Mainos

Ruplan kurssin vahvistuessa venäläiset suuntaavat jälleen Suomeen

Suomessa vierailevien venäläisten matkailijoiden määrän odotetaan kasvavan uudenvuoden tienoilla. Myös ennätysvuosien tasolle on mahdollista yltää lähitulevaisuudessa. 

– Rajan lähellä olevilla alueilla hyödytään tilanteesta eniten, sillä Suomi-matkailusta säästetään edelleen. Varakkaimmille pääkaupunkiseutu ei ole liian kaukana, mutta suurille massoille se on, sanoo Tutkimus- ja Analysointikeskuksen (TAK) toimitusjohtaja Pasi Nurkka. TAK on suomalainen markkinatutkimusyritys, jonka erityisalueita ovat matkailuun ja Venäjään liittyvät tutkimukset. 

TAK:n tekemän kyselyn mukaan venäläisten matkailijoiden määrä kasvaa joulu-tammikuussa vähintään 7 prosentilla, jos venäläiset toteuttavat matkustusaikeensa. 

Optimistisimman arvion mukaan määrä saattaa kasvaa jopa 27 prosenttia vuoden takaisesta, mikäli matkustusaikeet toteutuvat. Selvitys tehtiin marraskuussa. 

– Viimeaikaiset viestit rajoilta ja kauppaliikkeistä viittaavat siihen, että kasvu on varmaan 10 prosentin luokkaa, Nurkka sanoo. 

Valon pilkettä on näkynyt jo aiemmin syksyllä, sillä kolmena viime kuukautena venäläisten matkustusmäärät Suomeen ovat kasvaneet noin 2-4 prosenttia vuoden takaisesta. Alkuvuonna prosentit olivat miinusmerkkisiä. 

Suomi edelleen houkutteleva kohde 

Venäläisten matkustajien määrät ovat olleet viime vuodet laskussa. Ennätysvuonna 2013 venäläiset tekivät Suomeen 5,3 miljoonaa matkaa. Viime vuonna matkat olivat vähentyneet 3,2 miljoonaan. 

Venäläisten matkustaminen Suomeen on voimakkaasti sidoksissa ruplan kurssiin, johon vaikuttaa vahvasti öljyn hinta. Haastatellut arvioivat, että huippuvuoden lukemiin on mahdollista vielä päästä lähitulevaisuudessa. 

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen perustelee arvioitaan sillä, että Venäjälle odotetaan heikkoa talouskasvua ja myös tämän vuoden viimeinen neljännes näyttäisi olevan plusmerkkinen. Öljyn hintaankaan ei ole odotettavissa dramaattisia liikkeitä, ja venäläisten kuluttajien luottamus talouteen on palautumassa. 

– Kun luottamus palautuu, uskalletaan lähteä ulkomaille. Venäläisille turisteille on ollut tyypillistä, että kun rahaa on, sitä käytetään. Talouden taantuma on tuonut uuden piirteen, että rahaa on myös säästetty, Rekolainen sanoo. 

Muut puitteet matkamäärien kasvulle ovat kunnossa, ja Suomen vetovoima on suuri. 

Läheisen sijainnin lisäksi venäläisiä houkuttelevat luonto, rauha ja elämykset. Venäläiset arvostavat Suomessa myös asioita, joita ei venäläisessä yhteiskunnassa vielä ole, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran toimitusjohtajan Timo Lappi

– Suomessa palvelut toimivat hyvin. Se mitä sovitaan, se pitää. Lisäksi venäläiset luottavat suomalaisten tavaroiden ja palveluiden laadukkuuteen, Lappi sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.