ISW: Venäjän puolustusministeriössä väitetysti ovi käy – kriittiset pomot vaihtuvat

Venäjällä on nimetty uusia kasvoja johtamaan armeijan ja valtion laitoksia, jotka vastaavat joukkojen kerryttämisestä, ylläpidosta ja logistiikasta. Väitetyistä muutoksista raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Useat keskeiset Venäjä-mieliset sotakommentaattorit väittävät, että kenraalieversti Aleksei Kuzmenkov on korvannut kenraalieversti Mikhail Mizintsevin armeijan logistiikasta vastaavana varapuolustusministerinä.

Juri Kuznetsov puolestaan ottaa sotakommentaattoreiden tietojen mukaan vastuulleen puolustusministeriön henkilöstöosaston, kun taas Venäjän armeijan pääesikunnassa työskennellyt Stanislav Gadzhimagomedov korvaa kenraali Oleg Gorsheninin kansallisen puolustuskeskuksen pomona.

Logistiikkavastaavan paikalta kenkää väitetysti saanut Mizintsev menetti yhden sotakommentaattorin mukaan työnsä sen jälkeen, kun Ukrainasta uuden komentotehtävän äskettäin saanut everstikenraali Mikhail Teplinski tarkasti Venäjän pohjoisen laivaston taisteluvalmiuden.

Venäjä ei ole virallisesti vahvistanut mitään näistä nimityksistä.

Keskeiset Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat pitkin sotaa olleet erittäin hyvin kartalla Venäjän sotilasjohdon uusista nimityksistä. He ovat tyypillisesti kertoneet vähintään päiviä ennen virallisia lähteitä olennaisista potkuista ja paikkauksista.

Zelenskyi MTV Uutisille: Ukraina sanoo olevansa yhä toiveikas, että se saisi myös Suomelta Hornet-hävittäjiä 2:09
Zelenskyi MTV Uutisille: Ukraina sanoo olevansa yhä toiveikas, että se saisi myös Suomelta Hornet-hävittäjiä

ISW: Kyse ehkä suuremmasta uudistuksesta

Ajatushautomo ISW:n mukaan muutokset ovat keskeisiä, sillä ne koskettavat armeijan taistelukyvyn kannalta hyvin merkittäviä aloja.

Esimerkiksi kansallista puolustuskeskusta ISW kuvailee "käytännössä koko Venäjän puolustusministeriön hermokeskukseksi".

– Nämä muutokset viittaavat siihen, että edelliset komentajat epäonnistuivat luomaan edellytykset Venäjän talvihyökkäykselle, ISW arvioi.

Venäjä aloitti Itä-Ukrainassa laajan hyökkäyksen, mutta sen eteneminen on jäänyt marginaaliseksi raskaista tappioista huolimatta.

Erityisen kovia taisteluita on käyty Bahmutissa, Vuhledarissa ja Avdiivkassa. Venäjän talvihyökkäyksen tavoitteeksi on arvioitu Luhanskin ja Donetskin alueiden valtaus.

Ukrainan äärimmäisen todennäköisenä pidetyn vastahyökkäyksen on ennakoitu alkavan keväällä tai alkukesästä.

– Nämä muutokset eivät todennäköisesti tehokkaasti vaikuta venäläisjoukkojen kykyyn vastata Ukrainan vastahyökkäykseen, ISW katsoo.

Ajatushautomo ISW toteaakin, että uusissa nimityksistä voi olla kyse laajemmasta uudistuksesta, jolla Kreml pyrkii saamaan Venäjän armeijaa parempaan kuntoon pidemmällä aikavälillä.

Venäjän armeijan perusrakenteet ovat saaneet rutkasti kritiikkiä sodan aikana. Erityisesti köhivää logistiikkaa, heikkoa koulutusta ja kömpelöä johtoa on kritisoitu.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

Lue myös:

    Uusimmat