Mainos

Suomeen tulee matkailijoita "todella isossa mittakaavassa" – venäläiset palaamassa ykkösiksi

1:57

Niin sanottuina huippuvuosina 2012-2013 venäläisturistit kuluttivat Suomessa yli miljardin palveluihin ja tuotteisiin. Kuitenkin vuoden 2014 Krimin miehityksen jälkeen venäläisten matkustajien viisumihakemukset Suomeen vähenivät. Nyt venäläisturistien määrä Suomessa on jälleen kasvussa. 

Tilastojen valossa tilanne on muuttumassa. Tilastokeskuksen joulukuun puolivälissä julkistamista ennakkotilastoista käy muun muassa ilmi, että lokakuussa 2017 venäläisturistien yöpymiset Suomessa kasvoivat miltei 14 prosenttia vuoden takaisesta.

Lokakuussa Suomessa yöpyi arviolta 39 000 venäläistä. 

– Matkailijat ovat todella isossa mittakaavassa palanneet Helsinkiin ja koko Suomeen. Näyttää siltä, että tänä vuonna saavutettaneen neljän miljoonan yöpymisen raja, mikä on iso asia, Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto kertoo. 

Aallon mukaan iso osa kasvusta tulee juuri venäläisiltä matkailijoilta.

Näyttääkin siltä, että venäläiset matkailijat siirtyvät taas tilastoissa ykköspaikalle.

Suurin matkailusesonki ajoittuu kuitenkin joulun ja vuodenvaihteeseen. Orastava matkailun kasvu on nähty myös Helsingin ja Pietarin välisessä likenteessä.

– Tässäkin liikenteessä, jossa Allegro liikennöi, on ollut lisää kapasiteettia uudenvuoden juniin. Nimenomaan venäläisten matkustajien kasvun takia, VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen sanoo. 

Joulukuussa, siis joulun ja uuden vuoden aikoihin VR:n Venäjän-liikenteessä matkusti noin 50 000 matkustajaa.

Romanaisen mukaan venäläisten matkustajien lukumäärä on kasvussa. VR:n junissa tämä tarkoittaa yli 20 prosenttia enemmän venäläisiä matkustajia. 

Pitkä matka parhaisiin vuosiin

Kaupan alalla lisää turisteja ja kulutuksen kasvua toivotaan kuitenkin koko alkaneelle vuodelle.

– Meillä on vielä aika pitkä matka huippuvuosiin, jotka olivat vuosina 2012-13. Silloin venäläistet kuluttivat palveluihin ja ostoksiin noin 1,2 miljardia euroa Suomessa käydessään. Nyt pääsemme vain arviolta puoleen siitä summasta, Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen muistuttaa. 

Muutos näkyy muun muassa kulutustottumuksissa. Aiemmin turistien matkalaukkuihin pakattiin luksustuotteita, muotivaatteita ja lastenvaatteita, mutta nyt laukut täyttyvät ennen kaikkea elintarvikkeista. Esimerkiksi lyhyet, yhden päivän matkat itärajan yli ovat yleistyneet. 

– Jos vain venäläisten ostovoima kasvaa, ja rupla pysyy vahvana euroa kohti, heidän matkailuintonsa Suomea kohtaan kasvaa, Loikkanen arvioi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.