Venäläiskoneita Norjan rajoilla

Venäjä ryhtyy lähettämään pitkän matkan pommikoneitaan lennoille kauas maan rajojen ulkopuolelle.

Useita venäläisiä pommikoneita on lentänyt viime yön ja aamupäivän aikana aivan Norjan ilmatilan tuntumassa. Norjan ilmavoimat lähetti kaikkiaan kahdeksan hävittäjää seuraamaan venäläiskoneita, kertoi uutistoimisto NTB.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että Venäjä elvyttää pysyvästi neuvostoaikaisen käytännön ja ryhtyy lähettämään pitkän matkan pommikoneitaan lennoille kauas maan rajojen ulkopuolelle.

Lentojen jatkaminen johtuu Putinin mukaan siitä, että muut maat eivät keskeyttäneet omia lentojaan, niin kuin Venäjä teki 15 vuotta sitten. Tällä presidentti viittasi ilmeisesti Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö luonnehti ilmoitusta kiinnostavaksi.

- Jos Venäjästä tuntuu, että he haluavat ottaa koipusseista näitä vanhoja lentokoneitaan ja lähettää ne jälleen ilmaan, niin se on heidän asiansa, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack.

Valkoisen talon mukaan lennot eivät ole uhka Yhdysvaltojen turvallisuudelle.

Voimannäytön paikka

Putin kertoi strategisten pommikoneiden lennoista Keski-Aasiassa käynnissä olevissa sotaharjoituksissa, joihin osallistuu Keski-Aasian maiden ja Venäjän lisäksi myös Kiina.

- Tänään 17. elokuuta kello 00.00 neljätoista strategista pommikonetta lähti seitsemältä lentokentältä eri puolilta maata mukanaan tuki- ja tankkauskoneita, Putin kertoi.

Presidentin mukaan lentoja tehdään ennen muuta tärkeiden meriväylien yllä ja Venäjän talousetujen kannalta merkittävillä alueilla. Lentojen aloittamista pidetään osoituksena maan uudenlaisesta halukkuudesta voimannäyttöön.

Niin ikään tänään ilmavoimien tiedottaja eversti Aleksandr Drobyshevski kertoi, että venäläisiä koneita oli lennoilla Atlantin ja Tyynenmeren yllä ja että Naton koneet seuraavat niitä. Lentoja tehtiin Drobyshevskin mukaan kaikkiaan viitisenkymmentä ja ne ulottuivat myös Jäämeren ja Mustanmeren ylle.

Aiemmin tässä kuussa Venäjän ilmavoimien kenraalit kertoivat, että venäläinen pommikone oli lentänyt lähelle amerikkalaista sotilastukikohtaa, joka sijaitsee Guamin saarella Tyynellämerellä. Kenraalien mukaan amerikkalaiset koneet olivat nousseet ilmaan tarkkailemaan venäläiskonetta.

Putin ja Hu seurasivat sotaharjoituksia

Putinin lisäksi Keski-Aasian "Rauhantehtävä 2007" -sotaharjoituksia oli seuraamassa Kiinan presidentti Hu Jintao. Harjoituksiin osallistuvat Shanghain yhteistyöjärjestön SCO:n jäsenmaat, eli mukana on venäläisten ja kiinalaisten lisäksi neljän Keski-Aasian maan sotilaita.

Harjoitukset alkoivat runsas viikko sitten Xinjiangissa Kiinan luoteisosassa ja ovat päättymässä Tsheljabinskin alueella Venäjällä. Osallistujamaat ilmoittavat pyrkivänsä parantamaan toimintaansa terrorismin vastaisessa sodassa. Mukana on noin 7000 sotilasta.

Toimittajat kysyivät Putinilta tänään, onko SCO:sta tulossa vastapaino läntiselle sotilasliitolle Natolle.

- Niin ei ole asianlaita, hän vastasi.

SCO-maat - Venäjä, Kiina, Kazakstan, Kirgisia, Tadzhikistan ja Uzbekistan - pitivät huippukokouksen Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä torstaina. Tarkkailijana kokoukseen osallistui myös Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat