Mainos

Venäläiset pysäyttävät suomalaisrekat

Venäjäläiset rekkajärjestöt uhkaavat jälleen pysäyttää suomalaisrekkojen liikenteen Viipurin-tiellä. Sulku on vastatoimi AKT:n lastausboikotille. Pietarin alueen kuljetusalan työnantaja- ja työntekijäliitot ilmoittivat tänään, että ne tukkivat suomalaisrekkojen tien huomenna kello 10 alkaen Torfjanovkassa, joka sijaitsee Venäjän puolella vastapäätä Vaalimaan raja-asemaa. Tiesulku ei koske henkilöautoja eikä linja-autoja. Liikenneministeriön tiedon mukaan boikotti puolestaan alkaa jo tänä iltana.

SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aikoo jatkaa venäläisrekkojen boikottia ainakin keskiviikkoon asti, jolloin Suomen liikenneministeriö matkustaa Moskovaan neuvottelemaan Venäjän liikenneministeriön kanssa kuljetuskiistasta.

Kaksipäiväisessä tapaamisessa selvitetään mm. suomalaisten ja venäläisten markkinaosuudet ja mietitään toimia, joilla kuljetusten tasapaino voidaan pitkällä aikavälillä turvata.

Liikenneministeriö pyysi maanantaina AKT:ta keskeyttämään boikotin rakentavan neuvotteluilmapiirin turvaamiseksi. AKT:tä suostuttelivat niin liikenneministeri Kimmo Sasi kuin osastopäällikkö Harri Cavén ministeriön tieliikenneosastolta. Cavén harmitteli, ettei AKT:n päätös tiedä hyvää neuvotteluille.

AKT:n puheenjohtajan Kauko Lehikoisen mukaan boikotin keskeyttämiseen ei ollut mahdollisuuksia, koska ei ollut varmuutta siitä, että neuvottelut välttämättä johtavat AKT:n toivomiin tuloksiin.

AKT:n jäsenet lopettivat venäläisten rekkojen purkamisen ja lastaamisen Suomen satamissa viime torstaina.

Liitto pyrkii boikotilla turvaamaan Venäjän liikenteen työpaikat suomalaisille autonkuljettajille sekä Suomesta toimiville yrityksille. Se vetoaa boikotissaan Suomen ja Venäjän väliseen maantieliikennesopimukseen ja sen "tasapuoliseen toteuttamiseen". Liikenneministeriön mukaan sopimuksessa on sovittu vain kuljetuslupien, ei itse kuljetusten tasaisesta jakamisesta.

Skal huolissaan boikotin seurauksista

Suomen kuorma-autoliitto pelkää kiistan heikentävän Suomen asemaa kauttakulkureittinä Venäjän ja lännen välisessä tavaraliikenteessä. Liitto toivookin boikotille pikaista loppua ja neuvotteluja, joissa haettaisiin tasapainoa suomalaisten ja venäläisten kuljetusliikkeiden markkinaosuuksien välille.

Myös Skal on vaatinut kuljetusten tasaisempaa jakautumista. -Nyt käynnissä olevat boikottitoimet sekä suunnitellut vastatoimet eivät kuitenkaan ole oikeita tapoja vaikuttaa asiaan.

Liitto muistuttaa, että kuljetusten siirtyminen muille reiteille olisi kohtalokasta suomalaiselle kuljetuselinkeinolle ja veisi pohjan panostuksilta, joita elinkeinoelämä ja valtiovalta ovat tehneet kauttakulkuliikenteen saamiseksi Suomeen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.