteita pitkin näkyy vilkastumista, VR kertoo. Suomalaisten matkat Allegrolla vuonna 2018 lisääntyivät joulukuun lopun tietojen mukaan 7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. 

Lue myös:

    Uusimmat